!
Headerbeeld-Feel-the-Beat-04b.jpg
31 januari 2020

Nu live: Volle DBL-bak op zaterdagavond

Door Ties Rozema

GRONINGEN, 31 januari 2020 – Alle wedstrijden in het komende DBL-weekend zijn geprogrammeerd op zaterdagavond. Bij alle vier de wedstrijden staat wel iets op het spel en geen enkele match lijkt op voorhand een uitgemaakte zaak. Een interessante speelronde dus.

De drukke zaterdagavond in de DBL start zaterdag om 19.30 in Den Helder waar de Suns het opnemen net Apollo Amsterdam. Een half uurtje later volgen sprongballen van drie andere wedstrijden. In Weert staat BAL tegenover Zeeuw & Zeeuw Feyenoord, Zorg en Zekerheid Leiden neemt het in eigen huis op tegen Donar en Heroes Den Bosch krijgt Landstede Hammers op bezoek.

19.30 uur: Den Helder Suns (4-12) – Apollo Amsterdam (2-15)

Na een aardige start van het seizoen, is de klad er ingekomen bij Den Helder Suns. De ploeg verloor in december en januari zeven wedstrijden op rij in de DBL. In de bekercompetitie hebben de Suns weer mogen beleven hoe winnen voelt. In Utrecht werd ruim gewonnen van de studenten van SBU. K.J. Byers kwam in die wedstrijd tot 21 punten. Wellicht geeft het de forward het nodige vertrouwen om ook in de DBL, waarin hij tot nu toe slechts eenmaal in de dubbele cijfers wist te scoren, het voortouw te nemen.

De laatste winst van Apollo werd op 4 januari in eigen huis behaald tegen Den Helder Suns. Dat biedt dus perspectief voor de Amsterdammers, die afgelopen donderdag door Aris werden uitgeschakeld in het bekertoernooi. In die wedstrijd viel het op dat Xavier Cannefax niet opviel. De topscorer van de DBL kwam tot elf puntjes, terwijl hij in de competitie gemiddeld 24 punten binnen schiet. Het is voor Den Helder Suns dan ook uitermate belangrijk om Cannefax aan banden te leggen, zeker omdat hij in het vorige treffen schier ongrijpbaar was voor de Helderse verdediging. De Amerikaanse guard was in dat duel goed voor maar liefst 35 punten. Als Den Helder wil winnen en in de race wil blijven voor de laatste play-off plek, kan de ploeg Cannefax niet nog eens zo zijn gang laten gaan.

De wedstrijd is hier live te volgen vanaf 19.30 uur. Live stats kan je hier vinden.

20.00 uur: Basketbal Academie Limburg (6-12) – Zeeuw & Zeeuw Feyenoord (10-7)

De vorige keer dat BAL en Z&Z Feyenoord elkaar troffen, gingen de Limburgers er in Rotterdam met de winst vandoor. Een puike prestatie van de ploeg van Radenko Varagic, die sindsdien nog eenmaal succesvol was oor thuis verrassend te winnen van ZZ Leiden. Zeeuw & Zeeuw Feyenoord leek na het verlies tegen BAL de weg even kwijt en pas na drie verloren wedstrijden op rij werd er weer eens gewonnen toen in eigen hal Aris ruim werd verslagen. Quentin Snider en Keyshawn Woods namen tegen de Friezen hun Feyenoord op sleeptouw. Afgelopen donderdag konden de topscorers van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord die lijn echter niet voort zetten. In Den Bosch kwam het duo gezamenlijk niet verder dan dertien puntjes. Dit gemis aan puntenproductie brak de ploeg op en uiteindelijk gingen de Rotterdammers hard onderuit in de Maaspoort.

De boodschap voor Basketbal Academie Limburg lijkt dus eenvoudig: stop Woods en Snider en succes is binnen handbereik. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan, want de twee Amerikanen staan waarschijnlijk te popelen om hun mindere dag in Den Bosch goed te maken. De Limburgers zullen op hun beurt gesterkt worden door de wetenschap dat Feyenoord al eens verslagen is. Dit schept vertrouwen voor de hardwerkende talentenploeg.

De wedstrijd in Sporthal Boshoven begint om 20.00 uur en is hier live te volgen met commentaar van Jean van Kleef en Richard van Poelgeest. Mocht dit niet werken, dan is er nog een optie via YouTube. Live stats zijn hier te vinden.

20.00 uur: Zorg en Zekerheid Leiden (9-6) – Donar (14-3)

Zorg en Zekerheid Leiden zorgde afgelopen woensdag in de FIBA Europe Cup bijna voor een verrassing tegen Bahcesehir. Uiteindelijk waren de Turken de Leidenaren met 87-89 nog net de baas. De Leidse ploeg kon in dit duel weer rekenen op een fikse inbreng van Nuni Omot. De Amerikaanse forward is tot nu toe een waardevolle toevoeging aan de niet al te brede Leidse selectie. Ook tegen Donar zal de ploeg weer rekenen op Omot, die er nog niet bij was toen Zorg en Zekerheid Leiden in november tegen de Groningers speelde.

De Noorderlingen zijn dus gewaarschuwd, hoewel Erik Braal zijn mannen vast niet hoeft te motiveren voor een pot in en tegen Leiden. Door de jaren heen heeft ZZ versus Donar voor een flinke dosis spanning en sensatie gezorgd: het soort wedstrijden waar spelers het voor doen. Donar, dat alweer zeven wedstrijden op rij heeft gewonnen in de DBL, lijkt na een stroeve seizoensstart steeds meer op gang te komen. Vooral de manier waarop regerend landskampioen Landstede in eigen huis werd ontleed was indrukwekkend.

De tip-off van het altijd beladen duel tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Donar is om 20.00 uur. De wedstrijd is hier te zien en de live stats kun je hier vinden. Na afloop volgen ook nog interviews met beide coaches.

20.00 uur: Heroes Den Bosch (13-4) – Landstede Hammers (13-2)

Last but not least in dit overzicht is Heroes versus Hammers. De huidige nummers drie en twee op de ranglijst. Heroes Den Bosch is de laatste tijd lekker bezig. De laatste vijf competitieduels werden gewonnen, waaronder tweemaal winst tegen subtopper Zeeuw & Zeeuw Feyenoord. Bovendien speelde Henk Norel zijn eerste minuten voor de ploeg, die zich daarmee langzaam aan klaar stoomt voor de play-offs. Of de puzzelstukjes daadwerkelijk in elkaar aan het vallen zijn, kunnen de Heroes in eigen huis aantonen tegen de regerend landskampioen uit Zwolle.

Voor Landstede Hammers is het alweer even geleden dat er een DBL-duel werd gespeeld. Op 18 januari won de ploeg van Herman van den Belt in de Vijf Meihal van ZZ Leiden en toonde het aan zich herpakt te hebben na de ruime thuisnederlaag tegen Donar. Sindsdien lag de Zwosle focus vooral op Europe. In de tweede groepsfase van de FIBA Europecup heeft Landstede weliswaar nog niet gewonnen, maar in Oekraïne toonde de ploeg veerkracht tegen BC Kyiv en afgelopen donderdag was een stuntje in de maak tegen Ventspils, dat uiteindelijk toch net iets doortastender bleek. Met de Europes ervaring in de broekzak, komen de Hammers goed beslagen ten ijs in de Maaspoort. Een Hammer om in de gaten te houden is Mike Schilder. De ex-Bosschenaar mocht in de laatste twee Europese duels veel minuten maken en speelde daarin meer dan verdienstelijk. Eens kijken hoe zich dit vertaalt tegen zijn oude club.

De wedstrijd in de Maaspoort start om 20.00 uur en is hier te zien. Live stats kan je hier vinden.