!BASKETBALLNEDERLANDBASKETBALLNEDERLAND
21 WKQF W1 RUS ITA Flaccadori.jpg
29 november 2021

Maak kennis met 'La Squadra Azzurra', de tweede tegenstander van de Orange Lions

Door Ronald van Dam

De Orange Lions staan vanavond voor een lastige opgave. Bondscoach Maurizio Buscaglia moet vanaf 20.30 uur zijn team in de Mediolanum Forum in Milaan langs Italië zien te loodsen, het land waar hij zelf is geboren en groot geworden is als coach. Italië is in het internationale basketball sinds jaar en dag een grootmacht, maar begon net als Nederland de kwalificatie voor de FIBA World Cup 2023 met een nederlaag, 92-78 uit bij Rusland. Maak nader kennis met de nummer acht van de FIBA ranking.

Fraaie staat van dienst

Italië, bijgenaamd 'La Squadra Azzurra', kan als basketballand een fraai cv overleggen. Met maar liefst 37 deelnames aan het Europees Kampioenschap, met twee keer goud (1983 en 1999), vier keer zilver en vier keer brons als resultaat. Aan het Wereldkampioenschap deden de Italianen negen maal mee, maar pakten daar nooit een medaille. Op de Olympische Spelen waren ze tot nu toe dertien keer actief en goed voor zilver in 1980 en 2004. Die laatste medaille van een ploeg met Gianluca Basile en Gianmarco Pozzecco als blikvangers is ook meteen de laatste internationale prijs geweest van de Italiaanse mannenploeg. In Tokyo grepen Danilo Gallinari cum suis afgelopen zomer met de vijfde plaats net naast de medailles, wat aangeeft dat met de Italianen altijd rekening moet worden gehouden.

Onderlinge verhoudingen

Nederland, zelf 45ste op de wereldranglijst, speelde internationaal tot nu toe 25 keer tegen Italië, dat deze maand het 100-jarig bestaan van de Italiaanse bond viert. Daarvan wonnen de Orange Lions er slechts twee: de allereerste onderlinge confrontatie (een 39-34 op 2 mei 1947 zege bij het EK) en de laatste. Dat was een knappe 81-66 zege op 1 juli 2018 in een uitverkochte MartiniPlaza in Groningen in een WK-kwalificatiewedstrijd. Overigens ging Italië wel naar dat WK in 2019 (tiende) en Nederland niet. Alle negen keren dat Italië thuis speelde, won het van Nederland. Eenmaal eerder troffen beide landen elkaar in Milaan: op 2 juni 1993 werd het 72-61 voor het thuisland. In WK-kwalificatieverband namen beide landen het twee keer tegen elkaar op, waarbij steeds de thuisploeg zegevierde.

Italiaanse blikvangers

De Italiaanse ploeg van bondscoach Meo Sacchetti, ook clubcoach bij Bologna en speler in 1980 van de zilveren olympische ploeg, telt louter spelers uit de Italiaanse Serie A. Opvallend is het ontbreken van voormalig NBA-spelers Marco Belinelli (Bologna) en Nicola Melli (Milaan), die zich beiden niet beschikbaar hebben gesteld. Vanzelfsprekend is Danilo Gallinari, uitkomend in de NBA voor de Atlanta Hawks, ook niet beschikbaar. In totaal hebben tot nu toe elf Italianen in de NBA gespeeld, de in Amerika geboren Mike D'Antoni meegerekend. Hem kennen we nog als speler en coach van Milaan en Treviso, en als NBA-coach (nu assistent bij Brooklyn). Van die elf is de naam van Andrea Bargnani misschien wel de meest opmerkelijke, al was het maar omdat de forward/center als eerste Europeaan ooit als nummer één in de draft werd gekozen. Maar die belofte heeft Bargnani, gestopt in 2017, nooit kunnen waarmaken. Van de huidige ploeg is Stefano Tonut, topscorer tegen Rusland met 20 punten, een van de blikvangers. Bij Donar kennen ze de shooting guard van Venezia nog wel uit de (verloren) halve finale van de FIBA Europe Cup in 2018.

Wat zegt Koen?

Koen van Gerwen, assistent-coach van de Orange Lions, omschrijft Italië als een 'jong maar toch ervaren team'. "Ze hebben veel jongens die al internationaal hebben gespeeld, ook in de jeugd. Ze komen allemaal uit in de Serie A, het hoogste Italiaanse niveau. De Italianen hanteren een hoog tempo met spacing en schieten graag. Vier spelers van deze ploeg waren er ook op de Spelen in Tokyo bij, toen ze vijfde werden."

Live te zien bij Ziggo Sport

Wil je de Orange Lions live aan het werk zien tegen Italië? Dat kan vanaf 20.25 uur bij Ziggo Sport.

Op de foto: shooting guard Diego Flaccadori in het duel Rusland-Italië van afgelopen vrijdag (foto fiba.basketball).