!
Rob Verheuvel Award Klerks .jpeg
26 september 2020

Rob Verheuvel Award voor bevlogen Toine Klerks

Door Ronald van Dam

Toine Klerks is onderscheiden met de Rob Verheuvel Award, een onderscheiding die sinds 2003 jaarlijks wordt uitgereikt aan iemand die veel heeft betekend voor de ontwikkeling van het rolstoelbasketbal in Nederland. Klerks kreeg de Award zaterdag in Barendrecht bij de Basketball Cup, de strijd om de nationale beker, uit handen van juryvoorzitter Edwin Wallaart.

Klerks was in sporthal De Driesprong aanwezig om het commentaar te doen bij de livestream van de finale tussen de rolstoelbasketbalteams van Only Friends en Rotterdam Basketbal; een mooie illustratie van de veelzijdigheid van deze gepassioneerde basketbalfanaat.

De Rob Verheuvel Award draagt de naam van voormalig bondscoach bij de rolstoelbasketballers, Rob Verheuvel, de eerste winnaar van de prijs; een terecht eerbetoon aan een van de rolstoelbasketbalpioniers in Nederland, die daarna zelf jaarlijks de Award mocht uitreiken aan spelers, coaches, scheidsrechters en officials die volgens een speciale commissie veel voor het rolstoelbasketbal in Nederland hebben gedaan.

Drie jaar geleden overleed Rob Verheuvel, maar met instemming van zijn familie is de Nederlandse Basketball Bond doorgegaan elk jaar deze award onder zijn naam uit te reiken. De commissie die de prijs toekent, bestaat uit drie vaste leden, aangevuld met de winnaars van de laatste drie awards. De afgelopen jaren werd de Rob Verheuvel Award uitgereikt door de voorzitter van de commissie, Jan Berteling. Zijn taken zijn nu overgenomen door Edwin Wallaart, die als nieuwe voorzitter zaterdag Toine Klerks in het zonnetje mocht zetten.

Klerks volgt de Nederlandse rolstoelbasketbalsters op, die in 2019 eenmalig als team de Rob Verheuvel Award kregen, voor het winnen van het goud bij het wereldkampioenschap rolstoelbasketbal in 2018 in Hamburg. Het is de allereerste wereldtitel ooit in de historie van het Nederlandse rolstoelbasketbal.

Wallaart omschrijft Klerks in het ‘juryrapport’ ‘als een bevlogen persoon, die er altijd voor de volle honderd procent tegenaan gaat, wat hij ook doet’. “Daarnaast vertoont hij een nimmer aflatende passie voor rolstoelbasketbal. Met de door hem geïnitieerde Stichting Basketball Experience Nederland, kortweg BEN, heeft hij een netwerk in het binnen- en buitenland opgebouwd ten faveure van het mondiale en Nederlandse rolstoelbasketbal. In de zomer van 2019 was Klerks toernooidirecteur van een zeer succesvol en geslaagd Europees kampioenschap rolstoelbasketbal in Rotterdam. Het werd een evenement dat naast het sportieve succes – de vrouwen werden daar opnieuw Europees kampioen – een enorme exposure genereerde voor het rolstoelbasketbal.”

“Toine Klerks verdient de Rob Verheuvel Award ook, omdat hij samen met Stichting BEN de afgelopen zomer het initiatief nam om in tijden van corona, met alle uitdagingen van dien, als eerste in Europa weer een internationaal rolstoelbasketbaltoernooi te organiseren; een, zo weten we inmiddels, uitstekend verlopen evenement. Veilig voor sporters en vrijwilligers, zonder – voor zover bekend - COVID-19 besmettingen. Het zal niemand na deze opsomming van kwaliteiten verbazen dat de Rob Verheuvel Award dit jaar wel moet gaan naar Toine Klerks.”