!
20210123 Tom Koopman.jpg
23 januari 2021

Den Helder Suns wint kraker

Door Wop van Eis

DEN HELDER - Den Helder Suns en Zeeuw & Zeeuw Feyenoord gaven elkaar weinig ruimte. In de eerste helft hadden de Rotterdammers een licht voordeel, na de pauze trokken de Suns de stand recht. In een zinderende slotfase kwamen de Rotterdammers op twee minuten voor het einde op een 77-78 voorsprong. Daarna was het alleen nog Den Helder dat scoorde en derhalve nog steeds ongeslagen is: 85-78.

Den Helder opende vorige week met een verrassende overwinning op Heroes Den Bosch en had afgelopen donderdag geen moeite in Den Haag. Het spel van vanavond ging een beetje stroef van start. De score wordt geopend door bezoeker Ordane Kanda. Namens de Suns is het Stan van den Elzen die op aangeven van Yarick Brussen met een driepunter de eerste punten laat noteren. De Suns liepen uit naar 8-2, maar bij 10-10 was de score weer in evenwicht. Tot 16-16 bleef dit zo, totdat Van den Elzen een onsportieve fout kreeg. Dit gaf Rotterdam de mogelijkheid de voorsprong te pakken en dit bleef zo tot het einde van het eerste kwart: 20-21.

In het tweede kwart duurt het ruim twee minuten totdat de eerste score valt. Zeeuw & Zeeuw Feyenoord drijft de Suns tot het uiterste; waar coach Toon van Helfteren verdedigen tot kunst heeft verheven, hebben de Suns grote moeite om in het spel te komen. Halverwege is het Jeroen van der List die 26-31 op het scorebord zet. Reden voor coach Peter van Noord om een time-out te nemen. De Suns komen redelijk uit de bespreking als Boyd van der Vuurst de Vries met een driepunter voor aansluiting zorgt. In een periode waarin Tom Koopman al vroeg in de wedstrijd tegen zijn derde fout aanloopt, neemt Rotterdam afstand van de Helderse basketballers. Bij 31-42 is het verschil het grootst, reden voor Rotterdam om rustig adem te blijven halen. Echter, coach Van Helfteren windt zich dusdanig op tegen de arbitrage dat hij teruggewezen wordt met een technische fout. Na een steal van Brussen, die een puike wedstrijd speelde, zet Bolden Brace met een driepunter 37-44 op de borden. Dat was tevens het laatste wapenfeit voor rust.

Beide teams komen stroef uit de kleedkamer. Brussen ontvangt zijn derde fout en met ook nog Koopman, Brace en Nino Gorissen in foutenlast, lijkt het erop dat de Suns met de handrem aangetrokken moeten gaan spelen. Met een score van Van der Vuurst de Vries naderen de Suns op één punt: 51-52. Mack Bruining probeert de comeback van de Suns met een driepunter enigszins te verstoren, maar er komt vuur en vlam in de pot door drie scores op rij, waaronder een dunk van Brussen. De stand is weer gelijk 57-57. Van den Elzen herovert de voorsprong voor de Suns aan het einde van het derde kwart: 61-59.

In de laatste tien minuten gaat het er wat steviger aan toe getuige het, door de arbitrage ongeziene, elleboogje van Arunas Mikalauskas op Gorissen. Daarbij opgeteld de technische fouten van Kanda, Coen Stolk en de vierde fout van Jeroen van der List geeft als resultaat een score van 71-63 als Ben Kovac twee vrije worpen verzilvert. Feyenoord komt daarmee ook in een behoorlijke foutenlast, maar de Rotterdammers weten zich alsnog terug te knokken in een heel aantrekkelijk laatste kwart: 77-78. Met een bijzonder lastig schot weet Van der Vuurst de Vries het netje te vinden van achter de driepuntslijn, wat zorgt voor Helderse voorsprong. Een turnover van Van der List zorgt ervoor dat Den Helder voorzichtig, met een score van Gorissen, de winst bij kan gaan schrijven. Met nog 30 seconden speeltijd en balbezit voor de Suns kan het haast niet meer misgaan. En dat gaat het ook niet. De Suns winnen ook hun derde competitiewedstrijd: 85-78.

Yarick Brussen na afloop: “Ik denk dat wij een lastig team zijn om tegen te spelen. Wij spelen namelijk vol energie. Ons doel? In ieder geval bij de eerste zes eindigen!”