!
20200822 Juwann James.jpg
22 augustus 2020

Donar wint eerste oefenduel

Door Ties Rozema

GRONINGEN, 22 augustus 2020 – Na een lange periode zonder basketbal is het Donar dat in Nederland voor het eerst weer op het parket verschijnt. In eigen huis is de ploeg van de nieuwe coach Ivan Rudez met 74-72 net iets te sterk voor Bakken Bears uit Denemarken.

De bal stuitert weer in MartiniPlaza. Meer dan zes maanden is het alweer geleden dat Donar voor het laatst in eigen huis de vloer op mocht. Sindsdien is er veel veranderd, met name natuurlijk door de coronapandemie. Nadat de competitie werd afgebroken is in Groningen echter ook het een en ander gewijzigd. Erik Braal vertrok en in zijn plaats kwam Ivan Rudez. Met een nieuwe coach kwam ook een vrijwel geheel nieuwe ploeg, die vandaag op Justin Watts na compleet is. De Amerikaan wacht nog op een nieuw paspoort en kan tot die tijd nog niet naar Nederland vliegen.

In aanloop naar de kwalificatiewedstrijden voor de Basketball Champions League neemt het nieuwe Donar het dit weekend tweemaal op tegen Bakken Bears, dat zich ook aan het klaarstomen is voor deze kwalificatieduels. In het eerste treffen starten namens Donar Jarred Ogungbemi-Jackson, DaVonte Lacy, Will Moreton, Damjan Rudez en Thomas Koenis, één van de weinig overgebleven spelers van het afgelopen seizoen.

Donar en Bakken Bears houden elkaar gedurende de gehele wedstrijd behoorlijk in evenwicht. Bij Donar wordt de spelopvatting snel duidelijk: hard werken in de verdediging en in de aanval de bal rond laten gaan en de open man zoeken. Dat lukt aanvankelijk heel aardig met assists op de eerste drie scores. Uiteraard is het allemaal nog verre van perfect. Aan beide kanten wordt meer dan eens knullig balverlies geleden, wellicht mede te wijten aan de nieuwe bal waar dit seizoen mee gespeeld wordt. Het is duidelijk weer even wennen en automatismen ontbreken. Zo mist bewezen schutter Rudez enkele wide open driepunters. De Kroatische ex-NBA’er valt echter wel op door zijn rust en overzicht. Dat leidt onder meer tot een leep passje op een scorende Juwann James vlak voordat de schotklok afgaat.

Opvallend is ook het optreden van de nieuwe guards van Donar. Zowel Ogungbemi-Jackson als Lacy bemoeien zich nadrukkelijk met het scoreverloop. Lacy doet dat vooral van afstand, terwijl de rappe Ogungbemi-Jackson meer dan eens onbevreesd naar de ring gaat. In het laatste kwart is het merendeel van de Groningse scores echter voor Moreton. De Amerikaanse rookie is actief, gaat achter elke bal aan en is van buiten en net binnen de driepuntsijn trefzeker.

Nederlandse inbreng is er natuurlijk van Koenis, die doet wat van hem verwacht mag worden. Leon Williams laat weer zien dat hij een straffe verdediger is en hij maakt het de ervaren veelscorer Justin Dentmon zo lastig mogelijk. Mooi is daarnaast nog de fijne pass van Kjeld Zuidema op de van Feyenoord overgekomen Willem Brandwijk, die afrondt met een dunk.

Het eerste oefenduel kent een spannende slotfase. Bakken Bears komt op enkele minuten voor het einde op een kleine voorsprong, maar de eerste driepunter van Rudez en even later een bommetje van Moreton geven Donar weer een beetje lucht. Nadat Rudez met enkele tellen te gaan via de vrije worplijn Donar op 74-72 heeft gezet, volgt nog één poging van Bears topscorer Denton. Zijn poging mist de ring maar net, waarmee de eerste overwinning voor het nieuwe Donar een feit is.

In dit soort wedstrijden is de winst natuurlijk ondergeschikt, maar wel een heel fijne bijkomstigheid. Zeker voor de tweehonderd toeschouwers die klappend, maar niet joelend, de wedstrijd mochten bijwonen.

Scores Donar: Lacy en Moreton 15, Ogungbemi-Jackson 14, Koenis 8, Rudez, Brandwijk en James 6 en Williams 4.

Boxscore Donar-Bakken Bears
  1. Boxscore Donar-Bakken Bears Download pdf