!
Headerbeeld-Feel-the-Beat-02b.jpg
6 december 2019

LIVE: Interessante clash op zondag

Door Martin Hoekstra

OEGSTGEEST, 6 december 2019 – De Dutch Basketball League telt dit weekend vier wedstrijden. Op zaterdag ligt er een schone taak voor de drie laagst geklasseerde ploegen om een hoger op de ranglijst staande ploeg onderuit te halen. De meeste belangstelling gaat natuurlijk uit naar de wedstrijd op zondag in Zwolle. Landstede Hammers ontvangt dan de naaste belager Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball.

Zaterdag 7 december

Donar Groningen (7-3) – Basketbal Academie Limburg (3-7)

Na weken van dubbele wedstrijden had Donar eindelijk een rustig weekje. Alle tijd om de teruggekeerde Andrew Smith nader kennis te laten maken met de nieuwe speelstijl van de Groningers. Na het vertrek van Deshawn Freeman zou er meer balans in de ploeg moeten zitten. Vrij recent keerde ook Leon Williams terug van een langdurige afwezigheid door een blessure. Jason Dourisseau is eigenlijk het enige vraagteken. Hij miste enkele duels op rij. Ook zonder de veteraan moet Donar in staat zijn om Basketbal Academie Limburg van zich af te houden.

Basketbal Academie Limburg boekte in de vorige speelronde eindelijk weer eens een overwinning. De formatie van coach Radenko Varagic stond bijna twee maanden droog. Op voorhand lijkt dit niet een wedstrijd waarin de Limburgers voor een stunt kunnen gaan. Varagic zal zijn ploeg ongetwijfeld weer fanatiek aansporen, maar het is ook een mooie pot om wat dingen uit te proberen met het oog op de thuiswedstrijd van 14 december tegen Apollo Amsterdam.

Hink Jan Apotheker geeft het commentaar op de door Sport Noord verzorgde livestream. Voor de livestats moet je hier zijn

Heroes Den Bosch (7-3) – Aris Leeuwarden (2-10)

In de Maaspoort is Heroes Den Bosch voor iedere tegenstander een uiterst lastige opponent. Het zal niet vaak voorkomen dat een bezoekende ploeg de twee punten weg gaat kapen. In de eigen Maaspoort schieten de Bosschenaren met scherp. De driepunters vallen bij de vleet en anders is er altijd dichtbij de ring nog een oplossing te vinden. De verwachting is een ruime overwinning voor Heroes Den Bosch.

Aris Leeuwarden speelde midweeks voor de competitie tegen Zorg en Zekerheid Leiden. De Friezen slaagden erin om het tempo laag te houden. Mede door de offensieve dadendrang van Samuel Idowu bleef Aris Leeuwarden lange tijd de Leidenaren dicht op de hielen zitten. Met een schema van achtereenvolgens Zorg en Zekerheid Leiden, Heroes Den Bosch, Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketbal en Donar zal het in december lastig worden om punten te vergaren. Januari wordt een belangrijke maand voor de Friezen.

De wedstrijd is live te volgen via destream van Heroes Den Bosch, met ongetwijfeld weer commentaar van Rinie Mees. De livestats zijn hier te vinden.

Apollo Amsterdam (1-11) – Zorg en Zekerheid Leiden (5-4)

Twee ploegen die in tegenstelling tot eerdere seizoenen opvallend laag staan op de ranglijst. Zorg en Zekerheid Leiden staat vijfde met vijf zeges en vier nederlagen. Apollo Amsterdam draagt de rode lantaarn met slechts één winstpartij uit twaalf duels. Op papier beschikt Apollo Amsterdam best over een aardige ploeg, al is de bank niet al te diep. Het gemis van sterkhouders Aron Royé en Dimeo van der Horst doet zich gevoelen in de ploeg van coach Patrick Faijdherbe. Met 22.8 punten gemiddeld is Xavier Cannefax de topscorer van de DBL, maar hij voert ook de ranglijst aan van het meeste balverlies.

Zorg en Zekerheid Leiden overtuigde afgelopen woensdag beslist niet tegen Aris Leeuwarden, al werd het gezapige duel wel gewonnen. Door het vertrek van Josh Cunningham en het feit dat Nuni Omot nog niet speelgerechtigd was, waren er weer de nodige minuten voor de Leidse jeugd in de personen van Marijn Ververs en Troy Koehler. Omot zal in de Apollogal zijn debuut maken voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Honsbeek Media zorgt dat de thuisblijvers de wedstrijd via de livestream kunnen volgen. Uiteraard worden de statistiekenlive bijgehouden.

Zondag 8 december

Landstede Hammers (10-1) – Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball (8-2)

De nummers één en twee van de Dutch Basketball League treffen elkaar zondag in Zwolle. Na elf wedstrijden heeft Landstede alleen een keer een uitwedstrijd tegen Zorg en Zekerheid Leiden verloren. De Rotterdammers staan pas op twee nederlagen (thuis tegen Zorg en Zekerheid Leiden en uit bij Donar), maar hebben in eigen huis al wel de volle winst gepakt tegen Donar en Heroes Den Bosch.

Een nederlaag voor de Rotterdammers heeft wel tot gevolg dat Heroes Den Bosch en Donar, vooropgesteld dat zij zaterdagavond winnen, weer op gelijke hoogte komen. Hoe dan ook, Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball beleeft onder coach Toon van Helfteren een sterke start.

Bij de Hammers was het de afgelopen weken toch wat onrustig en dat had niet alleen maar met de midweekse duels voor de FIBA Europe Cup te maken. De Zwollenaren waren namelijk klaar met Jordan Johnson en stuurden de Amerikaan weg. Als vervanger werd Devon van Oostrum gecontracteerd en dat is een enorme aanwinst voor Landstede Hammers en de Dutch Basketball League. Bij Landstede komt hij samen te spelen met zijn broer Nigel.

De topper van de week is te volgen via de Zwolselivestream. De livestats vind je hier.