!
LDDK-20210304-0019.jpg
8 maart 2021

Wie gaan er naar de Elite A?

Door Martin Hoekstra

OEGSTGEEST – Met nog één speelronde te gaan, is er volop spanning welke ploegen er naar de Elite A gaan. Zorg en Zekerheid Leiden, Donar en Landstede Hammers zijn daar zeker van. Vier ploegen strijden nog om een plek bij de beste zes: Heroes Den Bosch, Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball, Den Helder Suns en Yoast United. Er zijn maar liefst vijf verschillende scenario’s om te bepalen welke formatie de Elite A niet gaat halen.

Situatie 1

Den Helder Suns wint van Aris Leeuwarden en Yoast United verlies van Heroes Den Bosch. In dit geval moet Yoast United in de Elite B gaan spelen.

Situatie 2

Stel dat zowel Den Helder Suns als Yoast United donderdag niet weet te winnen, dan eindigen beide ploegen op 12 punten. Op basis van het onderling resultaat gaat Yoast United naar de Elite A en komt Den Helder Suns met ingang van zaterdag 13 maart in de Elite B uit.

Situatie 3

Indien Den Helder Suns niet van Aris Leeuwarden wint en Yoast United wel van Heroes Den Bosch, dan valt Den Helder Suns af voor de Elite A omdat ze niet genoeg winstpunten hebben verzameld.

Situatie 4

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord wint van Basketbal Academie Limburg en komt daarmee op een veilige 16 punten. Den Helder Suns wint Aris Leeuwarden en Yoast United wint van Heroes Den Bosch. In dat geval komen Den Helder Suns, Heroes Den Bosch en Yoast United allen op 14 punten uit. Op basis van onderling resultaat daalt Heroes Den Bosch, dat zowel van Den Helder Suns als Yoast United verloor, af naar de Elite B.

Situatie 5

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord verliest van Basketbal Academie Limburg, terwijl Den Helder Suns (tegen Aris Leeuwarden) en Yoast United (tegen Heroes Den Bosch) winnen. In dat geval eindigen de vier ploegen op 14 punten en gaan de onderlinge resultaten tellen. Den Helder Suns en Yoast United hebben twee keer gewonnen en zijn dus allebei safe. Zeeuw & Zeeuw Feyenoord en Heroes Den Bosch staan allebei op één zege. In dat geval telt het onderling resultaat en dat leverde een 73-71 overwinning voor Heroes Den Bosch op, waardoor Zeeuw & Zeeuw Feyenoord in de Elite B verder gaat.

Insiders zullen beweren dat sommige situaties zich niet voor gaan doen, maar daar kun je momenteel niet van uitgaan. Bovenstaande scenario’s zijn mogelijk en zo lang dat het geval is, is er niets zeker. Afhankelijk van welk scenario werkelijkheid wordt, kan dan pas de eindstand van de halve competitie opgesteld worden.

Start Elite A en B

Het zal na donderdagavond snel schakelen worden, want komende zaterdag wordt er al gestart met het spelen voor de Elite A en Elite B. De behaalde punten in de halve competitie blijven meetellen in de Elite A en Elite B. Ploegen beginnen dus niet allemaal weer op 0 punten. In de Elite A en Elite B wordt een hele competitie afgewerkt. De zes ploegen in de Elite A strijden om thuisvoordeel in de play-offs. De beste twee ploegen uit de Elite B, die in theorie meer punten zouden kunnen hebben dan de onderste ploeg uit de Elite A, gaan als nummer 7 en 8 meedoen aan de play-offs.

Play-offs

De play-offs gaan dit seizoen op 8 mei van start. In de eerste ronde gaat het om een best of two. De laagst geklasseerde ploeg speelt eerst thuis en moet daarna een uitwedstrijd spelen. De winnaar van deze tweestrijd plaatst zich voor de halve finale.

De halve finale van de play-offs staat gepland voor 15 mei. Hierin wordt een best of three systeem gehanteerd. De ploeg die als eerste twee wedstrijden wint, gaat door naar de eindstrijd.

De finale van de play-offs gaat over een best of five. Drie zeges zijn dus nodig om kampioen van de Dutch Basketball League te worden. De finale start op zaterdag 22 mei en zou in geval van vijf wedstrijden op zondag 30 mei aflopen.