!BASKETBALLNEDERLANDBASKETBALLNEDERLAND
20210919 SuperCup winnaars.jpg
19 september 2021

Zorg en Zekerheid Leiden verovert derde SuperCup

Door Martin Hoekstra

LEIDEN - Zorg en Zekerheid Leiden heeft zondagmiddag de derde Nederlandse SuperCup in de wacht gesleept. Bekerwinnaar Basketbal Academie Limburg bood dapper tegenstand, maar moest de Leidse ploeg vlak voor en net na de rust (45-38) laten gaan. In de tweede helft kwamen de Limburgers terug, maar Worthy de Jong wilde van geen wijken weten. De eindstand van dit treffen was 87-74.

Geert Hammink opende met zijn inmiddels vaste startende vijf, bestaande uit Marijn Ververs, Jhonathan Dunn, Einaras Tubutis, Arunas Mikalauskas en Asbjørn Midtgaard. Radenko Varagic, die inmiddels weet dat Andrew Eudy dit seizoen niet meer in actie komt, zette daar Roel van Overbeek, Christopher Hudson, Sander Hollanders, Neil Masnic en Odin Verhoeven tegenover.

BAL kwam beter uit de startblokken met driepunters van Hudson en Masnic (3 and-1): 0-7. Dunn brak met een driepunter de ban voor de Leidse formatie, maar de Weerter formatie bleef de leiding houden. Halverwege het eerste kwart gaf het scorebord 11-14 aan. Via een drietje van Worthy de Jong werd het na zes minuten gelijk (16-16), maar de laatste schermutselingen pakten in het voordeel van de Limburgers uit. Zij sloten het eerste kwart met een 20-24 voorsprong af.

Kort na het begin van het tweede kwart was BAL uitgelopen naar 20-29. Met een driepunter wees Maarten Bouwknecht zijn ploeg de weg. Met nog 4’44 te gaan en Bouwknecht op weg naar de mogelijk gelijkmakende vrije worpen, nam BAL een time-out. Nadat Midtgaard vanaf de lijn voor 32-30 had gezorgd, sloeg de vlam in de pan. Luuk van Bree blockte een poging van Roel van Overbeek, waarna Dunn aan de andere kant via een alley-oop voor 34-30 zorgde. Radenko Varagic, de aimabele coach van de Limburgers, maakte zich hier zo boos over dat hij met twee technische fouten de zaal moest verlaten. Dunn benutte beide vrije worpen, waarna Van Bree met een drietje voor 39-30 zorgde; een 19-1 Leidse run. Hudson en Marijan Obad deden nog wat terug, maar de Leidse ploeg sloot de eerste helft met een 45-38 voorsprong af.

Na de pauze zorgde Dunn met vijf punten op rij dat het gaatje boven de 10 punten kwam. Pas na een kleine drie minuten spelen kwam BAL weer op het scorebord via een vrije worp van Verhoeven. Via Mikalauskas en een dunk van Midtgaard sloop Zorg en Zekerheid Leiden weg van BAL: 54-39. Via driepunters van Sander Hollanders en Hudson en brutaal spel van Jef de Vries kwamen de Limburgers toch weer dichterbij: 61-50. Nadat Van Bree met een bommetje voor 66-50 had gezorgd, knalde BAL via Hollanders en Masnic twee drietjes kort achter elkaar raak, waardoor het derde kwart bij 68-56 werd afgesloten.

Na amper drie minuten spelen in het laatste kwart was de Leidse voorsprong teruggelopen tot 70-64. Dat zijn dan de momenten dat Worthy de Jong zijn ploeg bij de hand neemt. Met spectaculaire drives, het stelen van de bal nadat iemand van BAL eigenlijk de verdedigende rebound had gepakt, een chase down block en nog weer eens scoren uit een aanvallende rebound. Bouwknecht bekroonde een 8-0 run en daarmee was de strijd om de SuperCup wel gestreden. Wietze Nossek sprokkelde nog wat puntjes bijeen voor BAL en Midtgaard dunkte maar weer eens raak. Aan het einde gaf het scorebord 87-74 aan.

Daarmee veroverde Zorg en Zekerheid Leiden voor de derde keer de immens grote SuperCup. Eerder was de ploeg daar in 2011 en 2012 in geslaagd. De focus kan bij beide ploegen nu op de competitie worden gericht.

Scores Zorg en Zekerheid Leiden: Jhonathan Dunn 20, Worthy de Jong 16, Asbjørn Midtgaard 14 (8 rebounds), Luuk van Bree 13, Maarten Bouwknecht 9, Arunas Mikalauskas 6 (8 rebounds, 6 assists), Marijn Ververs 6 (6 assists) en Einaras Tubutis 3.

Scores Basketbal Academie Limburg: Christopher Hudson 20 (7 rebounds), Sander Hollanders 16, Wietze Nossek 9, Marijan Obad 8, Neil Masnic 7, Jef de Vries 6, Odin Verhoeven 5 en Roel van Overbeek 3 (9 assists).