!
Yoast - Aris Leeuwarden-5.jpg
5 april 2021

Yoast United fluitend naar winst

Door Vincent Decates

BEMMEL - Aris Leeuwarden heeft Yoast United geen strobreed in weg gelegd. Al na het eerste kwart genoot de ploeg uit Bemmel een ruime voorsprong: 21-8. Coach Matthew Otten kon al voor rust al zijn bankspelers in het veld zetten zonder in de problemen te komen. Voor Aris Leeuwarden, nog steeds zonder Chad Frazier, is het seizoen eigenlijk al wel voorbij, ook al zijn er nog drie duels te spelen. Via een ruststand van 40-20 werd het, ondanks een beduidend betere tweede helft van de Friezen, 74-56.

Yoast United is nog ongeslagen in de Elite B en wil die winning streak graag doorzetten in eigen huis tegen Aris. De basketballers uit Gelderland moeten dat echter wel zien te doen zonder aanvoerder Matthew van Tongeren, die in de wedstrijd tegen BAL een gekneusde rib opliep. Ook Jurrian Douwes (enkel) is niet van de partij. Jesse Markusse is juist weer hersteld van zijn enkelblessure. Aris, dat alle punten kan gebruiken om niet onderaan te eindigen, moet het eveneens zonder de nodige namen stellen. Jean-Victor Mukama is langere tijd geblesseerd en teruggekeerd naar Canada om te revalideren, Craig O. werd enkele weken terug uit de wedstrijdselectie gezet en ook Chad Frazier is nog niet van de partij. Er zijn dan ook slechts negen spelers afgereisd naar het Betuwse dorpje, inclusief de recent teruggekeerde Tijme van Dijk.

Beide ploegen beginnen de wedstrijd niet op hun paasbest. Dankzij goed verdedigend spel van de Friezen, die spelverdeler Austin Luke continu op zijn hielen zitten, verspeelt Yoast de bal enkele keren op rij. Aan de andere kant gooien de Friezen zelf ook de bal meermaals op slordige wijze weg. De eerste score komt na anderhalve minuut: een krachtige dunk van Andres Ibarguen. Het is het signaal voor Yoast om het heft in handen te nemen. Dankzij scores van Ibarguen en Robin Simonis komt de score vervolgens al snel op 13-2. Als Kaleb Warner even later vanuit de hoek raak schiet, vlucht coach Ferried Naciri in een time-out. Ook wordt Giannis Dimakopoulos ingebracht: de boomlange Griek bleek een kleine maand geleden in Friesland een ware plaaggeest te zijn voor de Bemmelnaren. Helaas zonder het beoogde succes. Hoewel de scoringsdrang in eerste instantie wordt gestopt en Aris zelf een paar keer de ring weet te vinden, is het vooral de ploeg van Matthew Otten die de wedstrijd dicteert. De voorsprong verkleinen zit er niet in voor de Friezen. Het is uiteindelijk Warner die met een driepunter de stand op 21-8 zet.

Het tweede kwart begint gelijk flitsend met een dunk van Warner (topscorer met 18 punten), die even later ook een driepunter raak schiet. Keime Helfrich weet eveneens een afstandsbommetje te raken. De bezoekers daarentegen weten de weg naar de basket simpelweg niet te vinden. De eerste score, een driepunter van Cedric DeDecker, laat een kleine drie minuten op zich wachten. Met twee vrije worpen maakt Jett Speelman er vervolgens echter al snel een verschil van twintig van: 31-11. Bij Yoast krijgen ondertussen de bankspelers ook de nodige minuten toebedeeld. Maar het spelbeeld veranderd nauwelijks: Aris deelt slechts speldenprikjes uit, terwijl Bemmel gretig de ring op zoekt. Als even later Ibarguen in de omschakeling zelfs niet met een harde fout gestopt kan worden (onsportief gefloten, bonus gemist), neemt coach Naciri weer een time-out aan om zijn jongens een donderspeech te geven. Maar ook nu zonder het nodige effect: Op een drietje van DeDecker na ontbreekt het bij de ploeg uit het hoge noorden simpelweg aan de scoringsdrang. Halverwege is het dan 40-20.

De theepauze heeft de Friezen duidelijk goed gedaan. Ze komen in het derde kwart een stuk beter voor de boeg en weten aanvallend weer het net te vinden. Zo scoort Sjoerd Koopmans (13 punten in totaal) een lay-up na een goede loopactie en ook Björn de Vries weet na een sterke actie te dunken. Omdat aan de andere kant onder andere Ibarguen en Luke ook wat terug doen van dichtbij, houden de teams elkaar goed in evenwicht. Een dunk van Warner wordt even later ongedaan gemaakt door Torben Tönjann met een afgemeten schotje vanaf de ellenboog. Als diezelfde Tönjann een aanval later ook nog een driepunter erin schiet, is het de beurt aan coach Matthew Otten om een time-out te nemen. Maar ook na die time-out blijft het spannend. Voor de bezoekers raakt DeDecker (12 punten) zijn derde afstandsschot. Met 19-17 (59-37) waren de twee teams dit kwart zeer aan elkaar gewaagd.

Ook in het laatste bedrijf houden de twee ploegen elkaar in evenwicht. Markusse scoort namens de Bemmelnaren van dichtbij, waarna De Vries vanaf achter de driepuntslijn raak schiet voor de bezoekers. Van Dijk brengt het verschil vervolgens met een lay-up terug naar 18, maar dankzij Luke (driepunter) en Jaro Abrams (lay-up) weet Bemmel toch weer uit te lopen. Hoewel de bezoekers met fel verdedigend spel Bemmel dwingen tot meerdere geforceerde schoten is inlopen er echter niet bij. Yoast kan de wedstrijd, zoals afgelopen weken vaker het geval was, eenvoudig binnenhalen. Met vier minuten te gaan komen bij beide ploegen de bankspelers het veld in. Het verandert voor het spelbeeld weinig. Namens de Friezen schiet Koopmans van afstand raak, waarna Simonis hetzelfde doet voor Yoast. Minpuntje voor Aris: Dimakopoulos raakt na een actie geblesseerd aan zijn hand en keert niet meer terug. Met twee rake vrije worpen zet Reinder Brandsma (12 punten) uiteindelijk de eindstand op het bord: 74-56.