!
20210227 Nick King.jpg
27 februari 2021

ZZ Leiden haalt uit

Door Martin Hoekstra

LEIDEN - Zorg en Zekerheid Leiden heeft in eigen huis flink uitgehaald tegen Almere Sailors. De nieuwkomer in de Dutch Basketball League kon de Leidse ploeg door een serie drietjes in het eerste deel van het eerste kwart nog goed volgen. Daarna was er geen houden meer aan. Zorg en Zekerheid Leiden deed nog een poging om het DBL-record van 19 rake driepunters te verbeteren, maar strandde op 17. Via een ruststand van 66-35 werd het uiteindelijk 124-79.

Op voorhand zou je een makkelijke avond voor Zorg en Zekerheid Leiden verwachten, maar daar zag het er in het begin nog niet naar uit. Almere Sailors schoot met scherp. Joey Liem, Eamonn Joyce, Dante Lombardi en Mike Osepa waren trefzeker van achter de driepuntslijn, waardoor de bezoekers na vier minuten een 9-14 voorsprong hadden genomen.

Lang kon de ploeg van Eric Kropf daar niet van genieten, want binnen twee minuten antwoordde de Leidse formatie met een 12-0 run. Giddy Potts en Worthy de Jong scoorden van ver, terwijl Emmanuel Nzekwesi zich weer in de bucket uitleefde. Via een nieuwe driepunter van Joyce werd het nog 21-20, maar daarna werden de bezoekers door het gretig spelende Zorg en Zekerheid Leiden snel op een grotere achterstand gezet: 36-24 na tien minuten spelen.

In het tweede bedrijf ging Zorg en Zekerheid Leiden onverdroten voort. Riley LaChance noteerde in zijn eerste thuiswedstrijd 19 punten (4 uit 4 driepunters) en 9 assists. Nick King, die zaterdagavond zijn debuut maakte voor de ploeg uit de sleutelstad zou de wedstrijd eindigen met 14 punten in 19 minuten. Geert Hammink kon voor rust al zijn elf spelers al binnen de lijnen brengen. Via zeven punten van Michael Finke, een bommetje van King en een jumpertje van Luuk van Bree was het gat binnen drie minuten al gegroeid naar 20 punten: 48-28.

Almere Sailors bleef vijf minuten lang op 28 punten staan. Lombardi doorbrak die scoreloze fase, maar zijn jumpertje bracht de stand op 61-30. Zorg en Zekerheid Leiden had namelijk een 17-0 tussensprint geplaatst. De met lef spelende Brian van de Weijenberg tekende voor de 66-35 ruststand. Beide ploegen waren samen overigens goed voor 16 driepunters: Zorg en Zekerheid Leiden had er 10, Almere Sailors 6.

Dat de wedstrijd natuurlijk al lang en breed gespeeld was, betekende zeer zeker niet dat beide ploegen het restant van de wedstrijd voor lief namen. Zorg en Zekerheid Leiden denderde vrolijk verder in het derde kwart. De drietjes bleven vallen en ook van dichtbij werd makkelijk gescoord. Het verschil liep weer snel op. Zorg en Zekerheid Leiden kwam in de laatste seconden van het derde kwart via een driepunter van LaChance al op 100 punten te staan: 100-46. Die 100 punten was overigens geen DBL-record, zo wist basketbalarchivaris Jacob Bergsma te melden. Dat record was in handen van Weert dat ooit in Leeuwarden na drie kwarten op 104 punten stond.

Via drietjes van Van Bree en Finke liep het verschil op tot 60 punten: 106-46. Even werd het nog 62 punten verschil, maar daarna liet Almere Sailors zien dat de ploeg echt wel beter kan. De bezoekers tekenden via Joyce, Edwin Richmond (drie keer), Lombardi (twee keer) en Liem voor zeven van hun 14 driepunters. Met nog zeven minuten te gaan stond Zorg en Zekerheid Leiden op 17 rake driepunters, maar er kwam er in het restant van de wedstrijd geen een meer bij, zodat het DBL-record op 19 blijft staan. Uiteindelijk werd de wedstrijd afgesloten met een 124-79 eindstand.

Dat aantal van 124 punten is een nieuwe clubrecord voor Zorg en Zekerheid Leiden. Het oude record stamde uit 2008 toen de Leidse ploeg in Leeuwarden na twee verlengingen op 120 afsloot. Ook de 36 assists vormen een nieuw clubrecord, want dat is twee meer dan het uit 2018 stammende record van 34. Tot slot evenaarde Geert Hammink met zijn ploeg de beste seizoenstart uit 2017/2018. Paul Vervaeck leidde Zorg en Zekerheid Leiden naar acht opeenvolgende zeges, Hammink gaat nu ook de Leidse boeken in met acht zeges op rij.