!
20210105 Koehler.jpg
5 januari 2021

ZZ Leiden maakt het Donar lastig

Door Martin Hoekstra

LEIDEN - Donar heeft de winst in de tweede oefenwedstrijd niet cadeau gekregen. Voor rust leek er voor de Groningers niets aan de hand (37-50), maar na de pauze toonde Zorg en Zekerheid Leiden een ander gezicht. Kort na het begin van het vierde kwart was het zelfs 69-64 voor de Leidse ploeg. In de slotfase pakte Donar alsnog de winst: 84-88.

Beide ploegen konden in hun tweede oefenwedstrijd niet op volle sterkte aantreden. Bij Zorg en Zekerheid Leiden ontbraken Giddy Potts en Mees van ’t Hoff, terwijl Donar het moest stellen zonder Juwann James, Will Moreton en Sheyi Adetunji.

De Groningse ploeg wist met snel passwerk geregeld tot open schoten te komen. Mat Jarred Ogungbemi Jackson als gangmaker schoot Damjan Rudez al meteen met scherp van achter de driepuntslijn. Naarmate de eerste helft vorderde liet Henry Caruso zich ook niet onbetuigd. Hij deed het zowel van ver als via drives. Zij waren voor het grootste deel verantwoordelijk voor de voordelige marge die Donar gedurende de eerste helft had.

In het eerste kwart kwam Zorg en Zekerheid Leiden ook goed scorend door. Troy Koehler en Emmanuel Nzekwesi zorgden voor bijna de helft van de Leidse productie voor rust. Na tien minuten was het 23-25, maar in het tweede kwart moest Zorg en Zekerheid Leiden pas op de plaats maken. Waar de thuisploeg voor rust pas twee drietjes raak had geschoten, daar stond bij Donar de teller al op 7. Mede hierdoor gingen de Groningers rusten met een 37-50 voorsprong.

Na de pauze legde Zorg en Zekerheid Leiden een ander spelletje op het plankier. Verdedigend werd Donar op slechts 14 punten gehouden tegen 26 voor Zorg en Zekerheid Leiden. Marijn Ververs en Worthy de Jong knalden een paar drietjes binnen, waarop Donar-coach Ivan Rudez reageerde door meteen een time-out te nemen. Binnen vijf minuten had Zorg en Zekerheid Leiden via een 11-0 run er weer een wedstrijd van gemaakt: 53-55.

Toen Carrington Love, voor de pauze nog onopvallend spelend, ook mee ging doen – en zelfs een 4-point play verzilverde -, kwam de Leidse ploeg mede door een dunk van De Jong kort voor het einde van het derde kwart voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong: 63-62. Niettemin sloot Donar nog wel het kwart met een 63-64 voorsprong af.

Driepunters van Love en Luuk van Bree bezorgden Zorg en Zekerheid Leiden een 69-64 voorsprong, maar langzaam kroop Donar dichterbij. Vooral Rudez (26 punten, 6 driepunters) en Caruso (25 punten tegen 100% schot) waren niet te houden. Als er dan een keer genist werd, dan pakten de Groningers belangrijke aanvallende rebounds. Dat was vooral in de laatste minuut het geval, toen Caruso en Willem Brandwijk de laatste hoop van Zorg en Zekerheid Leiden in rook lieten opgaan.

Beide ploegen sloten het duel af met 11 uit 27 driepunters. Qua scores zat het verschil ‘m vooral in het aantal rake vrije worpen (Donar 15, Zorg en Zekerheid Leiden 9). Ook in de rebound deed de Groningse ploeg het beter (34 om 25), maar de 20 turnovers van Donar zullen coach Rudez niet tot tevredenheid hebben gestemd.

Donar gaat zich nu richten op de openingswedstrijd van de competitie, zondagmiddag tegen Landstede Hammers. Zorg en Zekerheid Leiden speelt dit weekeinde nog twee oefenwedstrijden: zaterdag in Leiden tegen Basketbal Academie Limburg en zondag in Friesland tegen Aris Leeuwarden.

Boxscore ZZ Leiden-Donar
  1. Boxscore ZZ Leiden - Donar Download pdf