!
8.jpg
8 maart 2020

Hammers in laatste kwart voorbij Leiden

Door Ties Rozema

ZWOLLE, 8 maart 2020 - Lange tijd leek Zorg en Zekerheid Leiden in Zwolle vat te hebben op de wedstrijd tegen Landstede Hammers. De thuisploeg, die het moest doen zonder een zieke Noah Dahlman, bewaarde het beste echter voor het laatst en kwam in het vierde kwart alsnog langszij. Dankzij de uiteindelijke 92-84 overwinning staan de Hammers weer bovenaan in de DBL.

Landstede Hammers vliegt met een 7-0 run uit de startblokken, maar eenmaal wakker geschud klampt Zorg en Zekerheid Leiden al gauw weer aan. De Leidenaren profiteren daarbij van extra kansen uit aanvallende rebounds. Vooral Jarvis Williams en Worthy de Jong zijn actief en zorgen voor de nodige productie. De bezoekers pakken zelfs even de leiding, maar Ralf de Pagter zorgt met een late score voor 23-22 en een minimaal voordeel voor Landstede Hammers na één kwart.

De thuisploeg breidt de voorsprong in het tweede bedrijf aanvankelijk nog wel uit naar 30-23, maar wederom toont Zorg en Zekerheid Leiden veerkracht. Met name De Jong profiteert van de soms weifelende verdediging van de Hammers. In korte tijd komt de international viermaal tot scoren en heeft Leiden het verschil alweer weggewerkt. Landstede Hammers heeft het in deze fase lastig. De ploeg komt aanvallend niet in een ritme en loopt tegen een aantal turnovers aan. De normaal gesproken makkelijk scorende Sherron Dorsey-Walker en Martez Walker worden door de Leidse verdediging aan banden gelegd en dit zorgt met name bij de laatste voor enige frustratie. Ondanks de moeizame aanvallen sprokkelt Landstede nog wel wat puntjes bij elkaar vanaf de vrije worplijn, waarmee het de schade bij rust beperkt tot een 41-45 achterstand.

Na de rust verandert er weinig aan het beeld van de wedstrijd. ZZ Leiden pakt mede dankzij een drive van Tayler Persons en een doordunk van Williams een 46-52 voorsprong, maar is niet bij machte om echt uit te lopen. Bij Landstede Hammers resulteert goede passing in enkele goede schoten, maar te vaak is het in de aanvallen nog te statisch. Daardoor komt de thuisploeg steeds net niet tot een echte aansluiting met Leiden. Toch blijft de ploeg in het kielzog, mede dankzij een knappe score uit een spinmove van Mo Kherrazi, die een goede allround pot speelt. De laatste score in het kwart is voor Dorsey-Walker, die zichzelf na rust meer in de wedstrijd speelt en zorgt voor een 61-64 tussenstand.

In het slotkwart is het direct Landstede Hammers dat het initiatief neemt. Kherrazi komt tot een snelle score en even later denkt Devon van Oostrum een lay-up af te kunnen ronden. Hij houdt daarbij geen rekening met Nuni Omot die de inzet hard blokt via het bord. Gelukkig voor Landstede komt de afvallende bal uiteindelijk in handen van Dorsey-Walker die afdrukt voor een drietje en de 66-64 voorsprong. Het is dan stuivertje wisselen waarbij Williams met een dunk zijn ploeg weer voorbij de Hammers plaatst en even later Walker met een bommetje (zijn eerste punten na de openingsscore) de thuisploeg weer aan een voorsprongetje helpt.

Over en weer volgen succesvolle één-tegen-één acties, tot ZZ Leiden drie aanvallen achtereen de bal verliest. Via Devon van Oostrum en De Pagter profiteert Landstede van het extra balbezit en loopt zodoende uit naar 82-76 met nog drie minuten op de klok. De spanning is weer terug als De Jong een drietje raak mikt, maar als Walker op minder dan een minuut voor het einde met een drietje tekent voor 87-81 slinken de Leidse kansen. Wanneer een volgende driepunter van De Jong alles en iedereen mist en aan de andere kant Walker na een fout driemaal succesvol is vanaf de vrije worplijn is de wedstrijd wel beslist. Braxton Huggins mikt nog wel een bommetje raak, maar het is een doekje voor het bloeden. Uiteindelijk gaat Landstede Hammers via een sterk laatste kwart waarin het 31 punten scoort met de 92-84 overwinning aan de haal. Daarmee neemt de ploeg de koppositie in de DBL weer over van Donar. Zorg en Zekerheid Leiden zakt naar de vijfde plaats, waarbij wel opgemerkt moet worden dat de ploeg twee wedstrijden minder heeft gespeeld dan nummer vier Feyenoord.