!
20210424 ZZ - Braal.jpg
10 mei 2021

Nu live - Play-off returns op stapel

Door Ties Rozema

GRONINGEN - De halve finales van de play-offs staan bijna voor de deur, maar eerst vinden dinsdagavond de beslissingswedstrijden in de eerste ronde plaats. Het zal er om gaan spannen, want in drie van de vier match-ups is het verschil na de eerste wedstrijden kleiner dan tien punten. Enkel Landstede Hammers kan tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord met een vrij comfortabele voorsprong van 21 punten het parket betreden.

Dinsdag 11 mei

19.30 uur: Donar Groningen (83) - Den Helder Suns (75)

Den Helder Suns werd in de laatste weken van de reguliere competitie geplaagd door het blessurespook, ook mede verantwoordelijk voor een vroegtijdige uitschakeling in de bekercompetitie. De relatief lange rustpauze richting de play-offs heeft de Heldernaren dan ook goed gedaan. In de thuiswedstrijd ontbrak Yarick Brussen weliswaar nog, maar Tom Koopman, Boyd van der Vuurst de Vries en Stan van den Elzen waren weer terug van weggeweest. Het is voor de Suns te hopen dat ook Brussen weer minuten kan maken in Groningen. Hij zou een welkome versterking zijn voor de inside-outside game van zijn ploeg.

Met een verschil van acht punten is Donar in eigen huis natuurlijk de favoriet om de volgende ronde te halen, maar Den Helder Suns heeft dit seizoen al bewezen te kunnen winnen in Groningen. Eind maart werd het 100-102 in een wedstrijd waarin Donar geen vat had op Van den Elzen. De Groningers zijn dus gewaarschuwd en zullen scherp aan de start moeten verschijnen om een alles of niets poging van de Suns af te slaan.

De wedstrijd in Groningen is live te zien via Sport Noord en RTV Noord. De livestats vind je hier.

19.30 uur: Landstede Hammers (97) - Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball (76)

Lichtzinnigheid is in Zwolle de tegenstander van de Hammers. Hoewel in Rotterdam een comfortabele voorsprong werd opgebouwd tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball, moet Landstede gewoon weer met het mes tussen de tanden spelen. Normaal is er aan inzet geen gebrek bij de ploeg van Herman van den Belt, maar wat als Feyenoord uit de startblokken schiet en de achterstand direct flink verkleint? De Zwollenaren laten zich het hoofd normaal niet zo gauw gek maken, maar wie weet wat een dergelijk spelverloop met het vertrouwen doet.

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord kan in Zwolle onbevangen aan de tip-off verschijnen. Nog één keer alles uit de kast en zien waar het schip strandt. Als de Rotterdammers voor een (daverende) stunt willen zorgen is het wel te hopen dat naast Arunas Mikalauskas ook Juan Davis en Jeroen van der List flink aan het scoren gaan. Als dat het geval is, staat Landstede Hammers weliswaar nog altijd met één been in de halve finale, maar moet het andere been nog een flinke drempel over.

De livestream van de wedstrijd is te zien via de website van Landstede Hammers. De livestats kun je hier vinden.

20210418 Dahlman.jpg

20.00 uur: Heroes Den Bosch (89) - Yoast United (91)

Yoast United gaat lekker. De Bemmelse ploeg bleef ongeslagen in de Elite B en bleek vervolgens in de DBL Cup 2021 een ware reuzendoder. In de finale was BAL weliswaar net iets frisser en effectiever, maar de goede moed raakte niet verloren. In de eerste ronde van de play-offs was het wederom één van de topploegen die er aan moest geloven. Na een flinke inhaalrace behaalde Yoast United uiteindelijk een kleine, maar knappe overwinning tegen Heroes Den Bosch, dat in eigen huis dus iets recht te zetten heeft.

De Bosschenaren zullen in de Maaspoort in elk geval Austin Luke af moeten stoppen. De guard was in de eerste wedstrijd goed voor 43 punten, waarvan maar liefst negen driepunters. Aan de andere kant was Miha Lapornik goed voor zeven bommen en 25 punten. Aan de inbreng van de Sloveen heeft het dan ook niet gelegen. Aan de aanval heeft het sowieso niet zozeer gelegen, getuige de 89 Bossche punten. Meer stops zullen dan ook gewenst worden door Jean-Marc Jaumin. Heroes Den Bosch zal ze tegen Yoast hard nodig hebben om alsnog een plek in de halve finale te kunnen bemachtigen.

De wedstrijd is live te zien via het YouTube kanaal van de Heroes. Livestats zijn hier te vinden.

20.30 uur: Zorg en Zekerheid Leiden (86) - Basketbal Academie Limburg (77)

In de halve finale van de DBL Cup 2021 verloor Zorg en Zekerheid Leiden nog zeer verrassend van BAL, maar in de eerste wedstrijd in deze play-offs lieten de Leidenaren zich niet nogmaals verrassen. Onder leiding van MVP Emmanuel Nzekwesi en DPotY Worthy de Jong wist ZZ een late comeback van BAL het hoofd te bieden en uiteindelijk een marge van negen punten te pakken. Dit zou normaal gesproken voldoende moeten zijn om de klus in op eigen grond te klaren.

Om de halve finale te bereiken zal Zorg en Zekerheid Leiden wederom het driepuntsvizier van de Limburgers moeten ontregelen. Normaal gesproken weet de ploeg uit Weert wel raad met de schoten van afstand, maar in eigen huis troffen slechts zes van de 23 pogingen doel. Met een dergelijk percentage wordt het voor BAL wel erg lastig om te winnen van ZZ, maar als met name Trevor Jasinsky en Sander Hollanders het in Leiden op de heupen krijgen, kan een voorsprong van negen punten in drie oogwenken verdwenen zijn. Opletten geblazen dus, voor de ploeg van Geert Hammink.

Vanuit Leiden wordt een livestream verzorgd met commentaar van Arie in ’t Veld en Martin Hoekstra. De livestats kun je hier vinden.