!
2019_Orange Lions MU18_Mannen_Keye_actie
14 februari 2020

Keye van der Vuurst de Vries heeft zin in de Orange Lions

Door Ronald van Dam

Als 16-jarige maakte hij eind 2018 als jongste ooit zijn debuut in het Nederlands basketbalteam. Een kleine veertien maanden later meldt Keye van der Vuurst de Vries – inmiddels 18 – zich opnieuw bij de Orange Lions voor het eerste kwalificatiewindow voor EuroBasket 2021. Tegenstanders op vrijdag 21 februari en maandag 24 februari zijn Turkije uit en Kroatië thuis (in Almere) en de jonge spelverdeler heeft er zin in. “Spelen met Nederland op je borst is het mooiste dat er is.”

Om zichzelf als jonge basketballer uit te dagen, verruilde Van der Vuurst de Vries al op 15-jarige leeftijd Lokomotief uit Rijswijk voor de Belgische topclub Filou Oostende. “Ik wilde hoe dan ook naar het buitenland. Er was interesse uit Spanje, maar ook Oostende had naar me geïnformeerd. Als je op je vijftiende het huis uit gaat, is dat natuurlijk een hele grote stap. Kiezen voor een basketbalopleiding bij Oostende gaf me in elk geval de mogelijkheid om regelmatig naar huis in Den Haag te gaan. Inmiddels zit ik hier nu voor het derde seizoen en ben ik al aardig gewend aan het leven hier in België. Het bevalt me goed, ik heb niets te klagen.”

Vertrouwen
Hij is goed ‘geland’ in Oostende. Wie goed luistert hoort soms zelfs een heel lichte Belgisch tongval als Van der Vuurst de Vries enthousiast vertelt over het huidige seizoen. Hij maakt inmiddels volwaardig deel uit van het eerste team van Oostende en komt in de rotatie van zijn Kroatische coach Dario Gjergja als eerste van de bank af. “Het gaat goed, ik krijg het vertrouwen van de coach. In de Belgische Euromillions League staan we gedeeld eerste met Mons-Hainaut en in de Basketball Champions League hebben we ons geplaatst voor de laatste zestien. Ik speel veel. Eerlijk gezegd hoopte ik op tien tot vijftien minuten speeltijd per wedstrijd, inmiddels is dat al twintig tot vijfentwintig minuten. Ik speel met vertrouwen en straal dat ook uit, denk ik. En de coach heeft vertrouwen in mij, al is hij ook wel iets harder voor mij dan voor de rest. Van een jonge gast wordt verwacht dat je er harder voor werkt. Ik zit hier in een goede situatie en hoef echt niet weg. Er is nog ruimte voor verbetering, maar die is er altijd. Je moet altijd beter willen worden, elke dag.”

Onder de maat
Ofschoon hij in 2018 al als A-international debuteerde tegen Litouwen thuis in Amsterdam, speelde Van der Vuurst afgelopen jaar in de zomerperiode met de gepromoveerde Orange Lions U18 het Europees Kampioenschap in de A-divisie. Het lukte de jonge Nederlandse ploeg niet om zich te handhaven op het hoogste Europese niveau en daar baalt de guard nog steeds van. “Als persoon en als team was het spelen met de zestien beste landen van Europa een geweldige ervaring. Maar we hebben onder de maat gepresteerd, laat dat duidelijk zijn. Met deze spelers hadden we ons moeten handhaven. Zelf heb ik hele goede wedstrijden gespeeld, maar ook slechte. De meesten van ons waren dat niveau niet gewend, waren zoekende, ik soms ook. Toch had degradatie echt niet gehoeven met de selectie de we hadden.”

Geen half werk
Met zijn 18 jaar is Van der Vuurst de Vries gerechtigd om in 2020 met de Orange Lions U20 mee te doen aan het Europees Kampioenschap in de B-divisie. In principe staat hij er gewoon komende zomer. “Er is niets mooiers dan je eigen land te vertegenwoordigen. Maar als we daar naar toe gaan, moeten we dat wel doen met een groep spelers die er geen half werk van wil maken. Ik heb met jongens als Morgan Stilma en Nathan Kuta gesproken en wij zitten op één lijn, dezelfde lijn. Als iedereen komt, dan kunnen we vol voor promotie naar de A-divisie gaan. Voor ons land heeft het niet zoveel zin om naar een EK te gaan als we dat niet met de best denkbare selectie doen. Dat zit niet in mijn karakter. Het moet ons wel beter maken. Anders is het ook wel fijn om voor het eerst in zes jaar een keer op vakantie te kunnen. Maar nogmaals, het liefste sta ik op het EK, met de beste jongens die we hebben.”

Lastige opgave
Van der Vuurst klinkt in alles als een jonge basketballer die weet wat hij wil: de top halen. Binnenkort kan hij zich meten met de absolute Europese top als de Orange Lions het opnemen tegen Turkije en Kroatië. Het derde land in de groep van Nederland is Zweden. Om deelname aan EuroBasket 2021 af te dwingen, volstaat de derde plek in de groep voor de ploeg van de nieuwe Italiaanse bondscoach Maurizio Buscaglia. Van der Vuurst de Vries kan niet wachten. “In de laatste wedstrijd voor de interlandbreak spelen we met Oostende nog tegen Luik uit en dan kom ik meteen daarna naar Nederland voor de voorbereiding op het eerste window. Ik kijk er naar uit om weer met de jongens samen te komen. Iedereen begrijpt dat het een lastige opgave gaat worden, maar met deze selectie en de nieuwe bondscoach moet het mogelijk zijn om een land onder ons te houden, hoogstwaarschijnlijk zal dat Zweden zijn. Ik heb er zin in. Spelen met Nederland op je borst is het mooiste dat er is.”

Wil je Keye en de Orange Lions op 24 februari aan het werk zien in Almere? Koop dan nu je tickets!