!
20200215 Martez Walker vs Apollo.jpg
15 februari 2020

Landstede Hammers ruim langs Apollo

Door Ties Rozema

ZWOLLE, 15 februari 2020 – Apollo Amsterdam is er niet in geslaagd om in Zwolle voor een stunt te zorgen. De Amsterdammers pakten vroeg in de wedstrijd nog wel een kleine voorsprong, maar zagen Landstede Hammers al gauw langszij komen en de voorsprong gestaag uitbouwen. De winst was uiteindelijk met 102-71 ruim voor de thuisploeg.

Aanvankelijk staan de spelers van Apollo goed op te letten en moeten die van Landstede Hammers nog even wakker geschud worden. Twee aanvallen op rij lijken de Hammers een stop te pakken, maar er is geen oog voor de rebound. Dat is er wel bij de Amsterdammers en zodoende weten Siem Uijtendaal en Berend Weijs tot simpele scores te komen. Kennelijk gaat dan de wekker in Zwolle, want een kleine voorsprong van Apollo wordt door Landstede in rap tempo teniet gedaan. Mede dankzij een vrachtje driepunters van Martez Walker loopt de thuisploeg in het eerste kwart uit naar 26-19.

In het tweede kwart klampt Apollo aan dankzij drietjes van Uijtendaal en Lucas Faijdherbe. Landstede stelt daar wel een driepunter van Devon van Oostrum tegenover, maar de Zwolse voorsprong is dan geslonken tot 29-25 en Herman van den Belt grijpt dan ook naar een time-out. Die lijkt te werken, want direct mikt Walker nog maar eens een bommetje raak en even later is het nieuweling Jozo Rados die zich met de score bemoeit. De Oostenrijker wordt aanvankelijk nog geblokt door Weijs, maar weet in tweede instantie na een sterke move toch tot scoren te komen. In deze fase gaat Xavier Cannefax zich namens de bezoekers meer met het scorende werk bemoeien. De guard komt enkele keren tot knappe scores, waarbij hij meer dan eens goede fakes tentoonstelt. De highlight van de eerste helft komt echter op naam van Jerom Oude Aarninkhof, die na een steal in de fast-break met een behind the back pass Noah Dahlman weet te vinden voor de makkelijke score. De Hammers blijven lekker scoren, onder meer via Devon van Oostrum, terwijl Apollo moeite heeft om gaatjes te vinden. Weijs gooit nog wel een driepunter raak, maar de Amsterdammers kunnen niet verhinderen dat Landstede uitloopt naar 54-36 bij rust.

Na de onderbreking maakt Dahlman met een geslaagd hookje direct duidelijk dat Landstede de zege het liefst zo spoedig mogelijk definitief veilig stelt. Ondanks een kleine run van Apollo, onder meer dankzij een dunk van Weijs, is dat precies wat de Hammers in het derde kwart bewerkstelligen. Ondanks dapper weerstand van Apollo, loopt de thuisploeg via een drietje van Devon van Oostrum zelfs uit naar een voorsprong van dertig punten (80-50). De laatste minuten van het kwart zijn voor Apollo, dat daarmee de achterstand nog iets beperkt. Zo is Weijs goed voor een and-1 en komt Uijtendaal nog maar eens door met een fijne floater. De talentvolle guard is in deze wedstrijd de voornaamste scorer voor Apollo en laat zien voor niets en niemand bang te zijn. Ondanks de knappe acties van Uijtendaal is de spanning na drie kwarten en bij een 83-57 stand wel uit de wedstrijd.

De laatste periode is dan ook een formaliteit, waarin het de vraag is of Landstede Hammers de honderd gaat halen. Die eer valt uiteindelijk ten deel aan Bart van Schaik, die met zijn tweede driepunter in het kwart Landstede naar 100-66 schiet. In de laatste minuten komt namens Landstede Devon van Oostrum na alweer zijn zesde steal nog eens door met een score en aan de kant van Apollo zijn het Kenyuoe Ondaan en Ibrahim Drame die nog voor enkele punten zorgen. De overwinning is uiteindelijk afgetekend voor de thuisploeg, die met 102-71 een maat te groot is voor Apollo Amsterdam.