!
20201003 Koenis vs Almere.JPG
3 oktober 2020

Donar fluitend naar winst

Door Mannus Etten

GRONINGEN, 3 oktober 2020 - Wat iedereen wel had verwacht gebeurde ook. Almere Sailors was niet in staat om echt weerwerk te bieden tegen Donar. Bij rust was het al 61-32 en kon coach Ivan Rudez zijn jongere spelers veel minuten geven. Aan het eind gaf het scorebord 124-64 aan.

Na het bericht van minister-president Rutte over geen publiek bij sportwedstrijden was het even spannend voor de Dutch Basketball League. Uiteindelijk besluiten de clubs toch te starten en zo gaat ook voor Donar in een leeg MartiniPlaza de competitie van start.

Tijdens de introductie is het te zien dat de inrichting van MartiniPlaza een klein beetje is aangepast voor de livestream. Daarnaast is ook even kortstondig het nieuwe scorebord zichtbaar en men speelt ook op een nieuwe vloer.

De competitie begint tegen een van drie nieuwkomers in de competitie namelijk Almere Sailors. De laatste maal dat er een ploeg in Groningen speelde uit Almere dateert van 20-10-2007. In die tijd zat Marco van den Berg op de bank bij Almere en had Hanzevast Capitals Pep Claros in dienst als coach.

In die wedstrijd had Almere niets in te brengen tegen de thuisploeg. De verwachting is eigenlijk dat dit vandaag ook zo zal zijn. Halverwege de game staat het 61-32 en is het verschil groot.

Tijdens het debuut van Almere Sailors in MartiniPlaza is hoofdcoach Eric Kropf afwezig. Hij zit ernstig ziek thuis en wordt vervangen door assistent Timothy Donk.

In de eerste minuut gaat het gelijk op tussen Donar en de Sailors. Daarna is de wind uit de zeilen met de tegenstander en gaat Donar los. Elke speler heeft een bijdrage in de wedstrijd. Dat de Sailors nog niet direct op het niveau zijn om echt tegenstand te bieden, is niet erg. Op langere termijn is het goed voor de competitie dat er nieuwe ploegen deelnemen aan de Dutch Basketball League.

In de ploeg van de Sailors ontbreekt vooral inside de power. In de rust, na de kwartstanden 30-16 en 61-32, kan men dat goed zien. De score inside voor Donar is 40 tegenover 8 voor de Sailors. In de rust zit daar dan ook het grote verschil.

Maar bij de Sailors valt de nummer 6, Dante Lombardi, in positieve zin op. De captain van de ploeg Mike Osepa is op basis van zijn index-score de beste speler van zijn ploeg.

Het derde kwart begint iets later door een basket die niet goed recht staat. Donar gaat gewoon verder met scoren. Onder aanvoering van Damjan Rudez gaat de thuisploeg even los. De Kroatische power forward gaat in het derde kwart ook naar de bank en blijft daar zitten tot het eind van de game.

Maar mede door zijn punten scoort Donar 41 punten in 10 minuten en haalt de thuisploeg al 100 punten voor het einde van kwart drie. Dat is vrij uitzonderlijk en Zuidema mag dat honderdste punt maken. De jongelingen Sheyi Adetunji en Kjeld Zuidema krijgen beiden met ruim 10 minuten per persoon vrij veel speeltijd. Een bijzondere situatie, want het gebeurt heel zelden dat een ploeg de 100 punten haalt in het derde kwart

In het laatste kwart laat Donar het een beetje lopen en scoren de Sailors bijna evenveel punten. Een gevaar vormt het natuurlijk niet voor Donar. Het laatste kwart, waar het vooral veel rennen en schieten is, eindigt bij 124-64.

Een ongebruikelijk hoge score en een pijnlijk debuut voor de Sailors. Deze ploeg zal de punten vooral moeten gaan halen in wedstrijden tegen de andere nieuwkomers in de competitie. Osepa en Lombardi worden voor de Sailors met 13 punten topscorers. Voor Donar eindigt Willem Brandwijk met 27 punten als de beste scorer.