!
image (2).jpg
9 december 2019

Landstede pakt Europese draad weer op

Door Ties Rozema

GRONINGEN, 9 december 2019 – Het Europese avontuur van Landstede Hammers krijgt woensdagavond een vervolg als de Zwollenaren in eigen huis de eerste wedstrijd spelen in de tweede groepsfase. Tegenstander is BC Kyiv Basket uit Oekraïne.

De bezoekers uit de Oekraïense hoofdstad hebben zich als groepshoofd van Groep F gekwalificeerd voor de tweede ronde. In de eerste fase werden vier van de zes wedstrijden gewonnen, waarin de ploeg 506 punten wist te scoren en 492 te verwerken kreeg. Landstede deed het wat dat betreft, ondanks een gewonnen wedstrijd minder, beter met 530 punten voor en 477 tegen.

Het scorend vermogen van de ploeg uit Kiev komt voor een groot deel op het conto van homegrown spelers. In de FIBA Europe Cup is de ervaren scherpschutter Maksym Pustozvonov met gemiddeld 14,2 punten de topscorer, op de voet gevolgd door de Amerikaanse guard Kasey Shepherd met 14. Het duurt dan even voor er weer Amerikaanse inbreng op de lijst te vinden is. Forward Kyndahl Hill en guard Deon Edwin worden namelijk voorafgegaan door Viacheslav Petrov, Vladislav Korenyuk en Bogdan Bliznyuk. De 24-jarige Bliznyuk maakte in Amerika al furore in de NCAA. De swingman speelde vier seizoenen voor de Eastern Washington University in de Big Sky Conference. De allround scorer werd niet alleen all time topscorer van zijn universiteit, maar ook van de Big Sky. Na het behalen van zijn diploma toog hij naar Israël om na een jaartje bij Bnei Herzelia terug te keren naar zijn moederland.

Maar liefst vijf spelers van BC Kyiv Basket komen in de FIBA Europe Cup gemiddeld in de dubbele cijfers. Landstede Hammers zal de verdediging dan ook goed op orde moeten hebben om alle wapens van de tegenstander af te kunnen stoppen.

De Zwollenaren, die afgelopen zondag in het laatste kwart uitliepen naar een forse overwinning tegen Feyenoord Basketball, zullen in de aanval genoeg kansen krijgen tegen Kyiv Basket. In de eerste groepsfase was de Oekraïense ploeg het groepshoofd met de meeste punten tegen. Dat biedt dus perspectief voor Landstede, dat als de op vijf na hoogst scorende ploeg uit de eerste ronde kwam en zelfs het hoogste driepuntpercentage (43,3 procent) noteerde.

De Hammers deden dit alles nog met Jordan Johnson nog aan het roer. Hij is inmiddels vervangen door Devon van Oostrum. De nieuwe floorleader werd tegen Feyenoord nog niet altijd begrepen door zijn teamgenoten, maar liet al wel zien waarom hij nog niet eens zo gek lang geleden te boek stond als één van de grootste talenten van Europa.

Tegen BC Kyiv Basket mag Van Oostrum woensdagavond met zijn nieuwe ploeg flink aan de bak m een eerste zege in Groep K veilig te stellen. In eigen huis verloor Landstede Hammers in de vorige groepsronde enkel van Ironi Ness Ziona. De ploeg van Herman van den Belt zal daarom vol zelfvertrouwen naar de wedstrijd toeleven.

De komende weken moet blijken of Landstede Hammers de zaken goed genoeg op orde heeft om door te kunnen stromen naar de knock-out fase van de FIBA Europe League. In Groep K neemt de ploeg het daartoe naast BC Kyiv Basket op tegen Egis Kormend uit Hongarije en het Letse Ventspils.