!
20210511 Worthy de Jong.jpg
11 mei 2021

ZZ Leiden overtuigt tegen BAL

Door Martin Hoekstra

LEIDEN - Basketbal Academie Limburg heeft het Zorg en Zekerheid Leiden niet al te moeilijk gemaakt. Tot halverwege het tweede kwart wisten de Limburgers nog in het spoor te blijven, maar bij rust was het verschil opgelopen tot 15 punten: 54-39. Na de pauze bleef de Leidse ploeg, na een korte aarzeling, goed doorspelen en kon de jeugd ook nog wat minuten meepakken. Het werd uiteindelijk 97-71.

Wilde Basketbal Academie Limburg het seizoen verlengen, dan moest er met minstens 10 punten verschil gewonnen worden van Zorg en Zekerheid Leiden. Dat moest dan ook nog gebeuren in de Vijf Meihal. Nu wil het toeval dat het meer dan 13 jaar geleden is dat een ploeg uit Weert de Vijf Meihal met winst kon verlaten (5 februari 2008 werd het 73-94). Sindsdien ging de winst in de Leidse sporthal 24 keer op rij naar Zorg en Zekerheid Leiden.

Coach Radenko Varagic kende die cijfers ook, maar gaf ook aan dat Zorg en Zekerheid Leiden op elke positie in het veld zo’n 10 kilo meer tegenover zijn spelers kan stellen. Dat is ook te wijten aan het verschil in budget, erkende Varagic. Niettemin was het een prima jaar voor Basketbal Academie Limburg. De DBL Cup 2021 kreeg een mooie plek in de prijzenkast en de jonge Limburgers werden gaandeweg het seizoen weer een stukje beter.

In de eerste wedstrijd van de play-offs lagen er nog wel kansen voor Basketbal Academie Limburg, maar dan had er net even iets beter gerebound moeten worden. Zorg en Zekerheid Leiden pakte in dat duel 19 aanvallende rebounds en dan wordt winnen al een stuk lastiger.

Sander Hollanders werd voor aanvang van de wedstrijd nog gehuldigd voor het (samen met Jett Speelman) winnen van de Kees Akerboom Trofee voor de beste driepuntschutter. In dit duel zou Hollanders er weer drie door het netje laten zoeven, evenveel trouwens als Riley LaChance voor de Leidse ploeg raak schoot.

Zorg en Zekerheid Leiden kon dinsdagavond niet beschikken over de geblesseerden Giddy Potts en Jamayro de Windt. In plaats van Potts mocht dit keer Nick King van start gaan en dat deed de Amerikaan zeer overtuigend. Hij scoorde 8 van de eerste 13 Leidse punten, zat halverwege al aan 16 punten en evenaarde uiteindelijk zijn season high van 25 punten.

Scores van Trevor Jasinsky (19 punten, 11 in het eerste kwart) zorgden ervoor dat beide ploegen in een scorerijk eerste kwart dicht bij elkaar bleven. Zorg en Zekerheid Leiden had licht de overhand: 26-22. In de tweede rondgang pakte Basketbal Academie Limburg via Quatarrius Wilson en een drietje van Jeff de Vries even een voorsprong (26-27), maar daarna kreeg de Leidse ploeg weer de overhand. Luuk van Bree zette met een drietje een verschil van vijf punten op het bord (37-32), maar die uitlooppoging werd nog gepareerd door een bommetje van Neil Masnic.

Via Van Bree en LaChance liep Zorg en Zekerheid Leiden uit naar zeven punten, maar dit keer deed Ivan Simic wat terug met twee rake vrije worpen. Vijf punten van Worthy de Jong en een drietje van LaChance waren te veel van het goede voor Basketbal Academie Limburg. Zo was de schade bij rust inmiddels opgelopen tot 15 punten (54-39) en was de wedstrijd van alle spanning beroofd.

Ondanks een wat chaotische start van de tweede helft sloeg Zorg en Zekerheid Leiden al snel een gaatje van 20 punten. Emmanuel Nzekwesi (18 punten en 14 rebounds) deed ook even wat duiten in het zakje, al wist Wilson in deze fase nog wel wat tegengas te geven. Het verschil liep even op naar 24 punten (69-45). Totdat Jasinsky zich weer met de score te bemoeien met als resultaat een drietje en een and-1. Daardoor sloten beide ploegen het derde kwart af bij een stand van 71-53.

In de openingsfase van het laatste kwart wist Hollanders het verschil nog even op 19 punten te houden, maar na back-to-back driepunters van LaChance en Marijn Ververs was het verschil opgelopen naar 27 punten: 83-56. Coach Geert Hammink bracht vervolgens zijn bankspelers Troy Koehler, Mees van ’t Hoff, Romano Sibilo en Max Pikaar binnen de lijnen. Het was Van ’t Hoff die door een dunk het grootste verschil in de wedstrijd liet noteren: 95-64. Het pleit voor Basketbal Academie Limburg dat ze toch nog wat terug konden doen via Hollanders en Odin Verhoeven. De laatste Leidse score was voor Sibilo. Bij 97-71 kwam er een einde aan de wedstrijd. Voor Basketbal Academie Limburg is het mooie seizoen ten einde, Zorg en Zekerheid Leiden krijgt zaterdag Landstede Hammers op bezoek voor de eerste wedstrijd van de halve finale van de play-offs.