!
20200926 Mikalauskas small.jpg
26 september 2020

Feyenoord blijft Aris net voor

ROTTERDAM, 26 september 2020 - Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball heeft de derde oefenwedstrijd in winst omgezet. In eigen huis bleef het Aris Leeuwarden, de oude ploeg van de naar Feyenoord overgestapte Arunas Mikalauskas, maar net voor. Het werd 74-71 voor de Rotterdammers.

Als er na de oefenwedstrijd tussen Zeeuw&Zeeuw Feyenoord en Aris Leeuwarden één conclusie kan worden getrokken, dan is die dat beide ploegen ook komend seizoen weer aan elkaar gewaagd zijn. De wedstrijd betekent het debuut van de twee Rotterdamse Amerikanen, Dalven Brushier en Juan Davis, die afgelopen donderdag hun werkvergunning kregen.

In het eerste kwart houden de Friezen stand door vier succesvolle driepunters van vier verschillende spelers. Bij de thuisploeg vallen dan de zeven punten op van Raidell de Pree en het sterke spel van Jeroen van der List: 26-18.

Feyenoord staat de gehele wedstrijd aan de goede kant van de score en heeft bij rust een ruime voorsprong: 45-29. Dat is vooral te danken aan een sterk tweede kwart waarin de ploeg van Toon van Helfteren af en toe flitsend aanvalsspel laat zien; het zijn Van der List en Davis die de snelle aanvallen goed afronden.

In de tweede helft halen de Rotterdammers niet meer dat niveau. Het wordt rommeliger. Van der List loopt tegen zijn vijfde fout op en onmiddellijk profiteert Thomas Smallwood van de ruimte onder het bord. De voorsprong is bij het einde van het derde kwart geslonken tot 60-50.

Met twee driepunters zorgt Mack Bruining in de eerste vijf minuten van het slotkwart weer voor een ruime voorsprong (71-55). Het zijn de twee Friese Amerikanen die dan het spel naar zich toe trekken. Chad Frazier scoort in dit kwart 10 van de 21 Friese punten en Smallwood, die geen last meer heeft van Van der List, scoort er 5. Ze zorgen bijna eigenhandig voor een 12-0 run en dan is het ineens spannend.

Hoe jammer is het dan dat er bij deze wedstrijd vanwege het strakke coronaregime in het Topsportcentrum geen publiek aanwezig kan zijn. Met nog twee minuten te gaan is het 71-67. Feyenoord verzilvert nog drie vrije worpen (Arunas Mikalauskas faalt niet tegen zijn oude ploeg). Bij Aris scoren Sjoerd Koopmans en weer Frazier. Bij 74-71 krijgt Björn de Vries nog ruim de tijd om met een driepunter een verlenging af te dwingen, maar hij faalt in die poging.

Feyenoord lijkt nog niet klaar voor de competitiestart; vooral de 19 turnovers zullen Toon van Helfteren zorgen baren. Zijn collega Ferried Naciri zal ontevreden terugkijken op de vrije worpen van zijn ploeg (10 uit 19). Maar beiden hebben nog een week, of langer, als het deze week op een ander vlak weer fout gaat.

Topscorer bij Zeeuw&Zeeuw is Juan Davis, die zijn debuut markeert met 17 punten en 13 rebounds. Verder komen Mikalauskas (13) en Van der List (14) in de dubbele cijfers.

Bij Aris heersen Chad Frazier (15) en Thomas Smallwood, die met 24 punten topscorer van de wedstrijd is.