!
19.jpg
11 mei 2021

Hammers weerstaan Rotterdamse dadendrang

Door Ties Rozema

ZWOLLE - Zeeuw & Zeeuw Feyenoord is er niet in geslaagd om in Zwolle voor een stunt te zorgen. De Rotterdammers hadden halverwege het derde kwart 15 punten van de achterstand van 21 afgesnoept, maar konden deze lijn niet doorzetten. Landstede Hammers kwam tijdig op stoom en wist de wedstrijd uiteindelijk zelfs nog winnend af te sluiten met 83-82.

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord begint voortvarend aan de wedstrijd en komt via drie vrije worpen van Juan Davis en een drietje van Jeroen van der List al gauw op 0-6. Landstede Hammers zet daar na enkele ongelukkige aanvallen vijf punten op rij van Noah Dahlman tegenover. De Rotterdammers hebben echter het betere van het spel en bouwen mede dankzij twee driepunters van Coen Stolk aan een voorsprong, die na tien minuten spelen stokt bij 13-21.

Jhonathan Dunn zorgt namens de Hammers voor de eerste punten in de tweede periode door achter zijn eigen gemiste schot aan te gaan en alsnog te scoren. Het antwoord volgt onmiddellijk. Weer is Stolk trefzeker van ver, waarmee hij zorgt voor 15-24. Nog niets aan de hand voor de thuisploeg, maar de formatie van Toon van Helfteren speelt gedreven , werkt hard en is aardig op schema om de achterstand van 21 punten weg te poetsen. Hoewel Landstede Hammers inmiddels wel gewaarschuwd is, laat het spel nog te wensen over. Open schoten treffen geen doel en acties naar de ring missen de noodzakelijke overtuiging. Aan de andere kant hebben de Zwollenaren het lastig om Arunas Mikalauskas af te stoppen. De Litouwer gaat wél met overtuiging naar de basket, met scores en vrije worpen als resultaat. Als wederom Stolk een bal van buiten raak knalt is het al 28-40. Met nog amper twee minuten tot het rustsignaal is het dan Jerom Oude Aarninkhof die voor een broodnodige positieve impuls zorgt voor de Hammers. De twintigjarige gooit al zijn energie in de strijd, wat leidt tot een aanvallende fout van Mikalauskas. In de opvolgende aanval zorgt Oude Aarninkhof met de eerste Zwolse driepunter bovendien voor de 31-40 ruststand.

Na de rust komt Landstede Hammers in aanvallend opzicht meer tot leven. Het verschil richting de bezoekers blijft weliswaar rond de tien punten schommelen, maar er zit meer schwung in het Zwolse spel. Zeeuw & Zeeuw Feyenoord zit echter ook niet stil en komt enkele keren eenvoudig tot scoren, onder meer wanneer Mack Bruining vogelvrij wordt gelaten onder het bord. Diezelfde Bruining is ook nog goed voor een driepunter, net als -wederom- Stolk. Zo loopt Feyenoord toch weer uit naar 43-58 en is het verschil over twee wedstrijden nog maar zes puntjes. De thuisploeg bewijst zichzelf dan ook een flinke dienst door het juist op dat moment op de heupen te krijgen. Eerst is het Van Oostrum die doorkomt met een knappe and-1, waarna een blockshot van Kevin Bleeker leidt tot een door Dunn afgeronde fast-break. Mikalauskas doet dan wat terug, maar twee Zwolse steals leiden tot evenzoveel scores waardoor de Hammers tot vier puntjes naderen. Feyenoord herpakt zichzelf toch weer en gaat met een 58-67 voorsprong het laatste kwart in.

Het is Van Oostrum die met twee driepunters uit de hoek al vlot een flinke deuk trapt in de play-off hoop van Feyenoord. De Rotterdammers blijven vechten voor wat ze waard zijn, maar de vermoeidheid slaat toe. Zo kruipt Landstede langzaam maar zeker dichterbij tot Dahlman met zijn twintigste punt zelfs zorgt voor 74-72 en de eerste Zwolse voorsprong. Zeeuw & Zeeuw Feyenoord doet via Davis en Van der List nog wel wat terug, maar uiteindelijk gaat de winst in deze wedstrijd dankzij een driepunter van Locke en handige scores van Jozo Rados alsnog naar de Hammers. Het wordt uiteindelijk 83-82 in het voordeel van de thuisploeg, die daarmee tevens doorgaat naar de halve finale van de DBL play-offs.