!
20210116 Mack Bruining.jpg
16 januari 2021

Zeeuw & Zeeuw ruim naar winst

ROTTERDAM - Zeeuw & Zeeuw Feyenoord is de hervatting van de Dutch Basketball League goed begonnen. Net als in oktober was Apollo Amsterdam het slachtoffer van de Rotterdamse dadendrang. Bij rust was het 47-28 voor de thuisploeg, aan het eind gaf het scorebord 90-54 aan.

Het verschil in de kleine klassieker was groot, Rotterdam won met duidelijke cijfers van Amsterdam. Maar na afloop durfde niemand van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord te beweren dat de ploeg van Toon van Helfteren een uitstekende wedstrijd had gespeeld. De roodwitten kwamen goed voor de dag, dat was een feit, maar het verweer uit de hoofdstad was zo minimaal dat op basis van dit treffen geen conclusies konden worden getrokken over de kracht van de Rotterdammers.

Bij de warming-up vallen twee dingen op: Zeeuw & Zeeuw moet het zonder Ordane Kanda stellen die aan de kant blijft met een hamstringblessure. Wel loopt Jeroen de Baat mee, wiens overschrijving op het laatste moment is rondgekomen. Van Helfteren start verrassend met de 22-jarige Yamill Wip. Arunas Mikalauskas opent de score met één rake vrije worp, in de tegenaanval scoort Ids Rebergen de 1-2. Dat is de enige voorsprong voor de Amsterdammers in de wedstrijd, want Feyenoord plaatst een 10-0 run en daarmee is de toon gezet. Mack Bruining vervangt Kanda uitstekend op de pointguardpositie. Van Helfteren wisselt lekker door, Raidell de Pree, Jeroen de Baat en Pavle Latinovic komen al in het eerste bedrijf binnen de lijnen. Met 20-8 eindigt het eerste kwart.

Mikalauskas scoort drie opeenvolgende vrije worpen en uit een actie naar het bord, De Baat scoort sterk uit de rebound, Coen Stolk laat twee bommetjes vallen en met een and-one van Juan Davis plaatst de thuisploeg een 13-0 run (36-10). Met driepunters van Dexter Hope, Sergio de Randamie en Floris Versteeg doet Apollo iets terug, maar het is te weinig om in de buurt van Feyenoord te komen. We gaan rusten bij een stand van 47-28.

In de derde periode komt er iets meer spirit in de Amsterdamse verdediging. Een ‘onsportieve’ fout van Davis zet Hicham Kherrazi aan de vrije worplijn. Een driepunter van Jacopo Bertotti en twee driepunters van De Randamie brengen Apollo halverwege het kwart op 13 punten (55-42). Van Helfteren pakt een time-out en daarna scoort Apollo vijf minuten lang niet meer. Driepunters van Mikalauskas, Bruining en Stolk zorgen voor een kwartstand van 67-42.

In het laatste bedrijf valt vooral Wip op met twee dunks. De eerste vanuit een eigen steal, de tweede wanneer hij dwars door de Amsterdamse verdediging naar het bord gaat. Het zijn de hoogtepunten van de laatste minuten waarin Feyenoord de voorsprong naar 36 punten uit bouwt. Eindstand: 90-54.

Aanstaande donderdag mag Zeeuw & Zeeuw alweer thuis aan de bak; dan komt Aris Leeuwarden naar het Topsportcentrum.