!
20201003 Den Helder Boyd-ZZ.jpg
3 oktober 2020

Suns herstellen net op tijd

Door Wop van Eis

DEN HELDER, 3 oktober 2020 - Den Helder Suns is het seizoen begonnen met een daverende verrassing door van Zorg en Zekerheid Leiden te winnen. Halverwege het tweede kwart stond het 52-30 voor de Helderse formatie. Zorg en Zekerheid Leiden kwam sterk terug en nam drie minuten voor tijd een 89-98 voorsprong. Dat bleek niet genoeg. Waar de Leidse formatie vijf vrije worpen liet liggen, daar velde Nino Gorissen het vonnis: 104-102.

Deze competitiestart zonder publiek had meer verdiend. De Den Helder Suns kennen een bliksemstart in de eerste 10 minuten. Zorg en Zekerheid Leiden mag de eerste score noteren, maar daarna zijn het de Suns die via 10-03 en met een van de zes driepunters van Stan van den Elzen naar 18-6, 26-13 naar een 36-18 stand aan het einde van het eerste kwart weglopen.

In de tweede minuten stomen de Suns door als Mickey Kolhorn het verschil op maar liefst twintig punten zet (41-21). Van den Elzen en andermaal Kolhorn zorgen voor het grootste verschil in deze wedstrijd (47-22). Tijd voor Leiden-coach Geert Hammink om orde op zaken te stellen in een time-out. Dit lijkt te lukken, want Leiden kruipt dichterbij (55-37). Via Worthy de Jong komt Zorg en Zekerheid Leiden op 55-42. De bezoekers weten zich vlak voor rust binnen de tien puntengrens te nestelen als Martijn Ververs 55-47 laat noteren. Dat is dan ook direct de ruststand.

Na rust is het De Jong de als eerste de bal door het netje laat glijden. En via een steal komt Leiden op 55-51. Tom Koopman stelt de executie nog even uit met een driepunter, maar bij 60-60 komen de bezoekers toch echt langszij. De leiding wordt door de Suns uit handen gegeven bij 62-64 als Michael Finke namens de tegenpartij scoort. Via De Jong wordt het 70-75, maar het is Kolhorn die met een schot in de buzzer de stand gelijktrekt aan het einde van het derde kwart: 75-75.

In het vierde allesbeslissende kwart neemt Leiden negen punten afstand 77-86. Tijd voor coach Peter van Noord voor een time-out. Het lukt de coach om zijn team te motiveren, want de Suns blijven in de wedstrijd door scores van Amerikaan Bolden Brace en topscorer Van den Elzen: 89-94. De spanning in de wedstrijd loopt op en het onderlinge verschil blijft, in het voordeel van Leiden, rond de vier punten schommelen. Als de bezoekers boven de honderd uitkomen, zorgt Van den Elzen eigenhandig met vijf punten op rij voor aansluiting: 99-101.

Met nog 47 seconden op de klok hebben inmiddels Brace en Koopman met vijf fouten het veld verlaten. Met nog 15 seconden mag Desure Buie aanleggen voor twee vrije worpen. Dat hij onder druk staat blijkt wel uit het feit dat hij ze allebei mist en hiermee de wedstrijd niet beslist. Emmanuel Nzekwesi pakt wel de rebound, maar ook hij mist beide vrije worpen.

Ondertussen in Gorissen van de bank gekomen. Na een slim uitgespeelde aanval van de Suns is het uitgerekend Gorissen die zijn enige score van de avond maakt. Deze driepunter blijkt de winnende van de avond te zijn. Wat rest is 3.4 seconden voor Leiden om de wedstrijd alsnog naar zich toe te trekken met een driepunter. Helaas voor de bezoekers stuitert de bal van de ring en trekken de Suns een verdiende eerste competitiewedstrijd naar zich toe: 104-102 Wat deze wedstrijd ook verdiende: publiek.

Tom Koopman na afloop: “Dit is een echte team win. We helpen elkaar en doen het met zijn allen. Het is veel meer uptempo dan in mijn eerste periode bij de Suns: jongste gasten die veel voor elkaar over hebben. Voelt goed, net als deze overwinning.” Als wij Peter van Noord feliciteren met de overwinning heeft hij maar één reactie:” Ja, deze komt wel even lekker binnen zeg.”