!
Basketball Lions.jpg
27 mei 2020

Indelingen landelijke competities bekendgemaakt

Door Luuk von Burg

Deze week zijn de indelingen van de landelijke competities bekendgemaakt. Opvallend is dat er voor een aantal divisies meer inschrijvingen waren dan vorig jaar. Maar zo gek is dat niet volgens Dennis Bouwmeester, medewerker competities. “We zien ieder jaar veel belangstelling voor de landelijke competities. Door de onzekerheden vanwege de uitbraak van het coronavirus was het wel spannend hoe dat nu zou zijn.”

In het seizoen 2020 – 2021 zijn er maar liefst vijf Mannen Tweede Divisies. De ruimte is er om dit te kunnen realiseren. “Er waren enorm veel teams met interesse in de Mannen Tweede Divisie, met een goede motivatie om daar uit te kunnen komen. Wij wilden ze de kans geven om op dat niveau uit te komen”, zegt Bouwmeester.
“Teams moeten aan de inschrijvingsvoorwaarden hebben voldaan”, gaat Bouwmeester verder. “Zoals het aanleveren van scheidsrechters. Dit kon door elk team worden aangetoond.”
Ook bij een aantal vrouwencompetities is er sprake van toename van teams. Voor de rolstoelcompetities is het nagenoeg gelijk.
BC Triple Threat zal komend seizoen toetreden tot de Women’s Basketball League, waardoor deze komend seizoen uit negen teams bestaat.

INDELING LANDELIJKE COMPETITIES

Bij het eindigen van de competities vanwege de coronacrisis waren in de meeste gevallen de kampioenen en degradanten nog niet bekend. Deze zijn ook niet aangewezen. Bij het indelen van de competities is een zo eerlijk mogelijke afweging gemaakt, waarbij wel gekeken is naar de ranking.
“We zagen bij meerdere divisies dat teams die op een mogelijke degradatieplek stonden zich weer inschreven, maar ook teams die in de divisie daaronder nog kampioen konden worden”, legt Bouwmeester uit.

Twaalf teams per competitie
Het uitgangspunt is om competities voortaan met 12 teams in te gaan. Er komt een versterkte degradatieregeling voor met name de poules van 14 teams, zoals de Mannen Eerste Divisies en een aantal jeugd eredivisies. De nieuwe regeling omtrent promotie en degradatie wordt voor 1 juli bekendgemaakt.