!
Jasinsky1.jpg
8 mei 2021

ZZ Leiden neemt sportieve revanche

Door Martin Hoekstra

WEERT - Voor de DBL Cup was Basketbal Academie Limburg met 90-87 te sterk voor koploper Zorg en Zekerheid Leiden. Dit duel stond zaterdagavond ook op het programma van de eerste ronde van de play-offs. Na een sterke start van de Weerter formatie (15-9 na vijf minuten) nam Zorg en Zekerheid Leiden het initiatief. De Leidse ploeg kwam op voorsprong en wist dat vol te houden tot het einde. BAL wist op het einde een achterstand van 13 punten nog te beperken tot 9 punten: 77-86. Hoewel Zorg en Zekerheid Leiden het eerste duel heeft gewonnen, is deze serie nog zeker niet over.

Waar Zorg en Zekerheid Leiden anderhalve week de tijd had om zich voor te bereiden op deze confrontatie, daar beleefde Basketbal Academie Limburg de mooiste week uit het nog prille bestaan. Na zeges op Almere Sailors, Zorg en Zekerheid Leiden, Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball legde de Weerter formatie afgelopen zondag beslag op de DBL Cup 2021 door in de eindstrijd Yoast United te kloppen. Een puike prestatie voor de mannen van Radenko Varagic.

Dat het met het zelfvertrouwen wel goed zat, bleek zaterdagavond in de openingsfase van het duel tegen Zorg en Zekerheid Leiden. Trevor Jasinsky had er zin en stond binnen vijf minuten al op 11 punten. Dat leverde BAL een 15-9 voorsprong op, de grootste marge in de wedstrijd voor BAL, zo zou later blijken. Waar Jasinsky voor de punten zorgde, daar bleven Quatarrius Wilson en Sander Hollanders in gebreke. Wilson kwam voor rust niet verder dan 6 punten, terwijl Hollanders alleen een drietje raak wist te knallen.

Aan Leidse zijde deden Emmanuel Nzekwesi en Worthy de Jong zich al snel gelden. De Jong als het creatieve brein en Nzekwesi als het krachtmens. Vooral de MVP van het reguliere seizoen was inside door de Weerter verdediging niet te houden. Met een serie dunks had hij halverwege al 18 punten achter zijn naam staan. Na die 15-9 was het binnen anderhalve minuut gelijk. De zwak spelende Nick King (drie keer lopen) zette de Leidse ploeg bij 15-17 op voorsprong. Het eerste kwart werd bij 23-26 in Leids voordeel afgesloten.

Ivan Simic zette beide partijen in de eerste minuut van het tweede kwart voor de laatste keer naast elkaar. Via King, Michael Finke, Riley LaChance (drietje) en Luuk van Bree gooide Zorg en Zekerheid Leiden er een 9-0 run tegenaan. De enige driepunter van Hollanders zorgde ervoor dat het verschil niet verder opliep. Na twee vrije worpen van Roel van Overbeek was het met nog iets meer dan twee minuten te gaan tot de rust 35-39. BAL kreeg nog een kans om dichterbij te komen, maar Marijn Ververs ontfutselde Van Overbeek de bal en benutte de lay-up en de bonus vrije worp. Nzekwesi en Jasinsky wisselden vervolgens dunks uit, maar na vier punten van De Jong en twee vrije worpen van Wietse Nossek zochten beide ploegen bij een stand van 40-48 de kleedkamer op. Opvallend was dat Zorg en Zekerheid Leiden net zoveel aanvallende rebounds pakte als BAL verdedigende rebounds. Het scoutingformulier, dat overigens een fraai block van Jasinsky op Giddy Potts niet vermeldde, gaf aan dat de Leidse ploeg al 14 second chance points had tegen 2 voor BAL.

In de eerste fase van de tweede helft werd er amper gescoord. Het spelbeeld was chaotisch en de schoten vielen aan beide kanten niet. In de eerste vier minuten noteerden beide ploegen slechts vier punten. Via Finke en De Jong werd het halverwege het derde kwart 44-56 en was het zaak voor BAL om aan te klampen. Via Hollanders en Jeff de Vries lukte dat enigszins. Na een drietje van Tom Ackermans werd het drie minuten voor het einde van het kwart 53-60. Toch was het verschil na drie kwarten wel weer boven de 10 gekomen: 57-68.

Varagic maakte zich in de pauze tussen het derde en vierde kwart flink boos op de arbitrage. Een fout op een schot van Hollanders was niet gefloten evenals een loopovertreding van King. De protesten van de Limburgse coach werden beloond met twee technische fouten, waarna Varagic de zaal moest verlaten en Koen van Gerwen de laatste 10 minuten als coach optrad. Overigens heeft de uitsluiting van Varagic geen consequenties voor het duel van dinsdag in Leiden.

LaChance benutte één vrije worp, waarop de Leidse ploeg met een 57-69 voorsprong de bal voor het vierde kwart mocht innemen. Twee rake vrije worpen van Ackermans werden gevolgd door een driepunter van Potts, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden voor de tweede keer met 13 punten voor kwam te staan: 59-72. Coach Geert Hammink haalde vervolgens De Jong naar de bank, waar Nzekwesi op dat moment ook zat. De spelers van BAL, die erg veel moeite hadden om De Jong af te stoppen, roken hun kans. In ruim vier minuten tijd kwam de Leidse ploeg niet verder dan één rake vrije worp van Finke. BAL daarentegen kwam via Hollanders, Nossek (driepunter), Jasinsky en Neil Masnic (driepunter) terug tot 69-73. Hammink greep naar de time-out en bracht De Jong en Nzekwesi weer binnen de lijnen.

Na die minuut rust had Potts binnen 15 seconden succesvol afgedrukt voor drie punten. Een misser van BAL belandde in de handen van De Jong die met een pass over de hele Potts bereikte. Zijn lay-up betekende 69-78. Toch gaf de formatie uit Weert zich nog niet gewonnen. Hollanders (hij zou finishen op 12 punten) en Jasinsky (19 punten) gaven de Limburgers hoop. Een foutieve balinname van Zorg en Zekerheid Leiden bracht Wilson (10 punten, 8 rebounds) op de lijn. Hij raakte alleen zijn tweede vrije worp: 74-80 met nog iets meer dan een minuut te spelen.

In de Leidse aanval kwam de bal bij Van Bree terecht. Via een schotfake ontdeed hij zich van een verdediger om vervolgens een bommetje te droppen: 74-83. De laatste Leidse scores kwamen van De Jong (17 punten en 9 rebounds, waarvan 5 aanvallend) en Nzekwesi (25 punten en 8 rebounds). Het leverde uiteindelijk een 77-86 eindstand op.

Achteraf had er voor BAL meer in kunnen zitten. Zorg en Zekerheid Leiden speelde niet goed, maar werkte harder dan de thuisploeg. Dat uitte zich onder meer in 19 aanvallende rebounds voor de Leidse formatie. Als BAL zich ook maar iets beter in de rebound had gemanifesteerd, dan was het verschil zonder meer kleiner geweest. Dat is voor Varagic nog een strohalm om zich aan vast te klampen voor de terugwedstrijd in Leiden, al realiseerde Varagic zich wel dat het moeilijk zal worden om de negatieve marge in Leiden weg te poetsen.