!
20210116- Suns - Den Bosch - 11-Logo.jpg
31 maart 2021

Nu live: Pakt Landstede de koppositie terug van ZZ Leiden?

Door Menno Schraven

DELFT - Zes zeer interessante wedstrijden in dit doordeweekse programma. Op woensdag zijn alle teams in de Elite A aan de beurt, waaronder het gevecht om de bovenste plaats tussen Leiden en Zwolle. In de Elite B vechten Amsterdam en Almere een burenruzie uit. Donderdag komen de vier andere teams in de Elite B nog aan de beurt.

Woensdag 31 maart

19.30 uur Den Helder Suns (9-6) – Heroes Den Bosch (10-5)

Beide teams wonnen hun laatste wedstrijd. Den Helder Suns toonde zich in de verlenging gretiger dan Donar en verraste de Groningers. Heroes Den Bosch bracht de spanning in de Dutch Basketball League verder omhoog met een thuisoverwinning op Zorg en Zekerheid Leiden. In de winst op Donar was voormalig Den-Bosch speler Stan van den Elzen met 32 punten de gevierde man. Een kunststukje dat hij tegen zijn oude club graag zou willen herhalen. Voor Den Bosch had center Thomas van der Mars met 26 punten een belangrijk aandeel in de overwinning op Leiden.

Interessant is wie van de twee jonge Nederlandse guards (Boyd van der Vuurst de Vries van Den Helder of Boy van Vliet bij Den Bosch) het best leiding kan geven aan zijn ploeg als opmaat voor een overwinning. In de openingswedstrijd van het seizoen was de Helderse ploeg thuis nog te sterk (94-86). Wordt het een herhaling van zetten? Of neemt Den Bosch het goede gevoel van de winst op Leiden mee en behoudt het de aansluiting met de bovenste drie teams.

Dineke Kwinkelenberg en oud-eredivisiespeler Cobbe van der Vuurst de Vries geven weer commentaar bij de livestream. De livestats vind je hier.

19.30 uur: Donar (10-5)– Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball (9-6)

Al drie wedstrijden op rij zoekt Donar tevergeefs naar een overwinning. Na de nederlaag in en tegen Leiden volgden twee thuisnederlagen tegen Landstede Hammers en Den Helder Suns. Hoogste tijd dus voor de Groningers om dit om te draaien. Anders zijn de rapen gaar in het hoge noorden en heeft coach Ivan Rudez misschien wel zijn langste tijd te hebben gehad. Hoewel de spelers ook allemaal in de spiegel moeten kijken en een coachwissel niet altijd het gewenste effect heeft.

Verlies-winst-verlies-winst. Zo sloot Zeeuw & Zeeuw Feyenoord z’n laatste vier wedstrijden af. Afgaand op deze serie ligt een nederlaag in het verschiet, maar zo eenvoudig is het uiteraard niet. Bovendien haalde Feyenoord begin maart nog flink uit met 67-85 in Groningen. Verdediging is key in deze topwedstrijd en laat Rotterdam daar onder leiding van de geslepen coach Toon van Helfteren nu heer en meester in zijn.

RTV Noord en Sport Noord brengen de livebeelden vanuit MartiniPlaza in de huiskamer. De livestats kun je hier vinden.

19.30 uur: Apollo Amsterdam (4-11) – Almere Sailors (2-13)

Mocht Apollo nog enig geloof in de play-offs hebben en willen houden, dan moet het in elk geval winnen van ‘naaste buur’ Almere. In dat geval, en bij een verlies van BAL tegen Yoast, blijven er nog vijf wedstrijden over om een gat van zes punten te dichten. Wel is het onderling resultaat tussen Apollo en BAL in het voordeel van laatstgenoemde (0-2). Maar zo ver is het nog lang niet. Eerst moet Apollo Almere nog maar zien te verslaan, iets wat eerder dit seizoen niet lukte (74-67 voor Almere).

Na een 81-82 overwinning in Den Haag op de Royals verloor Almere weer gewoon twee keer op rij in de Elite B. Zowel Yoast United als Aris waren duidelijk te sterk. Een wedstrijd in en tegen het nabijgelegen Amsterdam roept mogelijk extra motivatie en krachten op.

In Amsterdam zitten Pelle Baas en oud-Apollocoach Patrick Faijdherbe klaar voor het commentaar bij de via het YT-kanaal van Apollo te vinden livestream. Voor de livestats moet je hier zijn.

20.30 uur: Zorg en Zekerheid Leiden (12-3) – Landstede Hammers (11-4)

Zowel Zorg en Zekerheid Leiden (106-90 verlies bij Den Bosch) als Landstede Hammers (78-70 in Rotterdam) gingen in hun laatste wedstrijd onderuit. Zorg en Zekerheid Leiden heeft een voorsprong van twee punten op Zwolle op de ranglijst. Eerder deze competitie, op 10 maart, verloor de ploeg van coach Geert Hammink in Leiden met 82-91.

Vooral onder het bord zou Zwolle een slag kunnen slaan. In de eerdere wedstrijd tussen beide teams, maar ook zaterdag tegen Heroes Den Bosch toonde Leiden zich daar niet van z’n allersterkste kant. In die wedstrijd tegen Landstede ontbrak overigens wel een belangrijke pion in het rebound- en aanvalsspel van de Leidenaars, power forward Emmanuel Nzekwesi. Bij Zwolle ontbreken mogelijk nog center Noah Dahlman (blessure) en Mike Schilder (ontbrak tegen Rotterdam door ziekte).

De enthousiaste basketbalkenners Arie in ‘t Veld en Martin Hoekstra geven het commentaar bij de livestream. Na afloop ondervragen zij beide coaches over het wedstrijdverloop. De livestats vind je hier.

Donderdag 1 april

20.00 uur: Basketbal Academie Limburg (8-7) – Yoast United (10-5)

Een battle tussen de ‘best of the rest’. Zo zou je deze wedstrijd tussen de nummer 7 en 8 in de competitie wel mogen aanduiden, als je de Elite A en B weer bij elkaar optelt. Yoast United is al zeker van een plek in de play-offs, BAL bijna. Als BAL een mogelijk treffen tegen de nummer 1 van de Elite A wil ontlopen, zal het deze wedstrijd in elk geval moeten winnen, om het verschil met de bezoekers terug te brengen tot één winstpartij.

Voor beide teams is dit in elk geval een mogelijkheid om weer eens echte tegenstand te ervaren. Al leed BAL vorige week een onverwacht en duur verlies in Den Haag. De eerdere ontmoeting eindigde in een 75-86 overwinning voor Yoast, dus BAL is ongetwijfeld uit op revanche.

Hans Heijdeman en Martijn van Gameren verzorgen namens BAL het commentaar bij de livestream. De livestats vind je hier.

20.00 uur: The Hague Royals (2-13)– Aris Leeuwarden (3-12)

Maar liefst 42 punten van Deividas Kumelis leidde de tweede overwinning van de Haagse debutant in dit seizoen in. BAL was het slachtoffer, dat geen grip kreeg op de dadendrang van de jonge Litouwse guard. In deze wedstrijd staat er voor beide teams niet veel op het spel, behalve een overwinning en het voorkomen van een verder afglijden op de ranglijst in de Elite B.

Net als de Royals won ook Aris weer eens een wedstrijd. In Leeuwarden wezen de Friezen Almere met 90-72 terug. Aris moet het seizoen afmaken zonder de geblesseerde Jean-Victor Mukama, die niet langer bij de club is. In plaats daarvan keert de 23-jarige Tijme van Dijk terug bij de Friezen, om de vacature op de guardpositie in te vullen. Van Dijk is direct inzetbaar in Den Haag om de nodige extra energie voor het team te brengen.

De wedstrijd is te zien via het YouTube kanaal van The Hague Royals. De livestats zijn hier te vinden.