!
Wouter en Jerom Oude Aarninkhof.png
12 juli 2020

Maak kennis met podcasts over Nederlandse basketball en NBA

Door Ronald van Dam

De podcast rukt in snel tempo op. Ook in het basketball heeft dit nieuwe medium inmiddels z'n intrede gedaan. Op ons platform stellen we twee van de belangrijkste Nederlandse basketbalpodcasts nader aan je voor: De Basketbal Podcast, gespecialiseerd in de NBA, en de Dutch Basketbal Podcast. Veel luisterplezier!

De Basketbal Podcast.png

De Basketbal Podcast

De makers: Ivan (host/producer) en de vaste teamleden Mark, Nick en Orpheo, allevier diehard NBA-volgers.
Waarom: basketball is volgens dit viertal sowieso de leukste sport op de wereld. "Je kunt het één-op-één spelen of met tien mensen tegelijk. Zelfs als je alleen bent, kun je nog steeds een balletje schieten". De makers van De Basketbal Podcast richten zich vooral op de NBA, de profcompetitie met de allerbeste basketballers op deze planeet.
Doel: een frisse kijk bieden op het spel vanuit multicultureel perspectief, naast de gevestigde traditionele media-opties.
Sinds wanneer: 2019.
Voor wie: voor iedereen die van basketball houdt en dan vooral van de NBA.
Frequentie: minimaal twee keer per week, zelfs in het off-season. Gedurende het seizoen kan dat aantal oplopen, afhankelijk van de actualiteit.
Waar te vinden: Op Spotify en Instagram (@debasketbalpodcast).
Bijzonderheden: De Basketbal Podcast staat in de top tien van Spotify in de categorie 'Sport en Recreatie' en dat in een voetballand en zonder een groot media bedrijf erachter.

Dutch Basketball Podcast.png

Dutch Basketball Podcast

De maker: Wouter van der Maden (24), journalist en podcastmaker
Waarom: Wouter (in actie op de grote foto) is geïnspireerd door de Amerikaanse podcast Horse over de NBA en dan de vooral verhalen uit het verleden. Door Horse bekeek hij een keer een play-offwedstrijd tussen Golden State en Toronto. Sindsdien is hij 'hooked'. Hij bezocht een paar wedstrijden van Landstede en startte vervolgens met zijn podcast.
Doel: Wouter: "Ik merkte gelijk dat er een enorm gat was naast de nieuwssites en Basketball Nederland. In de podcast probeer ik alle clubs in de DBL en de WBL te behandelen, uiteraard de Orange Lions als ze spelen, en op social media kunnen fans ook alle uitslagen, standen en verjaardagen van spelers vinden. Het doel van het eerste seizoen was vooral beginnende basketbalfans kennis te laten maken met de sport en het basketball in Nederland. In het tweede seizoen is het echt een nieuws-podcast geworden met elke week alles over het Nederlandse basketball.
Sinds wanneer: de eerste aflevering kwam 29 oktober 2019 online.
Voor wie: liefhebbers van het Nederlands basketball (beginnende kijkers kunnen veel leren van het eerste seizoen).
Frequentie: wekelijks.
Waar te vinden: Alle podcastsplatforms, zoals Spotify, Apple, Deezer, Stitcher en Google.
Bijzonderheden: zo’n duizend tot vijftienhonderd luisteraars per aflevering. Volgens Wouter is het succes van zijn podcast te danken aan de Nederlandse basketbalcommunity die altijd wil meewerken. "Ik heb nog nooit een ‘nee’ gekregen op een verzoek om ergens aandacht aan te besteden. Clubs, spelers, coaches en organisaties als de DBL en de NBB hebben echt meegeholpen om dit mogelijk te maken."

En ook nog...
NBA-podcast door SportAmerika

In de NBA-podcast van SportAmerika praten Matthijs van den Beukel en Neal Petersen je bij over het laatste nieuws in de National Basketball Association. Luister via Spotify.

Speciaal voor trainers/coaches: Rotterdam Sportsupport

Rotterdam Sportsupport, een organisatie die sportverenigingen ondersteunt, heeft een eigen podcast waarin verschillende onderwerpen rondom het verenigingsleven aan bod komen. Onderstaande link gaat naar de podcast van RS over de vier inzichten van trainerschap Luister via Soundcloud.