!
20200122 Hammink small.jpg
22 januari 2020

Donar doet goede zaken

Door Mannus Etten

GRONINGEN, 22 januari 2020 - Donar heeft slechts één kwart fikse tegenstand moeten dulden van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball. De Rotterdammers wonnen het eerste kwart van eerste kwartfinalewedstrijd met 18-22, maar zagen de Groningers daarna keihard terugslaan. Aan het eind stond het 92-58 voor Donar. Het lijkt haast onwaarschijnlijk dat Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball deze marge in het tweede duel weet weg te werken.

De thuisploeg gaat aan het begin van het eerste kwart opnieuw aan de leiding. Maar na 3-0 komt het antwoord van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord. De gasten zijn onder leiding van Keyshawn Woods goed gestart aan de wedstrijd. Na 3-4 wordt het 8-4 en dan weer 8-7. Vervolgens loopt Donar weer even weg, maar de gasten zijn weer snel op gelijke hoogte. Na 14-14 neemt Feyenoord het initiatief over dankzij een ontketende Woods die het kwart zal eindigen met 11 punten achter zijn naam. De stand na het eerste kwart is 18-22 in het voordeel van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord.

De gasten breiden hun voorsprong uit tot maximaal 9 punten bij de stand 20-29. Er zijn dan ruim drie minuten gespeeld in dat tweede kwart. Erik Braal is duidelijk niet tevreden met deze stand en de manier waarop de tegenstander kan scoren. De coach van Donar neemt een time-out om de boel recht te zetten. Het heeft effect, want ruim twee minuten later is het 30-29 in het voordeel van Donar.

Puntjes worden uitgewisseld tot het 33-33 en dan is het gedaan met het goede spel van de Rotterdammers en neemt Donar volledig het heft in handen. Een 11-0 run tot aan de pauze brengt een duidelijk verschil tussen de ploegen. De laatste punten komen van Shane Hammink die vlak voordat de buzzer gaat een heerlijke denderdunk laat zien. Het publiek gaat in een enthousiaste stemming voor de kop koffie na deze fraaie actie. De ploegen gaan rusten bij 44-33.

Opvallend detail in de rust is het enorme verschil in rebounds, maar ook het aantal genomen schoten. Donar heeft 63 schotpogingen ondernomen tegenover 35 voor Feyenoord en het gat is maar 11 punten.

De run die Donar neerzette in het tweede kwart, wordt na de rust doorgezet. Van 33-33 naar 52-33 en dan is de game gespeeld natuurlijk. Donar laat na de rust geen spaan meer heel van Feyenoord. De productie van Woods is sinds begin tweede kwart stil gevallen en dus komen de punten moeizamer op het bord voor de bezoekers. Ondanks dat Donar het steeds makkelijker krijgt in de aanval, is het gat maar 17 punten na kwart drie. Het is 68-51 als de ploegen beginnen aan het slotstuk.

De laatste tien minuten zijn voor de thuisploeg zeer productief. Het scoren van afstand lijkt steeds beter te worden bij Donar. De ploeg van Braal maakt maar liefst 24 punten in dit laatste kwart tegenover 7 van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord. Donar wint nu met gemak en hoeft niet veel meer te vrezen in de return die wordt gespeeld op 6 februari. De winst met 92-58 zou in normale omstandigheden ruim voldoende moeten zijn.

De statistieken laten ook zien dat Donar de bovenliggende partij was vanavond. "We hebben een kwartiertje leuk meegedaan. Daarna werd het een lange avond voor ons”, stelde Toon van Helfteren. “Vooral in de rebound was het genant. Iedereen weet dat je met 26-7 qua second chance points nooit gaat winnen. Maar we hebben in dat laatste kwart misschien één persoonlijke fout. Zo heb ik het niet geleerd. Dan maak je maar gewoon vijf beuken en ga je naar de bank. Geef dan gewoon wat je kan en werk hard. Maar niet vertrekken zonder een fout gemaakt te hebben."

Braal is vooral trots op zijn jongens. "Ze zijn blijven werken en knokken, waardoor we qua rebounds goed waren. Verdedigend alert en scherp. De ploeg gaat steeds beter spelen. Ik zie dat we steeds vaker die extra pass maken voordat het schot komt van buiten. De schoten komen ook wat beter. We gaan absoluut vooruit en qua team zijn we in de verdediging dichtbij het niveau wat we nodig hebben voor de play-offs."

Boxscore Donar-Zeeuw & Zeeuw Feyenoord
  1. Boxscore Donar-Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Download pdf