!
20201011 Tim Troussel.jpg
11 oktober 2020

Suns gaan voorbij aan Royals

Door Frank Brasker

DEN HAAG, 11 oktober 2020 - The Hague Royals pakte in eigen huis tegen Den Helder Suns in het eerste kwart een minimale voorsprong, maar zag de Suns nog voor rust langszij komen (38-44). In de tweede helft liepen de Heldernaren gestaag verder uit naar een uiteindelijke 60-80 zege.

Den Helder Suns, spelend zonder de geblesseerde Killian van den Langenbergh, opende het bal met een score van Stan van den Elzen. The Hague Royals haakte echter direct aan en pakte, na een mislukte driepuntpoging van de Helderse captain Boyd van der Vuurst de Vries, via Alhassan Barrie de leiding in eigen huis: 6-4. De gedreven en druk gebarende Deividas Kumelis schoot vervolgens zijn overigens enige driepunter van de wedstrijd raak voor 9-4. De ploeg van coach Peter van Noord had geen antwoord op de furieus startende Royals en toen de kruitdampen waren opgetrokken stond het met nog drie minuten op de klok 20-13 voor The Hague Royals en vluchtte de foeterende Van Noord vervolgens in een time-out. Den Helder Suns kon de schade alleen nog beperken en dat lukte deels. De verdedigende stellingen werden opgetrokken door de Suns en de stand vervolgens gelijk getrokken: 22-22. Een fout op de Haagse captain Eric Kibi zorgde voor twee vrije worpen waarvan hij er één weet te verzilveren: 23-22.

Het tweede kwart gaat eveneens op en neer, waardoor het halverwege 32-32 staat. Als Yarick Brussen zijn lay-up maakt en de daaropvolgende aanval Casey Lopes zijn driepuntspoging ziet stranden, kan Ben Kovac het eerste gat slaan: 32-36. Als vervolgens Kumelis zijn eerste vrije worp van de wedstrijd mist (75% 3-4) is het de Helderse captain die met een drietje de stand naar 33-39 tilt.

Op het moment dat de nummer 33 aan Haagse zijde Barrie dat voorbeeld volgt, vuurt Van der Vuurst de Vries nogmaals een driepunter raak: 36-42. Tijd voor coach Bert Samson om het momentum van de Heldenaren te breken door middel van een time-out. In de resterende tweeënhalve minuut scoren beide partijen nog eenmaal, zodat de ruststand van 38-44 is bereikt. Waar Den Helder Suns in het tweede kwart wederom tot 22 punten komt, zijn het de Hagenaren die op 15 blijven staan.

De tweede helft belooft een spannende strijd te worden waar The Hague Royals alles moet gaan geven voor die historische eerste overwinning. The Hague Royals gaat onder aanvoering van de uitstekend spelende Kibi hiernaar op jacht. Kibi opent de tweede helft met een fraaie lay-up, iets minder spectaculair als zijn monsterdunk uit het tweede kwart, maar goed voor 40-44. Dan slaat toch de vermoeidheid in de Haagse ploeg en zien De Suns in de verte de overwinning opdoemen. Na wat ongelukkige Haagse missers weten de Heldenaren de stand naar 40-49 te tillen dankzij hun captain Van der Vuurst de Vries die wederom een drietje raakt schiet (50% 5-10). De Haagse captain Kibi antwoordt met een lay-up, zodat het halverwege het derde kwart 42-49 wordt. Nadat Den Helder de verdediging nog wat strakker trekt, komen The Royals niet verder dan nog vier punten te noteren, acht in totaal in het derde kwart, en is er een gat ontstaan van 15 punten: 46-61.

Het vierde kwart starten The Royals wederom met een fraaie score van Lopes (13 punten) voor 48-61 om enigszins in het spoor van de Helderse formatie te blijven. Echter denkt Stan van den Elzen daar anders over en schiet met een drietje raak voor 48-64. Lopes weet van geen wijken en pakt de laatste strohalm door middel van een driepunter gevold door een lay-up: 56-66. In de resterende vierenhalve minuut weten The Royals nog vier punten op het scorebord te schieten. Het slotakkoord is wederom voor de uitblinkende captain aan Helderse zijde Boyd van der Vuurst de Vries die de eindstand op 60-80 brengt. Chapeau voor de Haagse debutant die wederom heeft laten zien met voldoende vechtlust en een dosis gezonde Haagse bluf tegenstanders het knap lastig te maken.