!
20210110 Mukama.jpg
10 januari 2021

ZZ Leiden blijft Aris voor

Door Johan Span

LEEUWARDEN - Zorg en Zekerheid Leiden heeft de afsluitende oefenwinst tegen Aris Leeuwarden in winst omgezet. In het Friese Kalverdijkje ging de Leidse ploeg halverwege met 38-46 aan de leiding. In het vierde kwart liep het verschil even op naar 22 punten, maar aan het slot wist Aris Leeuwarden de schade te beperken tot 86-98. LATER MEER

De Friezen beperken de voorbereiding, na een ‘scrimmage’ in Rotterdam, tot één oefenwedstrijd. De tegenstander, de basketballers uit de Sleutelstad Zorg en Zekerheid Leiden, had daartegen al drie oefenwedstrijden achter de kiezen. Verlies tegen Landstede Hammers Zwolle (55-70) en nipt verlies tegen Donar Groningen (84-88). Zaterdag (gisteren) werd er nog in eigen Vijf Meihal met 77-53 gewonnen van Basketbal Academie Limburg (BAL). Zondag was Aris Leeuwarden gastheer voor het team van coach Geert Hammink uit Leiden.

Na het vertrek bij de Friezen van de Fransman Thomas Smallwood werd razendsnel de 26-jarige 2.18 meter lange Griek Giannis Dimakopoulos aangetrokken. De Sleutelstadbewoners waren dan ook verder in de voorbereiding dan het team van Ferried Naciri. Bij Zorg en Zekerheid Leiden is Giddy Potts een nieuweling en keerde Carrington Love terug in de Leidse formatie. Worthy de Jong speelde uit voorzorg niet.

Aris kon lang in het spoor blijven van ZZ Leiden en zette 86 punten op het bord. Maar waar de schutterij zijn werk deed, moet er aan de verdediging de nodige reparaties worden uitgevoerd. Aris-coach Ferried Naciri: “Ik ben blij dat wij weer kunnen beginnen. Ik heb een hoop goede dingen gezien en ook waar we aan moeten werken, maar daarom spelen wij ook tegen Leiden. Die kan ons de zwakke punten laten zien. Te weinig fysiek in de rebounds, aanvallend goed spel en je ziet wel de potentie die er in zit. We kunnen geen teams meer dan 90 punten laten maken als we een kans kunnen maken om te winnen.”

Uitblinker Emmanuel Nzekwesi (23 punten) nam zijn team vanaf acquit bij de hand met een drietje. In het eerste kwart was hij alleen al goed voor 11 punten. Bij Aris gaf rasschutter Jean-Victor Mukama het nodige tegenwicht met 12 punten. Maar ook hij kon niet verhinderen dat Aris, na even een 10-9 voorsprong, het verdere van de wedstrijd tegen een achterstand aan moest kijken. Het eerste kwart werd afgesloten met 16-22 voorsprong voor de gasten.

In het tweede kwart vuurde nieuweling Giddy Potts bij ZZ Leiden drie bommetjes af en tilde Carrington Love het verschil naar 15 punten tilde. Het moment voor de Griek Giannis Dimakopoulos bij Aris zich ook om te melden. Bij rust was de achterstand bij een score van 38-46 weer te overzien.

Met acht punten op rij na rust door Nzekwesi moest Aris-coach Naciri andermaal aan de rem trekken. Drietjes van Cedric DeDecker, Chad Frazier en Mukama brachten het verschil weer terig naar 51-58. Het was echter Michael Finke (11 punten met een totaal van 20) die in het derde kwart definitief de trekker overhaalde. Met nog een kwart voor de boeg keken de gastheren tegen een 55-72 achterstand aan. Waar beide verdedigingen in het laatste kwart open huis hielden, werd dit afgesloten met 31-26 voor de Friezen. Negen spelers bij Aris Leeuwarden kregen 13 minuten of meer speeltijd. De eindstand luidde 86-98.

Scores Aris Leeuwarden: Jean-Victor Mukama 30, Cedric DeDecker 13, Chad Frazier 12, Reinder Brandsma 11, Giannis Dimakopoulos 10, Torben Tönjann 5, Sjoerd Koopmans 4 en Tim Hoeve 1.

Scores Zorg en Zekerheid Leiden: Emmanuel Nzekwesi 23, Giddy Potts 20, Michael Finke 20, Carrington Love 18, Luuk van Bree 7, Romano Sibilo 6, Calvin Poulina 2 en Marijn Ververs 2.