!
27112020 NED ZWE Emmanuel Nzekwesi.jpg
20 augustus 2021

Waardevolle ervaring voor Emmanuel Nzekwesi in NBA Summer League

Door Ronald van Dam

Emmanuel Nzekwesi heeft de afgelopen twee weken meegedraaid met de Phoenix Suns in de Summer League van de NBA. Zijn speeltijd bleef beperkt in de vijf duels die de verliezend NBA-finalist uit Arizona speelde, maar al met was het een waardevolle ervaring voor de 2.03 meter lange forward van de Orange Lions. De 23-jarige international die afgelopen seizoen kampioen van Nederland werd met Zorg en Zekerheid Leiden keert nu weer terug naar Europa. Komend seizoen komt hij in de nieuwe BNXT League uit voor Belfius Mons-Hainaut uit België.

De Summer League, beter bekend als de Las Vegas Summer League, is een off season competitie die door de NBA wordt georganiseerd om clubs de kans te geven hun draftkeuzes, sophmores (tweedejaars), G-League spelers en andere talenten die ze in het vizier hebben, aan het werk te zien. Nzekwesi, die zijn opleiding als basketballer genoot in de Verenigde Staten aan de Universiteit van Oral Roberts, speelde zich afgelopen seizoen in de kijker bij Zorg en Zekerheid Leiden. Het was na vier seizoenen college basketball zijn eerste seizoen in Europa. Bij Leiden in de Dutch Basketball League was hij goed per wedstrijd voor gemiddeld 20,3 punten, 8,5 rebounds, 1,6 steals en een schotpercentage van 65,4 procent, reden voor de Suns om hem uit te nodigen voor de Summer League.

In de vijf duels tegen de Lakers, Utah, Denver, Portland en Cleveland in de periode van 8 t/m 17 augustus kwam Nzekwesi alleen in de wedstrijd tegen de Nuggets in actie. Hij maakte daarin ruim drie minuten, waarin hij twee rebounds pakte en beide vrijeworppogingen die hij kreeg verzilverde. De grote blikvanger bij het Summer League-team van de Suns was forward/center Jalen Smith die de club uit Phoenix vorig seizoen als tiende koos in de draft. De 21-jarige Smith debuteerde afgelopen seizoen bij de Suns in de NBA en kreeg in 27 duels speeltijd.

20201219 Nzekwesi.jpg

Zorg en Zekerheid Leiden-coach Geert Hammink is er trots op dat Nzekwesi een uitnodiging voor de Summer League heeft gehad. “Emmanuel was afgelopen seizoen voor ons een perfecte professional. Daarbij, en dat is misschien nog wel belangrijker, een fantastische man buiten het veld. Iedereen weet dat zijn bijdrage aan ons succes vorig seizoen enorm was. Ik gun het Emmanuel op alle vlakken dat hij in Las Vegas met de Suns mee mocht draaien. Ik hoop dat het een mooie ervaring is geweest. In de Summer League zijn volledige squads actief met meestal een aantal spelers die al bij de clubs onder contract staan en een paar die ze wellicht overwegen toe te voegen, al gebeurt dat meestal niet. Maar het is een mooie exposure voor de toekomst. Wij zien Emmanuel graag weer op 13 september als hij met Mons-Hainaut onze eerste tegenstander in de kwalificatie voor de Champions League is.”