!
20210524 Preview Williams finale.jpg
24 mei 2021

Druk ligt bij Den Bosch

Door Menno Schraven

DELFT - Zonder de voor twee wedstrijden geschorste Miha Lapornik moet Heroes Den Bosch de stand in deze finaleserie dinsdagavond weer gelijk zien te trekken. Ondanks het forse verlies (112-87) in het openingsduel staat het pas 1-0 voor Zorg en Zekerheid Leiden. Toch ligt alle druk nu bij Den Bosch. De ploeg van Jean-Marc Jaumin zal in de eigen Maaspoort een stuk strijdlustiger voor de dag moeten komen, om niet al op een bijna onoverbrugbare 0-2 achterstand te komen.

20.00 uur: Heroes Den Bosch - Zorg en Zekerheid Leiden (0-1)

Met 112 punten tegen, waarvan al 57 in de eerste helft, is het duidelijk dat het vooral verdedigend vele malen beter moet aan de kant van Heroes Den Bosch. Beide teams namen in Leiden nagenoeg evenveel schoten (63 om 64) en 23 om 21 vrije worpen. Leiden deed dat uit het veld echter tegen een stuk hoger percentage (63% versus 48%).

Het wegnemen of in elk geval goed verdedigen van het driepuntsschot is een belangrijke opdracht voor Den Bosch in wedstrijd 2. Liefst 15 van de 23 pogingen verdwenen voor Leiden door het netje tegen een ongekend hoog percentage van 65%. Vooral Riley LaChance (5 op 5) en Michael Finke (4 op 4) hadden het vizier uiterst scherp afgesteld in wedstrijd één. Aan Bossche zijde kwamen DeMario Mayfield en JaCori Payne ieder tot drie rake driepunters, maar zij hadden daar wel respectievelijk 9 en 6 pogingen voor nodig. In totaal schoot Den Bosch 9 op 26 vanachter de driepuntslijn (34%).

Maar wedstrijden worden uiteraard niet alleen beslist van driepuntsafstand. Leiden kreeg in de eigen Vijf Meihal alle ruimte tot frivool combineren en noteerde maar liefst 30 assists over de gehele wedstrijd, een ongekend hoog aantal, helemaal voor een finalewedstrijd. Bovendien leverde Leiden slechts 10 keer de bal onnodig in, tegenover 16 turnovers voor Den Bosch. Ook daar haalde Leiden profijt uit met 23 punten uit balverlies van de tegenstander, tegenover 10 voor de ploeg uit Brabant.

Zijn er dan geen enkele lichtpuntjes voor Den Bosch waar de ploeg zich aan kan optrekken? Reboundend waren beide teams nagenoeg in evenwicht (31 om 32), waarbij Den Bosch wel 11 aanvallende rebounds noteerde tegenover slechts 5 voor Leiden. Als Den Bosch Leiden ergens pijn kan doen, dan is het dus wellicht daar. Ook hield Den Bosch de MVP van de competitie, Emmanuel Nzekwesi (19 punten, 4 rebounds, 4 assists) redelijk in bedwang. In wedstrijd 2 zal dit nog beter moeten en zal Den Bosch vooral veel meer agressie gedurende de gehele wedstrijd aan de dag moeten leggen. Dat begint uiteraard meteen bij het begin, om niet al na de eerste periode tegen een flinke achterstand aan te moeten kijken.

Zorg en Zekerheid Leiden mág, maar hoeft niet per se te winnen in Den Bosch. Natuurlijk, met een tweede overwinning op rij zit de ploeg van Geert Hammink bijna in een zetel voor het binnenhalen van de titel. Mocht Leiden onverhoopt verliezen, dan kan het in wedstrijd 3 in Leiden gewoon weer een voorsprong nemen.

In die beide wedstrijden moet Den Bosch het wel doen zonder sterspeler Miha Lapornik. De Sloveense guard uitte zijn temperament en frustratie in het eerste duel op de verkeerde manier. Hij kreeg twee wedstrijden schorsing aan de broek voor zijn tik op het hoofd van Worthy de Jong. Aan de andere spelers van Den Bosch dus de schone taak om zijn gemis op te vangen en twee stappen extra te doen.

Zo niet, dan neemt Leiden een 0-2 voorsprong en kan de finale zomaar eindigen in een 3-0 sweep. Zover is het uiteraard nog lang niet. Eerst is Den Bosch dinsdag aan zet.

De beelden vanuit de Maaspoort, van deze tweede finalewedstrijd, zijn te zien via het YouTube kanaal van Heroes Den Bosch. De livestats vind je hier.

DBL Playoff bracket met uitslag finale ronde 1.jpg