!
20200905 Apollo-Suns.jpg
5 september 2020

Suns slaan slag voor rust

Door Bryant Abath

LANDSMEER, 5 september 2020 - Apollo Amsterdam en Den Helder Suns zijn de eerste ploegen uit de Dutch Basketball League die het in de voorbereiding tegen elkaar opnamen. In Landsmeer bleek Den Helder Suns te sterk voor de Amsterdammers. Bij rust was het 34-58, na de pauze kwam Apollo Amsterdam wel iets dichterbij, maar het gat was al geslagen: 83-93.

Den Helder Suns heeft een deel van de selectie weten te behouden. Nog altijd zijn Yarick Brussen, Boyd van der Vuurst de Vries, Nino Gorissen en Dyon Halman bekende namen in de Marinestad. Teruggekeerd zijn Tom Koopman en Mickey Kolhorn. Nieuwe namen zijn spelers als Stan van den Elzen, Killian van den Langenbergh en Ben Kovac. Voornamelijk Kovac is een atletische speler die van afstand zeer trefzeker is. Bij Apollo zijn eveneens bekende namen in de selectie terug te vinden, zoals Sergio de Randamie, Floris Versteeg en Hicham Kherrazi. Kortom, bij beide teams een mix tussen nieuwe spelers en talent. Bij Apollo zitten de ervaren spelers echter in de eerste helft veelal op de bank. De meeste zouden in de tweede helft hun eerste minuten maken.

Den Helder gaat sterk van start. Ze vinden telkens de vrijstaande speler onder de basket en dat zet het verschil al snel op het bord. Bij Apollo wil het in de verdediging niet lopen, want bij elke bal die misgaat, is Den Helder snel naar de overkant om de fastbreak af te ronden. Ook van afstand zijn de Suns trefzeker. Kovac en Kolhorn laten zien van heel ver hun driepunters te kunnen verzilveren. Apollo komt af en toe tot scoren dankzij De Randamie en zijn buffelwerk onder de basket, maar in de verdediging wacht vervolgens het antwoord van Tom Koopman die ook van buiten raak kan schieten. Zo lopen de bezoekers gaandeweg de eerste helft uit, voornamelijk dankzij een zeer trefzeker Ben Kovac die in de eerste helft al op 19 punten komt. In de aanval spelen de Suns snelle systemen en dat leidt tot diverse scoremogelijkheden welke benut worden. Apollo komt niet tot een stop op de Helderse aanval in de eerste helft. Den Helder speelt aanvallend hoog tempo wat leidt tot een 34-58 stand bij rust. Middels een mix van snelle aanvalsmogelijkheden waar de Suns over beschikken, zouden ze het dit seizoen veel teams lastig kunnen maken.

Coach Laki Lakner zal iets moeten bedenken om Apollo terug te laten komen in de wedstrijd. Vlak na rust gebeurt dat nog niet, want Den Helder vindt onder het bord Yarick Brussen en van afstand opnieuw Kovac die moeilijk is af te stoppen. Den Helder neemt hierdoor al snel afstand naar een 37-67 tussenstand en lijkt op dat moment glorieus naar de eerste overwinningen in hun oefencampagne te spelen. Na twee minuten na rust begint het te lopen bij Apollo. Den Helder speelt gewoon haar aanvallen en verdediging zoals de ploeg in het begin deed, maar de Suns krijgen gaandeweg het derde kwart moeite met de verdediging van de hoofdstedelingen. In de aanval krijgt Apollo de ballen er makkelijker in. Noam Hasson is snel goed voor twee driepunters en ook Keyshawn Bottelier weet meerdere floaters te verzilveren. Ze komt Apollo dichter bij Den Helder, dat er geen bal meer in krijgt in het derde kwart. Apollo besluit de ervaren spelers als Skip Samson, Floris Versteeg en Renato Orsini in het veld te zetten. Het lukt hierdoor terug te komen in de wedstrijd. Versteeg zet met een driepunter het verschil binnen de 20 punten en Skip Samson brengt de stand op 56-70 dankzij een driepunter.

Den Helder gaat weer zoeken naar nieuwe mogelijkheden in de aanval en vindt daarbij Stan van den Elzen vanaf de driepuntslijn. Hierdoor lijken ze naar een veilige marge te klimmen, maar Apollo komt terug in de wedstrijd. De Randamie verkleint het gat met een driepunter, en even later zorgt Versteeg voor een verschil van nog maar zeven punten: 81-88. Er zijn dan nog twee minuten te gaan, maar Den Helder blijft zuinig op de vrije worp lijn en heeft bovendien Kovac die de laatste bal erin gooit. In de laatste vijf minuten werd het nog spannend, maar Den Helder pakt deze overwinning in de oefencampagne met 83-93. De Suns komen volgende week zaterdag in Leiden in actie tegen Zorg en Zekerheid Leiden.