!
20210508 Bolden Brace.jpg
8 mei 2021

Donar neemt voorsprong

Door Wop van Eis

DEN HELDER - Het blessurespook was nog steeds aanwezig bij de Suns. Yarick Brussen was er niet bij. Boyd van der Vuurst de Vries, Stan van den Elzen en Tom Koopman waren wel inzetbaar. Daardoor wist Den Helder Suns goed bij te blijven tegen het veel diepere Donar. Bij rust stond het 32-40 en die marge was er ook nog na het eindsignaal: 75-83. Den Helder Suns zal nog één keer diep moeten gaan om uitzicht te houden op de halve finale.

Het duel in sporthal Sportlaan begon zaterdagavond vijftien minuten later, vanwege autopech van een van de scheidsrechters. Dit gaf Suns-voorzitter Maarten Bais de gelegenheid om twee seizoenprijzen uit te rijken aan Stan van den Elzen en Boyd van der Vuurst de Vries, voor respectievelijk ‘Most improved player’ en ‘Most valuable player U23’. Als de wedstrijd van start gaat, nemen de Suns in de eerste tien minuten aan de hand van Bolden Brace brutaal de voorsprong: 8-5. Alle punten zijn tot dan van de hand van Brace. Die er tot aan de rust slechts één punt bij sprokkelde. Toch zou Brace op 22 punten finishen.

Dat bij beide teams alle seinen op scherp staan, blijkt wel uit de onsportieve en technische fouten aan de kant van Donar, wat grote moeite heeft bij de Suns bij te benen. Pas bij 17-17 komen de bezoekers uit Groningen langszij als Davonte Lacy er zijn enige driepunter erin gooit. De wedstrijd is al in vroeg stadium een waar gevecht en blijft in het eerste kwart onbeslist: 19-19.

In kwart twee versnelt Donar en met een 0-6 nemen de Groningers voor het eerst afstand. Van der Vuurst de Vries, die na een schouderblessure nog niet geheel wedstrijdfit is en net als Van den Elzen op de bank begon, gooit er een van zijn drie driepunters in: 22-25. Het arbitrale trio heeft wat moeite om de wedstrijd aan te voelen en fluit er rustig op los. Dyon Halman heeft, als enige center, al vroeg in het tweede kwart drie persoonlijke fouten achter zijn naam staan. Bij 22-30 probeert coach Peter van Noord het tij te keren met een time-out. Na de bespreking mag Tom Koopman aanleggen voor een succesvolle driepunter. Na 27-32 zijn beide teams het netje even kwijt. De schoten vallen gedurende tweeënhalve minuut niet, totdat Van den Elzen met een drietje 30-32 noteert en daarmee weer voor aansluiting zorgt. Donar perst er echter voor rust nog een 2-8 run uit, waardoor er met 32-40 gerust werd.

Na de rust zitten de Suns al in behoorlijke foutenlast als drie spelers drie persoonlijke fouten achter hun naam hebben staan. Nino Gorissen sluit zich al snel bij dat rijtje aan met zijn derde en vierde fout. Halverwege kwart drie is er wederom aansluiting met scores van Brace, Koopman en Ben Kovac: 49-51. Van der Vuurst de Vries (goed voor 13 punten) mag na een fout van Lacy aanleggen van achter de vrije worp lijn om langszij te komen: 51-51. Hierna breken de vele fouten de Suns op. Gorissen dient na zijn vijfde fout het veld te verlaten en Lacy, die op 13 punten uit zou komen, noteert intussen 51-57 na twee vrije worpen.

De laatste tien minuten waren eveneens een gevecht. Als het met nog 4:30 te spelen 59-69 staat (driepunter Brace) is er nog steeds kans op een Helderse overwinning. Halman moet dan niet veel later het veld verlaten wegens het maximale aantal fouten. Bij 61-76 bereiken de bezoekers de grootste voorsprong in de wedstrijd als Justin Watts (goed voor 17 punten) twee punten door de ring heen dunkt. Het al gehavende Den Helder Suns weet zich alsnog terug te knokken tot acht punten aan het einde van speeltijd: 75-83. Daarmee zijn de Suns nog niet kansloos voor de halve finale. In de returnwedstrijd zullen zij met minimaal negen punten verschil moeten winnen voor een plek in de halve finale van de play-offs. Een sprankje hoop voor de Suns. Aanstaande dinsdag valt de beslissing in Groningen.