!
26.jpg
11 februari 2020

Eindsprint Donar houdt bekerstrijd spannend

Door Randall de Jong

ZWOLLE, 11 februari 2020 - Landstede Hammers leek tot aan het vierde kwart een aardige marge tegen Donar te kunnen slaan. De Zwolse formatie leidde op dat moment met 59-43. In het laatste kwart kwam Donar snel dichterbij. De Groningers wonnen dat kwart met 17-28, waardoor de eindstand in het eerste halve finaleduel van de Basketball Cup 76-71 in Zwols voordeel werd. Komende donderdag moet Donar dit gat in eigen huis zien te overbruggen.

Bij de thuisploeg begon de kersverse aanwinst Jozo Rados op de bank. De Oostenrijkse international werd afgelopen weekend gehaald als vervanger voor de langdurig geblesseerde Kevin Bleeker. Aan het einde van het eerste kwart mocht hij zijn eerste minuten in Zwolse dienst maken. De center maakte alleen al met zijn imposante verschijning indruk, coach Herman van de Belt sprak na afloop al over 'een gebouw'. Martez Walker keerde, na afwezigheid wegens familieomstandigheden, weer terug in de selectie.

De eerste minuten hielden de bezoekers de Zwollenaren nog goed bij. Na een driepunter van Andrew Smith kwam Donar zelfs op de enige Groninger voorsprong van de avond. Daarna was het Landstede dat een gaatje sloeg en deze voorsprong gestaag uitbouwde. Het tweede kwart begonnen de gastheren met een 22-15 voorsprong. Beide teams kwamen dit deel maar moeilijk tot scoren: 13-11. Een drietje van Devon van Oostrum, een minuut voor de thee, bracht de marge voor het eerst in de dubbele cijfers. Uiteindelijk zochten beide teams met een 35-26 stand de kleedkamers op.

Terug op het veld zette Landstede de goede lijn van de eerste helft voort en speelde een sterk derde kwart. De Hammers leken op een riante uitgangspositie voor de return af te stevenen. Een driepunter van Sherron Dorsey-Walker, goed voor 23 punten deze wedstrijd, bracht het verschil naar maar liefst 21 punten. Een lay-up van Thomas Koenis, een score van Vernon Taylor en een drietje van Leon Williams, brachten de formatie van Erik Braal weer iets dichterbij. Het slot van dit bedrijf was echter voor Ralf de Pagter. De stand voor aanvang van de laatste 10 minuten was 59-43.

De afgelopen wedstrijden vormde de smalle rotatie een probleem voor Landstede in het laatste kwart, ook nu leek dat het geval. Op papier zat het wel weer goed met de komst van Rados en de terugkeer van Walker. Eerstgenoemde zat echter nog maar twee dagen bij de selectie, moest nog ingepast worden, speelde het afgelopen half jaar niet en miste nog wedstrijdritme. En de Amerikaan had duidelijk nog een vliegreis in de benen. Ditmaal ging het niet mis, maar de riante uitgangspositie werd wel verspeeld. De scores vielen niet meer, zelfs vier vrije worpen op rij werden gemist. In de tijd dat Donar 17 punten maakte, stelde de thuisploeg er daar maar 4 tegenover. De marge was nog maar drie en de Groningers roken bloed. Landstede bleef knokken en wist de wedstrijd met 5 punten voorsprong te winnen: 76-71. De strijd om een finaleplaats is hiermee nog allerminst beslist.

Boxscore Landstede Hammers - Donar
  1. Boxscore Landstede Hammers - Donar Download pdf