!
LDDK-20190928-0002-2.jpg
30 september 2019

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord maakt het ZZ Leiden lastig

Door Mark Vrolijk

ROTTERDAM, 28 september 2019 - Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball heeft het Zorg en Zekerheid Leiden aardig lastig gemaakt. De Rotterdammers kwamen zeven minuten na rust 10 punten voor (61-51), maar konden uiteindelijk niet voor een stunt zorgen: 79-82.

Tegenover de bekerwinnaar van afgelopen seizoen stond zaterdagavond een getransformeerd Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball. De vernieuwing in selectie, de nieuwe coach in de persoon van Toon van Helfteren en ja, absoluut ook het fonkelnieuwe Feyenoordshirt waarin de Rotterdammers gisteren voor het eerst speelden: alles kwam gisteren samen in een wedstrijd waarin Zeeuw & Zeeuw de Leidse ploeg het vuur na aan de schenen legde.

Mede dankzij de royale opkomst van klanten en zakenrelaties van wedstrijdsponsor Forward Lease en supporters van de bezoekende club zijn de tribunes goed gevuld. Dat zijn helaas niet de tribunes van Topsporthal 1, aangezien het daar niet lukt om de techniek werkend te krijgen.

Applaus daalt al neer nog voordat de wedstrijd begint, namelijk als afscheid genomen wordt van twee spelers die afgelopen jaren veel voor Feyenoord Basketball hebben betekend: Ties Theeuwkens en Robert Krabbendam.“Wij zijn als club zeer dankbaar voor jullie betrokkenheid en inzet, maar vooral jullie aanwezigheid als mens”, spreekt directeur commerciële en technische zaken Armand Salomon, die als hoofdcoach vier seizoenen met Theeuwkens en Krabbendam samenwerkte. “Jullie mogen trots zijn op jullie carrière. Met als hoogtepunt het bereiken van de halve finale in de play-offs door Den Bosch uit te schakelen. Jullie zijn een van de pijlers geweest van de groei van onze club.”

Nadat de sprongbal eenmaal heeft plaatsgevonden, zijn het in eerste instantie vooral de meegereisde Leidse supporters die veel te applaudisseren hebben. Binnen vijf minuten staat het 2-13, dankzij scores van Jarvis Williams, die al snel op zeven punten komt.

Daarna mag het Rotterdamse publiek echter voorzichtig de handen gaan opwarmen, als opmaat naar wat een razend spannende wedstrijd wordt. Quentin Snider, die nog geen week in Rotterdam is, scoort voor het eerst in Feyenoordshirt en ook Jeroen van der List, Willem Brandwijk en Mack Bruining gaan zich met de score bemoeien. Na tien minuten spelen staat het 14-21.

Zeeuw & Zeeuw begint het tweede kwart nog steeds wat roestig en gespannen, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden na vijf minuten de voorsprong weer heeft uitgebouwd naar 25-36. Maar gaandeweg raken de Rotterdammers in hun ritme, wat vooral de danken is aan Keyshawn Woods. De 23-jarige Amerikaan, die in het eerste kwart nog niet scoorde, maakt in korte tijd acht punten, waaronder een cruciale driepunter vlak voor rust, waardoor de Leidenaren bij rust binnen handbereik zijn: 41-45.

Dan. Na de thee. Met een warme motor en extra instructies van Van Helfteren op zak, komt ook Willem Brandwijk los. Maar dan ook letterlijk, volledig, los van de grond. Met twee monsterlijke dunks, waarvan met name de laatste, een fabuleuze putback na een gemist schot van een teamgenoot, het Rotterdamse publiek in extase brengt. En dan staat Zeeuw & Zeeuw nog niet eens voor. Daar zorgt Snider even later met een driepunter wel voor: 51-49.

Feyenoord loopt nog uit naar 61-51, maar aan het eind van het derde kwart komt Zorg en Zekerheid Leiden weer sterk terug. Het laatste kwart wordt ingegaan met een gelijke stand: 63-63.

In het slotkwart laat ook Williams, met 25 punten topscorer van de wedstrijd, zien dat hij kan dunken. Zowel het Leidse als Rotterdamse publiek klapt zich inmiddels de blaren op de handen en als er punten voor show gegeven hadden kunnen worden, dan hebben zowel Brandwijk als Williams die vandaag verdiend.

Met nog tien seconden en een 76-82 stand schreeuwt de Rotterdamse massa de thuisploeg nog één keer vooruit. Het is Snider, die zijn debuut met 20 punten en 4 rebounds bekroont, die met een and-1 de score op 79-82 brengt. Het publiek houdt de adem in bij de schotpoging die diezelfde Snider in de laatste seconde nog onderneemt, maar het schot wordt gekraakt door Worthy de Jong: het blijft 79-82. Zeeuw & Zeeuw verliest de competitieopening, maar laat zien dat het alles in zich heeft om er een succesvol seizoen van te maken.