!
44.jpg
2 oktober 2020

Het spel gaat beginnen

Door Martin Hoekstra

OEGSTGEEST, 2 oktober 2020 – Ook al zijn het bizarre tijden en zullen de hallen voorlopig niet gevuld zijn met supporters, maar toch gaat de Dutch Basketball League zaterdagmiddag in Amsterdam van start. De openingswedstrijd van het seizoen brengt de gebroeders Kherrazi tegenover elkaar wanneer Zeeuw&Zeeuw Feyenoord Basketball op bezoek gaat bij Apollo Amsterdam.

De drie nieuwkomers mogen allemaal zaterdagavond hun eerste wedstrijd op verplaatsing spelen. Almere Sailors gaat op bezoek bij Donar, The Hague Royals stuiten op Aris Leeuwarden, terwijl Yoast United het op gaat nemen tegen Basketbal Academie Limburg. Op zondagmiddag vindt nog een topper plaats. De nog steeds regerend landskampioen Landstede Hammers ontvangt in eigen huis Heroes Den Bosch.

Zaterdag 3 oktober

16.00 uur: Apollo Amsterdam – Zeeuw&Zeeuw Feyenoord

Al sinds mensenheugenis wordt dit duel aangemerkt als de kleine klassieker. Bij de Amsterdamse formatie is nogal wat veranderd. Laki Lakner is de opvolger van Patrick Faijdherbe. Hij heeft een jong team onder zijn hoede. Sergio de Randamie, Hicham Kherrazi en Floris Versteeg behoren tot de meer ervaren spelers die binnen de lijnen de jeugd naar een hoger plan moeten zien te krijgen. In de voorbereiding werden de scores aardig verdeeld en dat zou een kracht van dit team kunnen zijn.

Het zal een raar gezicht zijn om een Rotterdamse ploeg te zien zonder Michael Kok. Daar tegenover staat de komst van Mohamed Kherrazi die vooral verdedigend een impact zal hebben bij Zeeuw&Zeeuw Feyenoord. Hij is daar herenigd met zijn oude coach Toon van Helfteren. Ook Ordane Kanda is terug in Rotterdam. Samen met Jeroen van der List en de van Aris Leeuwarden overgekomen Arunas Mikalauskas zal de Belgische guard voor de meeste aanvallende dreiging gaan zorgen.

De wedstrijd is live te volgen via de Amsterdamse stream. Voor de livestats kan men hier terecht.

19.30 uur: Den Helder Suns – Zorg en Zekerheid Leiden

In een van de laatste competitieduels voordat het coronavirus Nederland in zijn greep kreeg, versloeg Den Helder Suns de Leidse tegenstrever met grote cijfers: 91-75. In een oefenwedstrijd in het voorseizoen ging de winst in de Vijf Meihal naar Zorg en Zekerheid Leiden: 79-54. Daarbij moet wel aangetekend worden dat de Helderse formatie aantrad zonder Nino Gorissen, Yarick Brussen en Bolden Brace. Peter van Noord zag de op het oude nest teruggekeerde Tom Koopman een goede pot spelen. Stan van den Elzen lijkt in Den Helder stappen te kunnen maken.

Aan Leidse zijde heeft Geert Hammink het stokje van Rolf Franke overgenomen. De Leidse formatie heeft dit seizoen slechts drie Amerikanen in de selectie, maar met spelers als Worthy de Jong en Emmanuel Nzekwesi is een groter aantal niet er definitie nodig. Luuk van Bree schoot in de oefenwedstrijd met scherp, maar in hoeverre hij kan spelen is nog de vraag. Dat maakt de weg vrij voor een jonge speler als Mees van ‘t Hoff.

Vanuit Den Helder wordt een livestream verzorgd. Ook de statistieken worden weer live bijgehouden.

19.30 uur: Donar Groningen – Almere Sailors

Dit lijkt meer een strijd tussen de reus en klein duimpje. Donar is verder dan de meeste ploegen, aangezien de Groningers zich moesten voorbereiden voor de kwalificatiewedstrijden voor de Basketball Champions League. Donar heeft al laten zien dat de ploeg het tempo hoog kan houden. De nieuwe coach Ivan Rudez schroomt niet om snel te wisselen als het even niet loopt. Het meespelen van de tegen Eisbären Bremerhaven geblesseerd geraakte Juwann James is nog twijfelachtig.

Bij Almere Sailors is het afwachten wie er het veld gaan betreden. Veel spelers zijn nog niet officieel gepresenteerd, dit in tegenstelling tot heel wat sponsoren. Bij de teampagina op deze site is wel een Almeerse selectie te vinden. Naar verwachting wordt dit een zware dobber voor een van de debutanten in de DBL.

Om de wedstrijd live te volgen kan men hier terecht. Uiteraard worden de statistieken ook live gepresenteerd.

20.00 uur: Basketbal Academie Limburg – Yoast United

Dit lijkt op voorhand een interessante confrontatie. De jonge Limburgers worden als altijd goed geleid door Radenko Varagic. In Trevor Jasinsky en Quatarrius Wilson heeft de ploeg twee degelijke Amerikanen. Steun zal vooral moeten komen van Roel van Overbeek, Sander Hollanders en Elay Wirjo. Interessant is om te zien wie van dit trio weer een stap vooruit kan maken. En haakt Wietze Nossek ook aan.

Matthew Otten is de ervaren coach van de nieuwkomer uit Gelderland, Yoast United. Pal voor de start van het seizoen haalde de ploeg uit Bemmel een grote vis binnen in de persoon van Shane Hammink. De international mag weg als een ploeg uit het buitenland zich voor hem meldt, maar zaterdag zal hij er zeker bij zijn. Matthew van Tongeren en Jesse Markusse kennen het klappen van de zweep in de Dutch Basketball League. Vraag is of de ploeg al zodanig is ingespeeld dat Yoast United de Limburgers kan bedreigen, want oefenwedstrijden waren er niet.

Vanuit Limburg wordt een pay per view stream verzorgd. De livestats zijn hier te vinden.

20.00 uur: Aris Leeuwarden – The Hague Royals

Vorig seizoen werd Aris Leeuwarden veel geplaagd door blessures, vooral in de eerste competitiehelft. Dat is dit seizoen niet anders. Torben Tönjann is enkele weken terug aan zijn knie geopereerd en ligt er nog een tijdje uit. Craig Osaikhwuwuomwan zal ook nog een tijdje aan de kant moeten blijven. Dat betekent dat de druk wat meer op de andere spelers komt te liggen.

Voor The Hague Royals is het vooral afwachten welke spelers voor de equipe van Bert Samson kunnen spelen. Eric Kibi heeft bijvoorbeeld nog niet kunnen spelen. Iets meer dan een week voor de competitiestart haakte Sam van Dijk, voor wie een belangrijke rol was weggelegd af. Daar tegenover stond wel de komst van Tim Troussel. In de ruim verloren oefenwedstrijd tegen Landstede Hammers werd de Fransman meteen topscorer.

Sport Noord doet live verslag van dit duel. De statistieken worden ook live bijgehouden.

Zondag 4 oktober

14.00 uur: Landstede Hammers – Heroes Den Bosch

De meest interessante wedstrijd staat voor zondagmiddag gepland. Landstede Hammers, afgelopen seizoen ook de nummer één op het moment van beëindigen van het seizoen, neemt het in eigen huis op tegen Heroes Den Bosch. Landstede Hammers is een degelijke ploeg waar elk seizoen de juiste Amerikanen worden gekoppeld aan een ervaren kern die al jaren met elkaar speelt. Noah Dahlman begint al aan zijn derde seizoen in Nederland. Kayel Locke sloot zich na een jaar afwezigheid weer aan bij de Hammers.

Heroes Den Bosch kiest dit jaar niet alleen voor Amerikaanse krachten, maar de ploeg van coach Jean Marc Jaumin werd voorzien van drie spelers uit het voormalige Oostblok. Dit betekent dat de Bosschenaren ook een ander spelletje kunnen spelen. Het spel in de voorbereiding was wat wisselend, maar dat had mogelijk ook te maken met last minute spelerswisselingen. Dit duel zal in elk geval een beeld geven van de huidige kracht van Heroes Den Bosch.

Landstede Hammers verzorgt een stream van deze kraker. De livestats vind je hier.