!
20210405 Landstede-Donar Paul van der Wal.jpg
5 april 2021

Donar haalt punten weg in Zwolle

Door Randall de Jong

ZWOLLE - Donar had vier van de laatste vijf duels verloren. Om aan te haken bij de achtervolgers van koploper Zorg en Zekerheid Leiden was een Groningse zege een must. Landstede Hammers, dat drie vaste krachten moest missen, deed het voor rust net iets beter dan Donar: 40-37. Na de pauze zakte Landstede Hammers ver weg, waar Donar gewoon door bleef gaan. Dat leverde een 72-91 overwinning voor Donar op.

In tegenstelling tot afgelopen zaterdag maakte Kayel Locke weer deel uit van de selectie van Landstede Hammers. Herman van den Belt miste, naast de al langer uit de roulatie zijnde Devon van Oostrum, nog wel Noah Dahlman, Jhonathan Dunn en Mike Schilder. In Den Helder kon het gebrek aan sterkhouders, mede omdat ook de Suns te maken hadden met problemen in de personele bezetting, nog verbloemd worden. Ondanks dat de gehavende thuisploeg gestreden heeft voor wat het waard was, was Donar toch wel een maatje te groot.

Desondanks begonnen de Zwollenaren goed aan de wedstrijd. Halverwege het eerste kwart stond het na een lay-up van Yasiin Joseph zelfs 15-5. Een 0-11 run zorgde vervolgens voor de eerste voorsprong voor de bezoekers. Toch was het Landstede dat de eerste 10 minuten winnend afsloot: 19-16. Locke miste in de buzzer nog een wanhoopspoging voor een driepunter. Iets wat, met name de eerste helft, niet uniek was voor de thuisploeg. Van de tien pogingen voor de thee ging alleen de eerste van Nigel van Oostrum in het netje. Ook het tweede kwart was nog een gelijk opgaande strijd. Een lay-up van Jarred Ogungbemi-Jackson vlak voor de rust zorgde ervoor dat dit kwart gelijk eindigde: 21-21, wat dus een 40-37 ruststand opleverde.

Terug uit de kleedkamers brak de smalle selectie de thuisploeg op. De eerste minuten deed Landstede nog goed mee. Halverwege het kwart staat het na een vrije worp van Jozo Rados nog 46-46. Nadat de Oostenrijker zijn tweede vrije worp miste, zette Thomas Koenis met een dunk aan de andere kant Donar op voorsprong. De Groningers gaven deze voordelige marge niet meer uit handen. Ofschoon de overwinning niet meer in gevaar kwam, namen de noordelingen pas in het laatste kwart echt afstand. Het laatste wapenfeit was voor de thuisploeg. Ralf de Pagter, goed voor maar liefst 21 punten, bepaalde de eindstand op 72-91.

Voor de Hammers zal het verkrijgen van een goede uitganspositie voor de play-offs momenteel even ondergeschikt zijn aan het leeg krijgen van de ziekenboeg. De play-offs beginnen al over vijf weken en het is nog maar de vraag of iedereen op tijd fit zal zijn. Ivan Rudez zal vooral blij zijn dat zijn formatie eindelijk weer eens een topper weet te winnen.