!
_A3H6190.jpg
13 februari 2021

Weinig spanning in de Derby van het Noorden

Door Johan Span

LEEUWARDEN - Er waren tijden dat Aris Leeuwarden kon stunten tegen Donar. Daar was vanavond geen sprake van, alleen al omdat de Friezen zonder de door de club geschorste Criag Osaikhwuwomwan en de geblesseerden Chad Frazier en Cedric DeDecker aantraden. Toch stonden de Groningers bij rust pas 14 punten voor: 28-42. In het laatste kwart werd er toch een aanzienlijk verschil op het scorebord geschoten: 58-89.

Normaal is deze noordelijke derby altijd een feestje voor de Groninger en Friese supporters. Zaterdag werd het treffen in eigen Kalverdome te Leeuwarden gespeeld in een troosteloze omgeving met lege tribunes. Het feestje concentreerde zich deze keer op de randverschijnselen. De wedstrijd stond in het teken van Jeugdfonds Sport & Cultuur Friesland. ‘Tijdens de wedstrijd wordt aandacht gevraagd voor kinderen voor wie het niet vanzelfsprekend is om te kunnen sporten’.

Donar was zaterdag duidelijk een maatje te groot voor het nog steeds door blessures geplaagde Aris Leeuwarden. De geringe rotatie bij de Friezen brak het team zeker in het laatste kwart op.

Aris-coach Ferried Naciri: “We zijn deze week ingegaan met de doelstelling heel erg aan onszelf te werken. Voornamelijk intensiteit en fysiek spelen.” En aan dat laatste ontbrak het bij het thuisteam niet.

Na de openingsouverture van de Groningers, was het Jean-Victor Mukama die de eerste puntjes voor Aris op het bord zette. Tim Hoeve en Giannis Dimakopoulos vuurden twee bommen af naar 8-7 voor de Friezen. Het was, zo bleek later, de enige keer dat Aris aan de goede kant van de score stond. Daarna was het alleen maar Donar dat de basket liet rammelen. Met slechts vijf puntjes in de laatste vijf minuten van het eerste kwart deed Aris zich veel tekort om tot een goed resultaat te komen. Datzelfde euvel overkwam de thuisploeg in het tweede kwart. Mukama opende nog wel, maar het schot wilde verder maar niet vallen, terwijl de Groningers er lustig op los timmerden. Bij een stand van 22-33 probeerde coach Naciri via een time-out de bakens nog wel even te verzetten, maar tevergeefs.

Naciri: “Verdedigend zat het de eerste helft best goed, aanvallende rebounds limiteerden we, wij missen wat scores en ook aanvallend zit de timing niet altijd geheel lekker. Dan krijg je niet de open scores die je wilt. Maar er waren momenten dat het echt wel goed ging. Als de schoten dan wat vallen, ben je bij in de eerste helft.”

De cijfers waren overduidelijk. Met een schotpercentage van 34% voor Aris tegenover 51.6% voor Donar was de 28-42 ruststand verklaard. De Groninger overmacht vanaf de bank met 19 punten tegen 8 voor Aris was overdonderend.

Het derde kwart liet de thuisploeg nog wel even zien dat er enig perspectief in het team zit. Zeven spelers van Aris konden het netje nu wel vinden. Even liep het verschil op naar 30-49 en Naciri in een time-out moest vluchten. Torben Tönjann gaf daarna het sein daarna voor de achtervolging. ‘Jeugdfonds Sport & Cultuur Ambassadeur’ Reinder Brandsma bracht de achterstand zelfs terug naar 14 punten. Een vuurpijl van Will Moreton sloeg in de buzzer alle hoop op een goed resultaat voor de Friezen de bodem in. Bovendien was de pijp leeg bij de thuisploeg.

In het laatste kwart was het ook in de verdediging open huis. Naciri: “Ik ben tevreden over drie kwarten. Het laatste kwart met elf turnovers dus niet. Aanvallend komen wij er niet meer uit en dan wordt het verschil heel groot. Een wedstrijd duurt vier kwarten en die moet je ook gewoon uitspelen. Het is de verantwoordelijkheid voor de jongens om de energie hoog te houden. Wij moeten meer van onszelf verwachten en als we zelf voelen dat we moe zijn, moet er meer gepraat worden. Iedereen kan gewoon veertig minuten spelen. Fysiek kun je dat wel aan als je wil.”

Volgende week zaterdag komt Apollo Amsterdam naar het Kalverdome. Een week later volgt de uitwedstrijd tegen Basketbal Academie Limburg. De medische staf van Aris Leeuwarden doet er van alles aan de twee geblesseerden Chad Frazier en Cedric DeDecker dan ook weer speelminuten te gunnen.