!
janiek van veen den helder binnenland wbl.jpg
25 september 2021

Wie stoot Dozy BV Den Helder van de troon in de Women's Basketball League?

Door Ronald van Dam

De Women's Basketbal League gaat dit weekeinde weer van start. We maken een rondje langs de negen clubs, dezelfde negen als vorig seizoen, die uitkomen op het hoogste niveau van het vrouwenbasketball in Nederland. De conclusie: Dozy BV Den Helder gaat voor titelprolongatie, maar er zijn kapers op de kust. Er wordt anderhalve competitie gespeeld en daarna volgen de de play-offs met de bovenste vier. De halve finales (best-of-three) worden van 20 t/m 27 april 2022 gespeeld, de finale (best-of-five) van 30 april t/m 14 mei.

Dozy BV Den Helder

Voor het eerst sinds 2009 is de landstitel bij de vrouwen weer in handen van Dozy BV Den Helder, de vijftiende in totaal voor de grootmacht uit de kop van Noord-Holland. Ook dit seizoen geldt de ploeg van hoodcoach Mario Bennes weer als een van de belangrijkste titelfavorieten.
Bennes zag Maaike Klein en Femke Slim stoppen, van Sanne van Poelgeest werd het contract niet verlengd. Daartegenover staat de komst van voormalig jeugdinternational Lynn Tamis, die na drie seizoenen college basketball bij Indiana State en Texas A&M terugkeert naar Nederland en in Amsterdam gaat studeren. Ook Janis Ndiba heeft na vijf Europese seizoenen in Zweden, Hongarije en Polen besloten om weer in Nederland te gaan spelen bij de club waar ze in het seizoen 2015/2016 ook al voor uitkwam.

Bennes: "De verwachtingen voor komend seizoen zijn gelijk aan die van afgelopen jaar. Finales spelen, waarbij we gaan proberen de titel te verdedigen. Onze doelstelling is daarmee ook meteen benoemd. Het is de bedoeling dat een aantal jeugdspeelsters stappen gaat maken om nog meer een Helders gezicht te krijgen en een mooie toekomst te creëren voor het vrouwenbasketball in Den Helder. De samenwerking met de mannen die in de nieuwe BNXT League uitkomen, is in gang gezet, dus op facilitair gebied, qua marketing en op andere vlakken moeten er ook stappen gezet gaan worden. Net zoals bij een aantal andere clubs is onze voorbereiding rommelig verlopen, omdat een aantal vrouwen van de selectie heeft deelgenomen aan diverse 3x3 toernooien. Dat zorgde ervoor dat we deze week pas voor het eerst redelijk compleet met elkaar hebben kunnen trainen."

Startportaal Binnenland

Het meest opmerkelijke bij de runner-up van vorig seizoen is - naast de nieuwe sponsor Startportaal - de naam van de nieuwe assistent-coach die hoodcoach Joost van Rangelrooy gaat helpen. Niemand minder dan Remy de Wit, voormalig bondscoach bij de vrouwen, volgt Linda Appers op als assistent in Barendrecht.
In de selectie is het even wennen dat de naam van Lisa van de Adel onbreekt op het wedstrijdformulier. Het clubicoon is gestopt met basketball op het hoogste niveau en moeder geworden van een gezonde dochter Aya. Ook is afscheid genomen van spelverdeelster Jaida Roper, die terug is naar Amerika. Nieuw zijn drie talenten van de Orange Lions Academy, het nationale opleidingsprogramma aan de vrouwenkant: Jaleesa Molina, Pien Steenbergen en Frode Flos van der Schans. En op de valreep kwam ook nog Janine Guyt over van Triple Threat, wat natuurlijk een fijne versterking is voor de Barendrechtse club.

Van Rangelrooy: "Kort maar krachtig: wij gaan voor revanche en willen dit jaar kampioen worden. We zijn dit jaar langer en dieper van de bank, dus ik ben benieuwd of we die doestelling gaan realiseren."

Sportiff Company Grasshoppers

Bij de vrouwen van Sportiff Company Grasshoppers staat dit jaar coach Rick Driessen weer aan het roer, als opvolger van Axel Gouw. De kampioenenmaker (2018 en 2019) heeft geen speciale doelstelling meegekregen, omdat hij daar - naar eigen zeggen - niet in gelooft. ,,Elke wedstrijd jezelf een klein beetje verbeteren", is zijn credo, "en dat lijkt vaak makkelijker dan het is." Driessen is erg blij met de mentale instelling die zijn zeer jonge ploeg tot nu toe laat zien bij de trainingen en in de oefenwedstrijden, waarin twee keer werd gewonnen van het Belgisch Laarne, maar zijn ploeg ook één keer basketballes kreeg van het Duitse Osnabrück.

Driessen: ,,Dit is het meest hechte team dat ik in Katwijk getraind heb en daar gaan we zeker van profiteren, want een team in opbouw heeft het nooit makkelijk. Aan het einde van het seizoen zullen we trots zijn op onze progressie. Daar ben ik van overtuigd.''

27022021 Lekdetec.nl Kantebeen.jpg

Lekdetec.nl

Net als Grasshoppers heeft ook Lekdetec.nl een nieuwe coach. De 30-jarige Jeroen van Vugt volgt in Bemmel Vincent van Sliedregt op, die hoodcoach is geworden van Aris Leeuwarden in de BNXT League van de mannen. Van Vugt was de afgelopen vier seizoenen assistent-coach bij Heroes Den Bosch, waar hij ook de U14 t/m U22 teams training gaf. Daarnaast werkte hij twee zomers als assistent van Paul Vervaeck bij de Orange Lions Mannen U18. "En nu ga ik vol enthousiasme aan de slag bij de vrouwen van Lekdetec, mannen van Yoast United en DTL United Academie."
Belangrijkste wisselingen in de selectie zijn het vertrek van (foto hierboven) Asa Kantebeen (naar Aasarta Barakaldo) en Katoo Koenen. Nieuw is Evi Dekker, afkomstig van Triple Threat.

Van Vugt: "Ons doel komend seizoen is als team de bal goed rond laten gaan, zodat elk individu in zijn kracht komt te spelen. Daarbij zal de nadruk ook liggen op teamdefense met een snelle omschakeling naar de aanval. We gaan proberen in de top vier te eindigen en zover mogelijk te komen in de strijd om de beker."

Lions Basketball

De club uit Landsmeer, voor het laatst kampioen in 2016, liep afgelopen seizoen de halve finales van de play-offs mis. Hoofdcoach Marlous Nieuwveen, die bleef, wil met haar ploeg "voor de prijzen spelen", maar zal dat moeten doen zonder Benthe Versteeg (vertrokken naar Amerika), Jose Verhulsdonck (gestopt en teammanager geworden) en Kim Hartman (geblesseerd en hopelijk begin 2022 weer inzetbaar). Nieuwveen zag wel Claire Hirman teruggkeren van Triple Threat en is ook blij met de komst van Lies van Straaten die na een jaartje buitenland ook weer terug is op het oude nest. Nieuw is de jonge 1.92 meter lange Evie van der Woude, afkomstig van de Orange Lions Academy.

Nieuwveen: "Laat ik beginnen met te zeggen dat ik blij ben dat we waarschijnlijk weer een normaal en volwaardig seizoen gaan spelen met publiek erbij. Als ik naar onze voorbereiding kijk, ging het qua team goed, maar vielen de resultaten een beetje tegen. Ik ben wel positef gestemd over waar we nu zijn ten op zichte van vorig sezoen. Het is nu meer een kwestie van finetunen en dingen verder uitdiepen. We hoeven niet opnieuw te beginnen. Ja, we hebben er heel veel zin in."

Jolly Jumpers

De club uit Tubbergen begint ook met een andere coach aan het seizoen. Chris Stomp volgt Mart Kieftenbeld op. Stomp is verhuisd van Arnhem naar Lemelerveld, vandaar dat coachen in Tubbergen een optie werd voor de coach die tijdens het 'coronaseizoen' geen team coachte, maar vooral individueel bezig is geweest met spelers als Shane Hammink en Jito Kok. Daarvoor coachte hij drie seizoenen de Dreamfield Dolphins, het mannenteam van Batouwe. Zijn assistenten zijn Wim van Ek en Twent Stijger.

Nieuw in het Tubbergse team is Jasmijn de Ceuninck. Zij komt over van de Uitsmijters uit Almelo. Een andere versterking is de Finse basketbalster Erika Mäkelä. De van de Finse kampioen Kotka Peli-Karhut afkomstige guard gaat in Enschede studeren.

Stomp: "Behalve de komst van deze twee is het team verder hetzelfde gebleven. De focus zag liggen op de doorontwikkeling van de eigen jeugd en speelsters uit Dames 2. Onze verwachting voor dit seizoen is de play-offs halen, speelsters indivudueel verder ontwikkelen en in de toekomst een stabiele ploeg in de top vier worden."

17032021 Lekdetec Jolly Jumpers.jpg

BC Utrecht Cangeroes

Coach Ramon Kuipers zag Roos Hof (gaat in het buitenland wonen en werken), Hennie van Schaik (naar Amerika) en Anna van Dalsum (stapje terug vanwege een nieuwe studie) vertrekken. Hij verwelkomt Sanne Vonk, Ciska Kolle en Jozian Cissé, alledrie afkomstig uit de eigen gelederen.

Kuipers: "Ik verwacht geen makkelijk seizoen. Maar we kunnen wel doorbouwen, omdat we een groot deel van de selectie hebben behouden en een mooie aanvulling vanuit de eigen vereniging hebben. Het is wel erg jammer om te zien dat de topteams nog sterker zijn geworden en eigenlijk de routiniers en talenten weer naar zich toe kunnen trekken. De competitie wordt er zo niet leuker op. Aan ons dus om te laten zien dat spelen in Utrecht ook mooi en ambitieus is. De faciliteiten worden nog steeds beter en ik kan niet anders zeggen dan dat we in een goede sfeer aan het werk zijn. Ik ben erg tevreden over de seizoensvoorbereiding waarin we behoorlijk aan de bak moesten tegen veel buitenlandse ploegen, maar die qua teamproces en basketball is verlopen zoals ik had bedacht. Doelstelling is nog steeds om beter te worden, zoals dat vorig jaar ook is gelukt. Ik heb nog niet veel van de andere ploegen gezien, maar we gaan het iedereen zo moeilijk mogelijk maken."

Triple Threat

De club uit Haarlem, die vorig seizoen verdienstelijk debuteerde in de WBL, nam een rigoreus besluit. Er werd afscheid genomen van de ervaren speelsters zoals Janine Guyt (Binnenland), Noami Halman (zwanger), Evi Dekker (Lekdetec.nl) en Katie Bussey (Amerika), want Triple Threat wil vol inzetten op de jeugd en schuift het U20 team door naar het seniorenteam in de eredivisie. Volgens hoofdcoach Dominique Schemmekes was er voor de U20 ploeg niets meer te halen en te leren in de eigen competitie.

Schemmekes: "Alle ervaren krachten zijn dus weg. We gaan het met de U20-meiden doen. Verwachtingen hebben we niet, behalve dan dat we ons blijven ontwikkelen, dat we met dit jonge team leuke wedstrijden gaan spelen en dat we snel en competitief gaan zijn tegen sommige teams. Het onderliggende doel is jonge speelsters opleiden en die klaarstomen voor de WBL. We speelden al jong, maar nu is het compleet jong, zonder 'pro's' of wat dan ook."

Keijser Capital Martini Sparks

Robert Tinga begint in Haren aan zijn tweede seizoen als hoofdcoach bij de Sparks. Hij raakte Daniëlle Pruijs, Maaike Koelman, Demi Mulder, Luna Love en Iris van der Wal kwijt, maar verwelkomt ook een aantal nieuwe speelsters. Sky Love (de jongere zus van Luna) en Leonie Beens komen van Landstede, waarmee de Sparks samenwerken. Buitenlandse versterkingen zijn de Servische Ema Djordevic (gaat drie jaar in Groningen studeren), de Amerikaanse Carolyne Lawley (speelde afgelopen seizoen als prof in Portugal) en diens landgenote Addy Clift (Oklahoma Ravens). Voeg daarbij de van blessures teruggekeerde Kirsten Simpson en Carmen Dijkhuis, plus jeugdspeelsters Gitte Preusting, Audrey Manninga en Marte Dortmond, zo er staat een compleet nieuwe ploeg.

Tinga: "We willen een mooie stap maken en de laatste plek van vorig seizoen inruilen voor de vierde of vijfde plaats. Een aantal meiden is afgehaakt als gevolg van de frustraties van vorig seizoen, maar er staat nu een team met speelsters die voor elkaar willen werken. We willen iets gaan neerzetten met elkaar, een team zijn met een eigen identiteit die past bij de mentaliteit in deze regio: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Werk je kapot, want als je topsport wilt bedrijven, horen daar dingen bij die je moet doen of juist moet laten. Let op: de Sparks gaan elke wedstrijd voor de winst spelen."