!
20190920 Donte Thomas.JPG
21 september 2019

Licht eerhestel voor Donar

Door Mannus Etten

GRONINGEN, 20 september 2019 - Het wonder van MartiniPlaza bleef uit. Donar won weliswaar het thuisduel tegen SL Benfica, maar de marge was lang niet groot genoeg om de Portugezen alsnog uit te schakelen: 76-66. Donar gaat nu door in de FIBA Europe Cup.

De returnwedstrijd tussen Benfica en Donar is de eerste officiële thuiswedstrijd van Donar van dit seizoen. Een handvol fans is meegereisd vanuit Portugal inclusief een enorme vlag met de logo van de club. De Donar-fans hebben weer massaal de weg weten te vinden naar MartiniPlaza. "Ik wil de ruim 3500 fans enorm bedanken dat ze zijn gekomen. Ik kan me best voorstellen dat de motivatie wat moeilijker was te vinden", vertelt coach Erik Braal na afloop van de game.

Als zesde man zullen de supporters het team moeten helpen om een schier onmogelijke taak te verwezenlijken. Dertig punten goedmaken is een helse opgave voor Donar. In de eerste wedstrijd waren de handjes van de spelers van Benfica hot en vielen de ballen als rijpe appelen door het netje. Dat heeft Braal natuurlijk ook gezien en de thuisploeg probeert dat wapen weg te nemen.

In die eerste vijf minuten van de game hebben beide ploegen moeite om de bal door het mandje te mikken en zo staat er 2-5 op bord. Daarna begint de wedstrijd eigenlijk pas en gaat Donar los. Shane Hammink start de 8-0 run met een paar mooie drives. Deshawn Freeman doet ook een paar zeer fraaie duitjes in de zak. Een mooie dunk van Matt McCarthy en de drie punten achterstand van het begin zijn weg. Donar wint het kwart met 15-7.

De voorsprong neemt toe tot 12 punten en dan zakt het even in. Onder leiding van Murry komen de Portugezen weer terug. Het wordt 21-17 en zo hebben de bezoekers alweer acht puntjes terug gepakt. De guard van Donar, Carrington Love, had tot aan het begin van kwart twee nog geen punten achter zijn naam. In de laatste zes minuten komt daar snel verandering in, want de kleine Amerikaan schiet 12 punten binnen en brengt het verschil weer boven de tien punten in het voordeel van Donar. Zeker de buzzerbeater voor de pauze is zeer fraai. De ploegen gaan bij 41-30 rusten met Love en Murry als topscorers van beide ploegen.

In het derde kwart komt Benfica helemaal terug in de game mede door Downs. Hij brengt de stand op 48-47. Voor Donar is de kwalificatie voor de volgende ronde erg ver weg nu. De analyse van Braal na afloop is helder. "We hadden in dat derde kwart nog een goede run nodig, maar we speelden heel slecht vervolgens. Daarmee waren onze kansen verkeken ondanks dat we nog wel bleven vechten."

Thomas Koenis en Matt Williams Jr. maken hun eerste punten in dit kwart. Williams Jr. mag het punt verzilveren na een technische fout voor de bank van Benfica. Het laatste schot is voor Benfica nadat Love zijn drive inside niet kan afronden, passt hij de bal naar buiten. Die wordt onderschept en Murry maakt de buzzerbeater.

Het is 53-50 bij het begin van kwart vier. Leon Williams schiet er een driepuntertje in en Williams Jr. mag op herhaling. Ditmaal is de technische fout voor Downs. Het is dan 57-50 en geen van de ploegen kan de game echt naar zich toe trekken. Een close game met zeker zo vroeg in het seizoen redelijk basketbal. Na veertig minuten spelen is de overwinning niet groot genoeg voor Donar. De ploeg heeft gedaan voor het kon maar zal nog een jaartje moeten wachten op de FIBA Champions League.

Donar wint met 76-66 waarbij Love topscorer wordt met 16 punten voor Donar. Murry wordt met 21 punten de topscorer in de game. De thuisploeg zal nu instromen in de poulefase van de Europe Cup.

Topscorer voor Donar, Carrington Love, geeft complimenten aan zijn coach. "De coach heeft een paar grote veranderingen gedaan om ons te helpen in deze game. We kwamen daarnaast ook met meer energie het veld op dan afgelopen maandag.” De Amerikaanse guard bedoelde natuurlijk afgelopen dinsdag.

In deze fase van het seizoen is Benfica een maatje te groot voor Donar. "We hadden goede momenten dat de aanval goed liep of de verdediging stond, maar ook mindere periodes. Dat hoort er bij met dit jonge team en vroeg in het seizoen. De slechte dingen moeten er nog uitgerost worden", aldus de coach na afloop.