!
20210511 Ogungbemi.jpg
11 mei 2021

Donar slaat gat in derde kwart

Door Mannus Etten

GRONINGEN - Donar heeft zich volgens verwachting geplaatst voor de halve finale van de play-offs. Den Helder Suns kon nog één helft meekomen (38-33), maar moest in het derde kwart veel terrein prijsgeven. Donar bracht het verschil op 20 punten. Aan het eind gaf het scorebord 105-79 aan. Jarred Ogungbemi-Jackson kwam door met 24 punten en 7 assists. Bolden Brace zette daar namens de Suns 21 punten tegenover.

De pandemie zorgt voor een wat bijzondere verloop van de play-offs, waardoor de kwartfinale over twee wedstrijden wordt gespeeld. Voorafgaand aan de wedstrijd krijgen Leon Williams en Jarred Ogungbemi-Jackson hun seizoensprijzen uitgereikt. Donar is dat tweeluik goed begonnen dankzij een winst met 8 punten verschil in en tegen Den Helder. Dat zou voldoende moeten zijn voor de thuisploeg om zich dan in MartiniPlaza te kwalificeren voor de halve finale.

Maar in dat eerste kwart wordt het verschil nog niet echt gemaakt tussen de ploegen. Den Helder Suns komt gewoon aardig mee mede natuurlijk dankzij Ben Kovac en Bolden Brace. Coach Pete Miller heeft wel wat aanpassingen gedaan in de rotatie. Williams maakt meer minuten en ook Thomas Koenis lijkt weer een grotere rol toebedeeld te krijgen. Daarnaast is het verschil in de stijl van coachen behoorlijk anders. Miller staat rustig langs de kant of zit rustig op zijn stoel.

Zo eindigt Donar het eerste kwart met 20-16 en dus een klein gaatje. Maar dat gaatje wordt in het tweede kwart snel weggewerkt door Den Helder Suns. Zeker dankzij Boyd van der Vuurst de Vries komen de bezoekers goed terug. Vlak voor de grote pauze is er nog een opstootje tussen Williams en Nino Gorissen en beide heren worden terecht bestraft met een technische fout. De kleine voorsprong die Donar dan heeft opgebouwd, blijft staan tot aan de rust. Het is dan 38-33 met Ogungbemi-Jackson als de meest productieve speler voor de thuisploeg met 14 punten. Brace komt aardig in de buurt met 11 puntjes.

Na een verplichte pauze van 15 minuten is het natuurlijk de vraag: wordt het gat groter voor Donar en valt de beslissing of kan Den Helder Suns nog een goede tegenaanval inzetten? Maar eigenlijk komt het antwoord op die vraag in de eerste minuten, wanneer Donar de score op 48-38 zet met nog bij 7:13 te gaan. De eerste voorsprong met dubbele cijfers. Het duur nog zes minuten en het gat is zelfs 20 punten geworden. Ogungbemi-Jackson maakt er dan 71-51. Het zijn alweer 22 punten voor de topscorer bij Donar. Als het kwart afgelopen is bij 74-54, is het wel duidelijk dat de laatste minuten van dit seizoen zullen aanbreken voor de Den Helder Suns.

In dat laatste kwart wordt het niet meer spannend, maar komen er bij beide ploegen nog wel spelers in het veld die normaal gesproken weinig tot niet spelen. Kjeld Zuidema en Sheyi Adetunji voor Donar en die ook nog eens wat puntjes maken. Hoogtepuntje is de alley-oop van Justin Watts na het aangeven van Davonte Lacy.

Willem Brandwijk is de man die morgen mogelijk op taart mag trakteren. Zijn dunk betekent het doorbreken van de magische grens van 100 punten. Zo wint Donar uiteindelijk met 105-77 en gaat het door naar de halve finale. Voor Den Helder Suns is het seizoen afgelopen, maar dat kan men met opgeheven hoofd doen. De ploeg heeft een prima seizoen afgeleverd en met Boyd van der Vuurst de Vries heeft de ploeg uit de kop van Noord-Holland het een groot talent in huis.

Donar gaat zaterdag voor de eerste wedstrijd van de halve finale naar Den Bosch.