!
Orange Lions V NEDHONG Driessen.jpg
27 oktober 2020

Selectie Orange Lions voor Nederlandse bubbel bekend gemaakt

Door Ronald van Dam

Bondscoach Hakim Salem heeft de selectie bekend gemaakt voor het tweede EK-kwalificatiewindow van de Orange Lions volgende maand in Amsterdam. De Nederlandse basketbalsters spelen op donderdag 12 en zaterdag 14 november tegen Slowakije en Hongarije. De vrouwen zijn volop in de race voor een ticket voor EuroBasket 2021.

Salem heeft zeventien speelsters opgeroepen, waarvan er veertien de ‘bubbel’ in gaan, die wordt gecreëerd om de twee kwalificatiewedstrijden af te kunnen werken. De internationale basketbalbond FIBA heeft de Nederlandse Basketball Bond aangewezen als gastheer voor het tweede window. Onder normale omstandigheden zouden de Orange Lions twee uitduels hebben gespeeld. Nu zijn dat dus twee thuiswedstrijden geworden. In november 2019 won Nederland al thuis van Hongarije. Om deelname aan het Europees Kampioenschap af te dwingen moeten de Lions eerste worden in hun groep, of bij de vijf beste nummers twee horen. De laatste keer dat de Nederlandse vrouwen meededen aan het EK was in 1989.

De belangrijkste criteria bij het aanwijzen van gastlanden waren voor FIBA de gezondheid van de atleten en de mogelijkheid om naar die landen te kunnen reizen; daarbij rekening houdend met de gezondheidsprotocollen van FIBA, inclusief het testen van de spelers en speelsters, en het creëren van een veilige, afgesloten en goed te controleren omgeving om te kunnen basketballen. Voor het tweede window creëert de NBB die gewenste bubbel in de Sporthallen Zuid in Amsterdam.

De selectie van Salem telt acht speelsters die als prof in het buitenland spelen, waarvan drie (Emese Hof, Laura Cornelius en Natalie van den Adel) in de Spaanse Liga Femenina, alom beschouwd als de sterkste competitie in Europa. De andere zeven maken deel uit van de fulltime 3x3 selectie van de Orange Lions. Vier van die zeven (Noor Driessen, Ilse Kuijt, Charlotte van Kleef en Kiki Fleuren) combineren dat met het spelen voor een team in de Women’s Basketball League, die vanwege de coronamaatregelen van de Nederlandse overheid sinds 13 oktober stil ligt.

Hakim Salem is blij met de samenstelling van zijn selectie, al kan hij op de centerpositie door blessuren niet beschikken over Richelle van der Keijl en Janis Boonstra. “Gelukkig hebben we Chatilla van Grinsven er wel bij, die er weliswaar bewust voor heeft gekozen om geen competitie te spelen, maar wel volledig in het programma van de Orange Lions meedraait. Het zijn gekke tijden. Bij ons ligt de competitie stil, in andere landen wordt er nog wel doorgespeeld. Oefenduels tegen Nederlandse clubs kunnen ook niet doorgaan. Maar goed, het is wat het is. We zullen van onze eigen kwaliteiten uit moeten gaan en zullen Slowakije, de eerste tegenstander, niet onderschatten. Ze hebben speelsters die in sterke Europese competities actief zijn. Het feit dat wij van Hongarije hebben gewonnen en Hongarije weer van Slowakije, wil niet zeggen dat het een makkie wordt. We zullen alles moeten geven op 12 november. Pas daarna gaat de focus op Hongarije.”

De selectie voor de bubbel bestaat uit de volgende veertien speelsters:

2020_Selectie_Orange Lions W_

Jill Bettonvil (Orange Lions 3x3)
Loyce Bettonvil (Orange Lions 3x3)
Laura Cornelius, Gernika Bizkaia, Spanje)
Noor Driessen (Sportiff Company Grasshoppers / Orange Lions 3x3)
Esther Fokke (Orange Lions 3x3)
Emese Hof (Perfumerias Avenida Salamanca, Spanje)
Rowie Jongeling (MSP Bergische Löwen, Duitsland)
Fleur Kuijt (Orange Lions 3x3)
Ilse Kuijt (Sportiff Company Grasshoppers / Orange Lions 3x3)
Karin Kuijt (Acciaierie Valbruna Bolzano, Italië)
Natalie van den Adel (Ensino Lugo Club de Baloncesta, Spanje)
Chatilla van Grinsven
Charlotte van Kleef (Landslake Lions / Orange Lions 3x3)
Laura Westerik (Herner Turn Club 1880, Duitsland)

De volgende drie speelsters zijn reserve en oproepbaar tot 8 november:

Kiki Fleuren (Dozy BV Den Helder / Orange Lions 3x3)
Jacobine Klerx (Roannais Basket, Frankrijk)
Marleen Peek (TK Hannover, Duitsland)

De staf bestaat uit: Hakim Salem (bondscoach), Thijs Volmer (assistent-coach), Molly McDowell (assistent-coach), Axel Gouw (assistent-coach), Sanne Smid (fysiotherapeut), Myrthe Beekhuis-Heerema (teamarts) en Patrick Kathmann (teammanager).