!
20201229 Ogungbemi.jpg
29 december 2020

Donar verslaat Suns in oefenduel

Door Mannus Etten

GRONINGEN - Donar en Den Helder Suns hadden de eer om als eerste teams de oefencyclus voor de herstart van de Dutch Basketball League af te trappen. In MartiniPlaza was Donar te sterk voor de ploeg uit Den Helder. Via een ruststand van 48-30 werd het uiteindelijk 94-64 voor Donar.

In een Martiniplaza zonder publiek en met alleen mensen van de teams, organisatie en pers spelen Donar en Den Helder Suns een oefenwedstrijd. De herstart van de competitie komt er aan, voor Donar al op 10 januari, voor de Suns op 16 januari en dan is het goed om wat ritme op te doen. Zeker na weer een lange periode waarin er amper getraind kon worden vanwege de coronamaatregelen.

Juwann James is gisteren tijdens de training geblesseerd geraakt en hij zal samen met ook Sheyi Adetunji niet spelen vanmiddag. Bij de Suns komt Yarick Brussen niet in actie.

Veel zal het niet uitmaken voor de ploeg van Donar, want in theorie is de Groningse formatie veel sterker dan Den Helder Suns. Tot halverwege het eerste kwart is dat nog niet te zien. Vooral Davonte Lacy scoort dan namens Donar. De enige Amerikaan van de Suns, Bolden Brace, is een van de spelers die namens de gasten wat terug kan doen. Vanaf 13-13 is het woord echter aan Donar. De Groningers sprinten in ruim twee minuten bij de bezoekers vandaan. Een kwartstand van 23-16 na het eerste kwart is het gevolg, met als hoogtepuntje een dunk van Willem Brandwijk.

In het tweede kwart neemt de pressie van Donar toe en dan gaat het hard. Halverwege het tweede kwart zijn de Suns gedubbeld bij 34-17. De ploegen zoeken bij 48-30 de kleedkamers op.

Donar heeft het aan zichzelf te danken en vooral in het derde kwart dat het niet is gelukt om de 100 punten te halen. In dit kwart na de rust komt Den Helder Suns iets beter voor de dag. Donar is erg slordig. Brace en Dyon Halman scoren dan goed voor de bezoekers. De voorsprong van 18 punten staat er ook na kwart drie: 69-51.

In het laatste kwart is Den Helder Suns door zijn energie en is de Helderse formatie ook slordig met de bal. Dat zorgt voor veel kansen en scores van Donar. De thuisploeg wint uiteindelijk gemakkelijk met 94-64. Het is voor coach Ivan Rudez te hopen dat de voetblessure van Moreton meevalt.

Jarred Ogungbemi-Jackson tekent namens Donar voor 21 punten en pakt 6 steals. Henry Caruso noteert behoudens 16 punten ook nog eens 6 assists. Ook Davonte Lacy (15), Willem Brandwijk (13) en Will Moreton (12) schieten zich in de dubbele cijfers.

Aan Helderse zijde komt Bolden Brace tot 18 punten. Dyon Halman is goed voor 11 punten. Ben Kovac draagt met 10 punten zijn steentje bij voor de Suns.

20201229 Donar-Den Helder stats.jpg