!
_A3H1737.jpg
22 april 2021

Eindschot The Hague Royals is Aris te machtig

Door Johan Span

LEEUWARDEN - Aris Leeuwarden hoopte het reguliere seizoen nog af te sluiten met een overwinning en een winning streak van twee. Voor rusten wisten de Friezen een kleine voorsprong te bewerkstelligen: 38-36. Anderhalve minuut voor tijd bezorgde Reinder Brandsma Aris een 61-58 voorsprong. Toch ging de zege naar The Hague Royals. Deividas Kumelis, oud-speler van Aris, maakte met een drietje gelijk. Enkele seconde voor tijd tekende Eric Kibi voor 61-63 en daarmee de zesde zege van The Hague Royals.

Na de winst van Aris afgelopen zaterdag in Almere werd de rode lantaarn overgedragen aan de debutant in de DBL League Almere Sailors. Winst tegen een tweede debutant, The Hague Royals dat twee competitie punten (10-8) meer heeft, kan de dit seizoen ‘teleurstellend en verloren’ verlopen competitie afsluiten met een tiende plek. Maar veel belangrijker: na twee overwinningen op rij daarna met een goed gevoel de strijd om de DBL Cup 2021 ingaan.

In de door corona stopgezette competitie in oktober 2020 won Aris zijn eerste duel met 81-63 tegen The Hague Royals. Na de herstart van de DBL League in januari wisten de Friezen The Hague Royals in eigen huis met 66-86 te verslaan. De eerste wedstrijd in de Elite B moest Aris in Den Haag een flinke 72-49 nederlaag incasseren. In de onderlinge strijd staat het team van coach Ferried Naciri met 2-1 voor, al telt de winstpartij uit oktober natuurlijk niet mee. Donderdag werd de reguliere competitie in het eigen Kalverdome afgesloten met een vierde onderling treffen tegen de Hagenezen.

De wedstrijd van donderdag was een spiegelbeeld van het verloop dit seizoen. Een niet voor mogelijk gehouden blessureleed, slordig, maar met soms ook aardig spel. Maar bovenal uiterst pechvol. En dan de wedstrijd in de buzzer verliezen past precies in dat beeld.

Op de valreep moest een van de dit seizoen constantste spelers – Sjoerd Koopmans - door de hedendaagse verschijnselen afhaken. "Vanochtend tijdens de test is iemand positief getest. Toen is iedereen nog een keer getest en bleek dezelfde speler nog een keer positief en daarna nog een keer door de GGD. De rest van de spelers waren negatief."

Aris startte de wedstrijd zonder gangmaker Sjoerd Koopmans en begon veel te slap aan de wedstrijd. Bij The Hague Royals viel juist alles binnen en al na 4’30 minuten keken de Friezen na een score van oud-Aris speler Deividas Kumelis tegen een 4-16 achterstand aan. Tim Hoeve gaf met een bommetje het sein voor de achtervolging. Plots viel het schot nu wel bij de thuisclub. Met een 13-0 run werd de achterstand omgezet naar een 17-16 voorsprong. Tim Troussel, de grote plaaggeest voor Aris met 13 punten in het eerste kwart en 22 wedstrijdpunten, vuurde nogmaals raak, waarna Chad Frazier met een lay-upje Aris na een kwart wedstrijd op voorsprong zette: 23-20.

Giannis Dimakopoulos opende het tweede kwart. Torben Tönjann vuurde zijn eerste en enige bommetje van de wedstrijd af, waarna Bjorn de Vries en Cedric DeDecker het verschil naar acht punten tilden: 34-26 en 36-28. Aris kon de scoringsdrift van Kumelis voor rust aardig in bedwang houden. Pas vanaf de vrije worplijn wist Kumelis zijn vierde punt te scoren. Plaaggeest Troussel vuurde zijn derde bommetje af en zo was de acht punten voorsprong bij rust weer gehalveerd: 38-36.

De Friezen kwamen slecht uit de kleedkamer. Tönjann liep al snel tegen zijn vierde fout aan, waardoor de spoeling wel erg dun werd. Na de gelijkmaker van de Pool Piotr Pandura wisten Dimakopoulos en Frazier de Friezen nog een keer op voorsprong (43-39) te zetten. Maar het meeste kruit was verschoten. Onder leiding van man of the match Troussel liepen de Hagenezen uit naar 45-51. Hoeve haakte nog weer even aan met twee benutte vrije worpen naar 47-51 met nog een kwart te gaan.

Het laatste kwart werd een zenuwenspel met kansen voor beide teams. Nadat Tijme van Dijk zijn eerste punten binnenschoot, was het DeDecker die de partijen weer naast elkaar schoot: 53-53. Minutenlang bleef het daarna een puntje-puntje wedstrijd. Reinder Brandsma leek de Friezen naar de overwinning te schieten met nog 1’43 op de klok. Kumelis vuurde zijn eerste en enige bommetje raak naar 61-61. Met nog 32 seconden te gaan en balbezit voor Aris ging een laatste poging van Hoeve mis.

De laatste drie seconden vertelden het gehele verloop van de competitie dit seizoen. In een ultieme poging was het de reboundkoning van deze wedstrijd Eric Kibi (2 aanvallende rebounds en 15 verdedigende rebounds) voor de Hagenezen die in de buzzer zijn achtste punt liet binnen ploffen. Uitslag: 61-63.

Aris-coach Ferried Naciri: “Het was geen mooie wedstrijd. We starten heel slap. We krijgen verschrikkelijk veel gemakkelijk kansen en open schoten en lay-ups, alles wat je maar wilt. Je kunt bij rust gemakkelijk 10-12 punten voorstaan. Je mist en als je de bal niet door de ring krijgt, wordt het heel moeilijk en dat is het hele verhaal van dit seizoen denk ik. Basketballend ben je gewoon het beste team, dat is nooit een vraagteken geweest. We scoren gewoon niet en dat is het probleem. Wij houden hen de laatste drie kwarten op 16, 15 en 12 punten en veel meer kun je niet vragen. Maar wij scoren gewoon niet en de bal gaat er niet in: klaar. Vanavond is vervelend en morgen moeten wij weer verder. De wedstrijd is voorbij en nu begin je aan de bekerweek.”

Komende zaterdag start voor Aris Leeuwarden het bekeravontuur met een uitwedstrijd tegen The Hague Royals.