!
18122020 3x3 WT Jeddah TA huddle.jpg
19 december 2020

Gehavend Team Amsterdam uitgeschakeld in kwartfinales bij World Tour Final

Door Ronald van Dam

Het is Team Amsterdam niet gelukt om bij de FIBA 3x3 World Tour Final de laatste vier te bereiken. Mede omdat Aron Royé door een kuitblessure maar beperkt inzetbaar was, kwamen de Nederlanders in de halve finale tegen het Litouwse Utena duidelijk tekort. Het werd 20-15, waardoor Team Amsterdam is uitgespeeld in het Saoedische Jeddah en als achtste is geklasseerd van de twaalf teams.

Utena – Team Amsterdam 20-15

Vooraf was al duidelijk dat Aron Royé door zijn vrijdag opgelopen kuitblessure maar een hele geringe bijdrage zou kunnen leveren en in het 3x3 basketball sta je met maar drie fitte spelers al meteen op achterstand. Zeker tegen de vier Litouwse basketballende betonblokken van Utenas, een team dat in het mondiale 3x3 in rap tempo aan de weg timmert en al de Pro League in eigen land op z’n naam schreef.
Na tweeënhalf minuut spelen stond Team Amsterdam al op vier persoonlijke fouten en met 6-1 achter. Vervolgens zorgde Julian Jaring met een spetterende dunk voor de broodnodige vonk, gevolgd door een tweepunter van Arvin Slagter, waardoor de Nederlanders op 7-4 de aansluiting leken te vinden. Maar na de tweepunter van Zygimantas Skucas en een score van Gintautas Matulis werd de marge zelfs zes punten: 10-4.
Opnieuw was het Slagter die met een tweepunter (10-7) Team Amsterdam weer wat hoop gaf, die meteen daarna door een score van Skucas en een tweepunter van Ignas Vaitkus de grond werd ingeboord. Op 2:52 bracht Slagter met weer een tweepunter de marge nog terug tot 14-10, maar hij kreeg aanvallend te weinig hulp van de rest. Dimeo van der Horst miste op 15-10 een tweepunter en daarna een drive, waarna Matulis met een tweepunter 18-11 op het scorebord zette. Pas toen knalde Van der Horst er alsnog twee tweepunters in, de zege van Utenas kwam er echter niet meer door in gevaar.
Mogelijk komt de Nederlandse selectie eind december nog in actie bij een toernooi in Israël, anders kan de blik volgend jaar worden gericht op de Olympische Kwalificatie Toernooien in Oostenrijk (eind mei) en daarna – indien nodig – in Hongarije. Ross Bekkering zal zich in januari weer bij de selectie voegen.

Brian Benjamin (bondscoach): "Het was vanaf het begin duidelijk dat het moeilijk zou gaan worden. Aron is vrijdag geblesseerd geraakt aan zijn kuit en kon niet meedoen. Met drie man moet je welhaast een prefecte wedstrijd spelen om te winnen en vooral ook een goede start hebben. Dat hadden we niet, we kwamen met 6-1 achter en zaten ook meteen in foutenlast. We hebben ons twee keer knap teruggevochten op 7-3 en 17-13 en er een twee posession game van kunnen maken. Maar ze hadden telkens een antwoord en waren net als in Debrecen, toen we ook tegen ze speelden, een klasse beter dan wij."
"Het was heel belangrijk voor ons om hier te kunnen spelen. We hebben de afgelopen drieënhalve maand alleen kunnen trainen, dan is dit een goed ijkpunt om te kunnen zien of we de juiste dingen doen. We hebben laten zien dat we nog steeds tot de top acht van de wereld behoren, zeker verdedigend. Aanvallend hebben we nog een gat te dichten met de topteams, zeker met de moordende concurrentie van aanstormende teams als Utena. Ben ik tevreden? Nee. Ongerust? Nee, ook niet. Er zit nog rek in de groep met Jessey en Ross die aansluiten en dat zal de hele groep een impuls geven."