!
20200213 Donar-Landstede Thomas.jpg
13 februari 2020

Donar bereikt finale Basketball Cup

Door Mannus Etten

GRONINGEN, 13 februari 2020 - Donar heeft zich als eerste geplaatst voor de finale van de Basketball Cup. Landstede Hammers begon het duel met een voorsprong van vijf punten. Aan het begin van het laatste kwart was het verschil vijf punten in Gronings voordeel, hetgeen een verlenging zou betekenen. Zo ver kwam het niet, want in het vierde kwart stelde Donar duidelijk orde op zaken. De Groningers wonnen het laatste kwart met 35-16, waardoor het scorebord uiteindelijk 93-69 aangaf. Over twee weken wordt de andere finalist bekend.

Na de wind moeten de supporters van Donar nu de regen trotseren om hun team te zien spelen. Donar speelt immers een belangrijke wedstrijd in eigen huis tegen Landstede Hammers. De finale van de Basketball Cup staat op het spel. Doordat Landstede Hammers in eigen huis met vijf punten verschil won, staat Donar voor de opdracht om deze game met minimaal zes punten verschil te winnen.

Een opdracht die niet zomaar vervuld is, want in Zwolle stond Donar op een gegeven moment 21 punten achter. Maar dit is wel weer een nieuwe wedstrijd. Als Donar beter start, dan zou het wel eens een spannende game kunnen worden.

Die eerste minuten zijn ook heerlijk puntje-puntje met vooral Noah Dahlman in de hoofdrol. Zo gaat het van 2-2 naar 4-4 en vanaf 6-6 plaatst Donar een kleine run. Het gat is dan vijf puntjes en Thomas Koenis geeft een paar mooie assists. Bij 15-8 maakt Donte Thomas een mooie dunk na zo'n pass van Koenis. Maar dan stokt het even voor de thuisploeg. Mohamed Kherazzi is dan de eerste speler bij Landstede Hammers die scoort naast Dahlman. Vervolgens stomen de bezoekers door naar een voorsprong bij 20-21. Uiteindelijk zet Donte Thomas met een fraaie bal de eerste kwartstand op het bord van 25-26. Opvallend is dat Noah Dahlman dan al 15 punten bij elkaar verzameld heeft en zo dus een belangrijk aandeel heeft in de marginale voorsprong.

In het tweede kwart blijft Landstede Hammers aan de goede kant van de score tot halverwege het kwart. De thuisploeg neemt dan de leiding over dankzij Thomas, de uitblinker aan Groningse zijde. De ploeg uit Zwolle kan drie minuten niet tot scoren komen en zo pakt Donar een gat van negen punten. Na een aantal scores gaat de rust beginnen bij 43-37. Dahlman heeft dan al 22 puntjes achter zijn naam staan en Thomas staat op 15. Virtueel staat Donar nu in de finale.

Het derde kwart begint erg moeizaam voor Landstede Hammers met maar twee punten in vijf minuten. Donar leidt dan met 49-39 en komt aan de goede kant van de totaalscore. Vernon Taylor maakt een moeilijke driepunter bij 54-44. Als Koenis zijn vierde fout krijgt, lijkt het even wat minder te gaan met de thuisploeg. Zeker als Matt McCarthy een aanvallende fout krijgt en Erik Braal een technische fout. Landstede Hammers kruipt dichterbij. Na drie kwarten spelen is het 58-53 en dus in de totaalscore gelijk. De winnaar van kwart vier zal naar de finale gaan van de Basketball Cup.

Donar opent de score in het laatste kwart. Dahlman maakt namens Zwolle het eerste punt en voor hem blijken het de laatste punten te zijn. Hij eindigt uiteindelijk op 30 punten. Na drie minuten is het woord aan Taylor met een driepunter, waarmee Donar weer tien punten voor staat. Na een onsportieve fout van Thomas loopt Zwolle een puntje in. De lange man van Donar, die topscorer wordt voor zijn team, gaat uiteindelijk met een lichte blessure van het veld.

Taylor, de man die vooraf aangaf dat hij graag zou zien dat supporters een kledingstuk zouden uittrekken, neemt dan het initiatief. Zijn tweede driepunter dit kwart maakt het gat 12 punten. Een halve minuut later herhaalt hij het kunstje en het is 73-58. Doordat Landstede Hammers niet meer de bal door het netje kan krijgen, begint de finale uit het zicht te verdwijnen voor de gasten.

Ondanks de vijfde fout voor Koenis komt Landstede Hammers niet meer in het ritme en tot scores. Als Taylor zijn vierde bom raakt, is het eigenlijk wel gedaan met het verzet. In de slotminuten worden de bezoekers in MartiniPlaza nog getrakteerd op een paar fraaie scores van Drew Smith. Donar bereikt de finale van de Basketball Cup dankzij een 35-16 laatste kwart en wint de wedstrijd met 93-69.

Herman van den Belt is vrij helder in zijn conclusie. "We komen te kort. We blijven erin hangen en 70 minuten lang is het gelijk. We moeten verbeteren in het constanter spelen. Daarvoor verwacht ik dat sommige spelers meer moeten brengen."

Braal, de coach van Donar is uiteraard tevreden. "We speelden een redelijke wedstrijd, maar gaven Dahlman teveel ruimte in de eerste helft. Dat deden we beter na de rust en in het laatste kwart vallen dan de ballen."

Op 29 maart zal in MartiniPlaza de finale van de Basketball Cup gespeeld worden, maar de tegenstander van Donar in die finale is pas over twee weken bekend.

Boxscore Donar - Landstede Hammers
  1. Boxscore Donar - Landstede Hammers Download pdf