!
20200908 Davonte Lacy.jpg
8 september 2020

Donar verslaat Belfius Mons-Hainaut

Door Mannus Etten

GRONINGEN, 8 september 2020 - In een wedstrijd waarin beide ploegen sterk verdedigden, heeft Donar de Belgische tegenstrever Belfius Mons-Hainaut verslagen met 61-48. De Groningse formatie keek vrijwel nooit tegen een achterstand aan en stond halverwege al met 33-27 voor.

Donar is momenteel bezig met een serie van oefenwedstrijden om zich voor te bereiden op het toernooi in Cyprus voor de Basketball Champions League. Na eerst een tweeluik in MartiniPlaza tegen Bakken Bears is er nu een tweeluik tegen Belfius Mons-Hainaut uit België.

Vandaag deels met publiek en livestream, morgen is het een besloten wedstrijd. De Belgische club is niet onbekend met MartiniPlaza. Op 7 januari 2018 speelden ze in Groningen voor de FIBA Europe Cup en werden met 96-72 huiswaarts gestuurd.

Nu is het pre-season en teams zijn nog niet ingespeeld en niet volledig in shape, dus veel is anders. Zo hebben de ploegen in het begin wat moeite met score gezien de kwartstand 13-11. Dat verandert niet veel in het tweede kwart. Donar is heel actief in de verdediging en probeert veel pressie te zetten op de helft van de tegenstander. De debutant van de avond, Henry Caruso, is een van die spelers die met veel energie verdedigt.

Na twee kwarten spelen is het dan 33-27 en is er een klein gaatje voor de thuisploeg. Na rust loopt Donar verder uit tot tien punten. Dit houdt niet lang stand, want Mons komt mede dankzij Ajdin Penava een klein beetje terug.

Het laatste kwart begint met een stand van 46-39. Maar in dit kwart wordt het duidelijk dat beide ploegen nog niet fit zijn. Vooral het Belgische team laat het lopen. Donar loopt uit tot veertien punten voorsprong: 61-47.

Het feit dat de verre ballen van de ploeg uit Bergen ook niet vallen, maakt dat ze niets tegen een nederlaag kunnen doen. Een percentage van 5,6% (1/18) is natuurlijk wel heel magertjes. Daarnaast is het reboundoverzicht voor de thuisploeg met 48-27 ook enorm.

De thuisploeg wint met 61-48 dus gewoon verdiend en zeker Caruso laat een goede indruk achter bij zijn debuut in het shirt van Donar.

Boxscore Donar-Belfius Mons-Hainaut
  1. Boxscore Donar-Belfius Mons-Hainaut Download pdf