!
20210121 Ordane Kanda.jpg
21 januari 2021

Een sprint is genoeg voor Feyenoord

ROTTERDAM - Aris Leeuwarden bleek in Rotterdam voor rust lange tijd gelijk aan Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball. Een sprintje van 12-0 aan het eind van het tweede kwart zorgde voor een gaatje van 10 punten: 34-24. Daarna kwamen de Rotterdammers niet meer in gevaar. Via een 82-56 overwinning blijft de ploeg van coach Toon van Helfteren ongeslagen.

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball speelt vanavond een wedstrijd die gewonnen moet worden om zich straks te kunnen plaatsen voor de Elite A. Je zou op papier een interessante strijd verwachten tussen de lange mannen van beide teams; bij Aris Friesland zijn dat de 2.18 meter lange Griek Giannis Dimakopoulos en Craig Osaikhwuwuomwan die 2.11 meter meebrengt. En daartegenover Jeroen van der List (2.14 meter) en Juan Davis van 2.03 meter.

Ordane Kanda opent de score. Rotterdamse missers en tegenscores van vooral Chad Frazier zorgen voor een Friese voorsprong van 5-13. Dat wordt geen makkelijke avond, moet Toon van Helfteren gedacht hebben. Maar Arunas Mikalauskas, Jeroen van der List (3) en Raidell de Pree trekken binnen een paar minuten de score close. Aan beide kanten is het spel rommelig. Een driepunter van De Pree zorgt een 15-15 kwartstand.

In het tweede kwart gaat De Pree voor zijn zesde punt op rij met een benutte vrije worp. Bij Aris is het nog steeds Frazier die scoort, eerst een driepunter, dan twee rake vrije worpen. Toon van Helfteren zoekt met wissels naar de meest doeltreffende combinatie. Osaikhwuwuomwan laat zich zien met twee scores na een aanvalsrebound, waarvan een met een dunk. Het is dan 22-24 voor de Friezen. De Pree legt de productie van Frazier stil.

Met nog 4’12 minuten voor de rust neemt Van Helfteren een time-out. Daarna gaat Zeeuw & Zeeuw los. Met een driepunter van Juan Davis pakt de thuisploeg weer een voorsprong, dan volgen twee steals van een zeer attente Van der List en twee daaropvolgende lay-ups van Kanda. Davis scoort nog twee vrije worpen en na een scherpe assist van De Pree scoort Mack Bruining in de buzzer een driepunter. Een 12-0 run dus, voldoende basis voor de winst. Ruststand: 34-24.

Halverwege het derde kwart leidt de thuisploeg met 7 punten: 46-39 en lijken er nog kansen voor de Friezen om terug te komen, maar alleen Osaikhwuwuomwan scoort nog een drietje, waar Feyenoord met Van der List, Bruining en Mikalauskas uitloopt naar een 57-42 kwartstand.

Ook vanavond speelt Mikalauskas - tegen zijn oude club - een sterke wedstrijd. Hij opent de score met een and-one. Met twee driepunters (Stolk en weer Mikalauskas) loopt Zeeuw & Zeeuw verder uit (68-44).

Feyenoord maakt aanvallend in deze fase verkeerde keuzes, mist door balverlies drie aanvallen maar Aris is moegestreden en profiteert niet. De laatste score is van Davis: 82-56.

Van het gevecht tussen de grote mannen is weinig terecht gekomen. Dimakopoulos (6 rebounds, 4 punten) komt te kort. Van der List en Osaikhwuwuomwan vergaren de meeste punten met afstandsschoten. Uiteindelijk is de kleinste van het kwartet, Davis, met 11 rebounds, de winnaar onder de borden.

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord is op doelsaldo nog koploper in de DBL, maar voor de strijd om een plek bij de beste zes, is er een belangrijke uitdager die ook nog ongeslagen is, Den Helder Suns. Dat is de tegenstander zaterdagavond in de kop van Noord-Holland.