!
MIroBilan2.jpg
19 februari 2021

Wat kunnen de Orange Lions verwachten van Kroatië?

Door Erik Braal

Het Nederlands mannenteam speelt komende zaterdag 20 februari tegen Kroatië in een belangrijke kwalificatiewedstrijd voor plaatsing voor EuroBasket in 2022. Kroatië heeft zich al geplaatst voor het EK en zal aantreden met een aantal nieuwe gezichten. In de pers is aangegeven dat de Kroaten de wedstrijd(en) heel serieus nemen en dat ze aan het bouwen zijn aan een winnende mentaliteit voor nu en de toekomst. Erik Braal maakte voor ons een analyse van Kroatië.

Een aantal spelers dat wel minuten maakte in de vorige wedstrijd tegen Nederland, zal er nu niet bij zijn. Van de starters ontbreekt Roko Ukic, die 25 minuten speelde en 14 punten scoorde met 6 assists. Van de bank kwamen Rogic (20 minuten, 8 punten, 4 steals) en Darko Planinic (20 minuten, 12 punten, 6 rebounds).

Spelers die er wel zijn

In de laatste wedstrijden in november was Miro Bilan (zie foto) de grote man voor Kroatië. Hij was wel aanwezig toen de Orange Lions in februari 2020 tegen Kroatië speelde, maar kwam maar vier minuten in het veld. In de november window was hij de target-man van Kroatië. Een dominante post-speler die bij zijn Italiaanse club Sassari 17 punten en 8 rebounds noteert. In november scoorde hij tegen Turkije 30 punten (10 op 12 vrije worpen) en tegen Zweden 14 punten. Een speler die vanuit Nederlands oogpunt misschien wat rust moet nemen en niet te veel op het veld moet staan.

De andere speler op de inside positie is Zeljko Sakic die op de power forward positie start. Hij speelt in Rusland bij Avtodor in de VTB. Hij is een typische stretch-4 speler. Een intelligente speler die vooral op de driepuntlijn staat en door deze schotdreiging ruimte creëert voor een speler als Bilan. Maar hij is vooral ook een goede passer, die daarnaast nog veel doet om anderen in betere scoringsposities te krijgen. Die combinatie, een 38 procent driepuntschutter met een goede pass en drive, is eigenlijk de ideale power forward.

Door het ontbreken van zowel Ukic als Rogic mist Kroatië wel een spelverdeler. Zij verdeelden de speeltijd op de pointguard positie. Samen zijn deze twee spelers goed voor ruim 8 assists en 12 punten per wedstrijd. Als vervanger is de nieuwkomer Goran Filipović toegevoegd, die dit seizoen in Roemenië speelt.

Op de andere guardposities speelt Kroatië met dezelfde spelers als in de andere wedstrijden. Pavle Marcinkovic speelde zo'n 28 minuten gemiddeld in de vorige window en scoorde daarin 10 punten gemiddeld. Filip Kruslin speelde 25 minuten, scoorde daarin 9 punten gemiddeld. Alle spelers zijn fysiek groot, hebben een goed schot en verdedigen goed. Speciale vermelding nog voor Roko Prkacin. Hij speelt op de 3- en 4-positie bij Cibona Zagreb, is 18 jaar oud en kreeg ook in de vorige window 14 minuten speeltijd per wedstrijd.

De verdediging

Wat het meest in het oog springt, is dat Kroatië in de vier wedstrijden die in deze poule zijn gespeeld een heel lage score tegen krijgt. Gemiddeld scoren tegenstanders 62 punten. Alleen Zweden lukte het om meer dan 70 punten te scoren. Leuk om daar eens in te duiken. Bij verdedigen zijn er altijd twee kanten aan een verhaal. Dwingt de verdediging van Kroatië zo weinig punten af of speelt de tegenstander onder zijn niveau? De 59 punten die Nederland in de laatste wedstrijd tegen Kroatië scoorde, waren 9 punten onder het Nederlands gemiddelde van 68 punten per wedstrijd in deze kwalificatiepoule.

Wat opvalt is dat er weinig misverstanden zijn in de verdediging. Vrijwel elk verdedigend balbezit zorgen de Kroaten ervoor dat de tegenstander 5-tegen-5 moet spelen. Daarmee bedoel ik dat er weinig situaties zijn waarbij de aanvaller een makkelijk schot heeft. Er worden wel open schoten weggegeven, maar dat zijn vrijwel alleen driepunters (en die hebben toch een kleinere kans om erin te gaan). Tegenstanders lopen weinig fastbreaks. Dat heeft te maken met aanvallende discipline. Neem je goede schoten in de aanval, dan is de verdedigende transitie vaak goed georganiseerd. Kortom, er is veel discipline in het team. Ook als er verdedigende aanpassingen worden gemaakt, blijft iedereen in een goede positie en doet geen rare dingen. Ze laten vooral de tegenstander de fouten maken en profiteren daar dan van.

De verdediging van de pick & roll wordt op een moderne manier gedaan. In sommige gevallen komt de screen-verdediger buiten de bucket, maar over het algemeen zorgt Kroatië ervoor dat degene die de bal dribbelt een muur van spelers voor zich heeft. Help komt van de perimeter speler die het dichtst bij de bal staat, zodat de screen-verdediger (vaak #15 Bilan) zich kan bekommeren om de roll van de screener. Hij staat dan ook in positie om te rebounden of om een tweede help te geven (als dat nodig is).

Aanval

Kroatië speelt niet met de beste spelers die het land heeft. Spelers uit de NBA en EuroLeague doen niet mee, omdat ze geen toestemming hebben om te spelen van hun organisaties. Dat betekent niet dat de spelers die zaterdag spelen er niets van kunnen. Integendeel, de spelers zijn allemaal goed geschoold, ervaren en slim. Daarnaast spelen ze met passie en intensiteit, waarschijnlijk ook omdat ze weten dat ze anders hun land bij de senioren niet zouden vertegenwoordigen. Die trots is in het spel te zien.

In de aanval wordt veel gebruik gemaakt van de midden pick & roll. Veel driepuntschoten worden hiermee gecreëerd. Daarnaast is er een belangrijke rol weggelegd voor post speler Miro Bilan. Hij kan scoren uit de post en wordt veel gezocht. Kroatië speelt goed basketball als ze kunnen doen wat ze hebben getraind. Dat lieten ze zien tegen Turkije door op een 40-15 voorsprong te komen aan het eind van het tweede kwart. Vanaf de rust kwam er een getergd Turkije terug op het veld. De verdediging werd vooral veel fysieker, passes werden moeilijk gemaakt en er werd over het hele veld verdedigd. Dat kostte heel veel energie, maar resulteerde in een 47-39 score in de rest van de wedstrijd in het voordeel van Turkije. Bovendien raakten de spelers van Kroatië geïrriteerd. De wedstrijd verloor Turkije, maar maakte ook duidelijk dat het belangrijk is om het team niet teveel ruimte te geven. Daarvoor zijn ze te goed.

Kroatië is een team dat logisch basketbal speelt. De vrije man wordt gezocht, de bal beweegt en er worden goede schoten genomen. Toch zijn ze met de huidige spelers, denk/hoop ik kwetsbaar op de pointguard positie. Daar ligt wel een kans. Zou Nederland in staat zijn om hier vanaf het begin veel druk op te zetten en daarmee het spel te ontregelen, dan zitten we in de wedstrijd. Sakic zal dan gaan helpen met het opbrengen van de bal, maar op die positie hebben we atletische spelers die ook op hem druk kunnen zetten. En het zal zorgen dat spelers andere dingen moeten doen dan ze normaal doen. Kroatië zal een lastige kluif zijn, maar er zijn wel kansen!

Dit artikel is tot stand gekomen door gebruik te maken van Instat Sports om statistieken en videobeelden te selecteren. De beelden zijn bewerkt in NAC Sports om er filmpjes van te maken.

Naschrift: het is de negende ontmoeting tegen Kroatië. Van de vorige acht won Nederland er één, met 68-61 op 24 november 2017 in Almere. Daarna volgden twee nederlagen, waaronder het 59-69 verlies op 24 februari 2020 in het eerste window van deze EK-kwalificatie.