!
20191102 Clarance.jpg
2 november 2019

Heroes Den Bosch kleineert ZZ Leiden

Door Rob de Keijzer

DEN BOSCH, 2 november 2019 - Heroes Den Bosch was klaar om te spelen, Zorg en Zekerheid Leiden was dat totaal niet. De Bosschenaren schoten met scherp en knalden er in het derde kwart maar liefst 46 punten in. Uiteindelijk werd het 109-83 voor de thuisploeg.

Heroes Den Bosch opende de score via twee vrije worpen van Henry Caruso. Het zouden niet de enige vrije worpen van de avond worden, en ook niet de enige scores van Caruso. Elijah Wilson antwoorde met een driepunter en binnen twee minuten had Den Bosch de voorsprong al te pakken. De ploeg van coach Jean-Marc Jeaumin zou die voorsprong gedurende de hele wedstrijd ook niet meer afgeven. Tayler Persons deed wat terug voor de gasten, maar Heroes Den Bosch liep daarna snel uit naar een 10-2 voorsprong via onder meer de eerste van vijf driepunters deze avond van Siyani Chambers. Bij 13-9 scoorde Caruso reeds zijn zevende punt van deze avond en vond coach Rolf Franke het tijd voor zijn eerste time-out. Met nog iets minder dan drie minuten te spelen was het Norbert Thelissen die via een scrimmage en sterke rebound Heroes Den Bosch op 15-9 bracht. Uiteindelijk zou het kwart afgesloten worden met een score van Elijah Clarance: 21-14.

In het tweede kwart werden de messen al iets meer geslepen. Worthy de Jong werd bestraft door de scheidsrechters en coach Franke wond zich daar zo erg over op dat het hem een technische fout opleverde binnen tien seconden na aanvang van het kwart. Het kwart ging met 21-22 naar Zorg en Zekerheid Leiden, waar met name Persons af en toe goed doorkwam. Heroes Den Bosch had de wedstrijden van Zorg en Zekerheid Leiden blijkbaar goed bestudeerd, want diezelfde Persons was bij lange na niet zo gevaarlijk als de laatste wedstrijden. Heroes Den Bosch had hem redelijk in de tang en kon aan de andere kant aanvallend via dunks van Nathan Krill en scores van Thomas van der Mars en Chambers (twee driepunters op rij) uitlopen naar 40-31. Braxton Huggins schoot in de buzzer Zorg en Zekerheid Leiden naar een 42-36 achterstand, waardoor het verschil nog overbrugbaar leek.

Het derde kwart was spektakel alom. Onsportieve fouten, dunks, technische fouten, opstootjes, felle gevechten en een totaal van 78(!) punten betekenden een 46-32 stand en een entertainment gehalte van jewelste. Caruso, Krill en Elijah Wilson zorgden binnen anderhalve minuut voor een 50-41 stand en coach Franke pakte een time-out. De Jong gooit er na de hervatting twee vrije worpen in en Chambers pareert dat meteen met zijn vierde driepunter van de avond. Huggins doet dat voor Zorg en Zekerheid Leiden, maar Van der Mars en Caruso, die sterk doorkomt over de baseline, zorgen voor een 57-46 voorsprong voor Heroes Den Bosch. Chambers gooit zijn vijfde driepunter erin en als Clarance dan 62-48 laat aantekenen, pakt coach Franke, met nog iets meer dan vijf minuten op de klok, weer een time-out. In de daaropvolgende aanval geeft Drago Pasalic een klap aan Caruso die daarop reageert. Krill bemoeit zich ermee, Huggins komt aanstuiven en als de rookwolken opgetrokken zijn zijn daar onsportieve fouten voor Caruso en Krill en kan Huggins een technische fout bijschrijven. De daarbij behorende vrije worp wordt benut door Caruso, de vier vrije worpen behorende bij de onsportieve fouten worden voor de helft omgezet door Pasalic, 63-50.

Hoewel Heroes Den Bosch het meeste nadeel had van het opstootje, kwam het daarna stukken beter voor de dag dan Zorg en Zekerheid Leiden. Clarance dunkte de 65-50 op het bord en benutte de and-1. Huggins scoorde een driepunter voor de Leidse formatie, maar het was Caruso die met vijf punten Heroes Den Bosch naar 71-53 bracht. Ook Sergio de Randamie knalde er een driepunter in, en toen even later Boy van Vliet dat deed was het diezelfde De Randamie die, terwijl de bal van van Vliet al los was, een fout maakte op Van der Mars. De driepunter van Van Vliet telde en door de twee rake vrije worpen van Van der Mars liep Heroes verder weg van Zorg en Zekerheid Leiden: 76-56. De Randamie bleef in negatieve zin de hoofdrol opeisen, want even later pakte hij tijdens een fast break van Heroes Den Bosch ook nog een onsportieve fout. Heroes Den Bosch liep via het 19e punt van Caruso verder weg en toen Seger Bonifant ook een driepunter in het netje gooide, was het verschil al opgelopen naar 25 punten: 83-58. Beide ploegen bleven sterk de aanval zoeken en bij 88-68 was het kwart ten einde en kon ook het publiek even ademhalen.

Het vierde kwart begon met een technische fout voor Jarvis Williams van ZZ Leiden. Wilson benutte dat buitenkansje en tekende even later met een veldscore 91-68 aan. Heroes Den Bosch gaf nog een keer gas en een 13-0 run betekende een 101-69 voorsprong. Caruso stond toen al op 23 punten en Wilson op 17. Persons benutte een van zijn twee vrije worpen (101-69) en Bonifant gooide er voor Heroes Den Bosch een driepunter in: 104-69. De ploeg van Jaumin nam daarna wat gas terug, wat Zorg en Zekerheid Leiden de gelegenheid gaf om via 104-77 ietwat terug te komen tot 105-80. Uiteindelijk was het Van Vliet die de eindstand bepaalde op 109-83.